coronavirus

Els Castellers de Berga celebren el 8è aniversari amb una exposició fotogràfica i la faixa desada per la pandèmia

Els de la camisa blava subhastaran les imatges de la mostra, de gran format, per fer front a despeses

per Pilar Màrquez Ambròs, Berga | 16 de juliol de 2020 a les 18:25 |
Jornada castellera a Berga (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de juliol de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Camises, faixes desades i incertesa: aquest és l'ambient que es respira en aquests moments al món casteller. Catalunya viu en l'anomenada "represa" i l'ús de mascaretes i el distanciament social encara són mesures obligatòries contra el coronavirus. Es tracta d'unes restriccions que, per naturalesa, són totalment incompatibles amb l'activitat castellera i que les més de cent colles actives que hi ha arreu del territori català miren amb resignació.

Els Castellers de Berga estan "a l'expectativa" de si serà possible actuar de cara a la tardor. Un dels seus caps de colla, Ramon Prat, ha explicat que normalment a l'agost es feia de vacances, de manera que esperen al setembre "per veure si hi ha la possibilitat de tornar a fer castells". 


Com la resta de colles de país, els Castellers de Berga encara no poden treure les faixes del calaix, però sí que celebraran els actes del seu 8è aniversari. Ho faran dissabte amb la inauguració d'una exposició fotogràfica dels seus 8 anys d'història, amb imatges del fotògraf Josep Pont i Roca que acostuma a acompanyar la colla en els seus desplaçaments.

Els de la camisa blava subhastaran les imatges de la mostra, de gran format, per sufragar despeses. "Són vint o trenta imatges representatives de tots aquests anys", segons ha destacat Prat. 


La mostra romandrà al vestíbul de l'antic cinema del dissabte 18 de juliol fins al diumenge 26 de juliol. "El que farem no serà una subhasta presencial, de manera que, durant tot el temps que hi siguin, la gent podrà fer puges per una fotografia o altra", ha apuntat Ramon Prat.
 
La colla castellera confia en què la subhasta de fotografies tingui bona participació davant d'una temporada sense actuacions. "A vegades es cobra i a vegades no, però part dels nostres ingressos provenen de les actuacions. Hem de pagar el lloguer del local, costejar les obres de manteniment i afrontar despeses fixes que hi són sempre", ha exposat Ramon Prat. "És una manera d'intentar autofinançar-nos com podem", ha afegit. 

El programa d'activitats d'aniversari d'aquest pròxim dissabte inclou un vermut, un dinar i un cafè-concert amb Guillem Cardona i Mariona Puig. Tots els actes se celebraran al local dels castellers, a l'antic cinema Catalunya de Berga. 

Segons Prat, hi ha colles del país "que creuen que l'activitat castellera es podrà reactivar al setembre, però altres creuen que no". 

Treballs de manteniment al local i un seguiment dels membres de la colla

Durant els mesos de pandèmia, els Castellers de Berga han treballat per mantenir el caliu de la colla tot i les distàncies i mantenir la forma i la il·lusió des de casa. Han fet obres de manteniment al seu local i han intentat fer un seguiment dels seus membres per tal de conèixer l'evolució que ha anat fent cadascú. "També hem fet algun reclam a les xarxes socials per continuar actius", ha comentat Prat.

"Hem aprofitat que no hi havia activitat de castells ni tampoc de l'escola de circ La crida, que fa servir el mateix local, per actuar a l'antic cinema amb algunes obres de manteniment que eren necessàries", ha dit Prat. L'objectiu dels actes d'aniversari serà retrobar-se i ensenyar el resultat de les petites millores aconseguides als membres de la colla.

Mantenir la força, el valor i el seny

Des de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) són conscients que, per poc que es pugui, tothom es posarà en marxa quan s'indiqui. "A la que hi hagi una mínima possibilitat de fer castells, les colles en tenen moltes ganes. Si hi ha una oportunitat de fer-ho, ho farem", remarca el president de la coordinadora Sergi Font. Això sí, té clar que totes les colles posen per davant la seguretat i apunta que quan es pugui fer, ho faran totes a la vegada.  "Sí que es pot assajar un castell per parts, però entenem l'activitat castellera com un tot. No s'entendria que tornés una part de la colla i una altra part, no", remarca.

El Concurs de Castells de Tarragona d'aquest any ha quedat cancel·lat per la pandèmia del coronavirus. El Consell Municipal de Castells ha optat per ajornar la XXVIII edició del certamen biennal davant la situació sanitària i traslladar-la l'any 2022 perquè les colles es "recomponguin" després de l'aturada obligada per la crisi de la Covid-19.
 

Els Castellers Berga al lloc on van néixer (arxiu). Foto: Castellers de Berga

 

Participació