Berga començarà la canalització de la Rasa dels Molins entre finals de juliol i principis d’agost

Els treballs s'han adjudicat a les empreses Sanitec i Icart obra pública SL per un import de 203.859,82 euros

15 de juliol del 2020
Actualitzat el 07 d'agost a les 19:40h
Rasa dels Molins (arxiu).
Rasa dels Molins (arxiu). | Aleix Serra / Aj. Berga
Les obres per a la canalització de les aigües brutes de la Rasa dels Molins de Berga començaran "entre l'última setmana de juliol i la primera d'agost", segons ha explicat a NacióBerguedà el regidor d'Urbanisme de l'actual executiu de la CUP, Aleix Serra. Aquesta setmana es començaran a preparar els accessos per a les obres que ja s'han adjudicat. L'import del contracte és de 203.859,82 euros (IVA inclòs) i el termini estimat d'execució de les obres serà d'entre 4 i 8 mesos. 

"La nostra voluntat és que les empreses puguin afanyar-se tant com sigui possible i que es faci tot el que es pugui durant l'estiu perquè no sabem quina serà la situació de la crisi sanitària més endavant", ha puntualitzat Serra. 

La canalització del clavegueram del tram sud i central de la Rasa dels Molins de Berga i l'abocament d'aigües sense tractament a la riera de la Rasa dels Molins és, des de fa més de quatre dècades, una de les assignatures pendents dels governs berguedans i una reinvidicació recurrent dels veïns. El torrent que hi ha a la zona presenta nombrosos abocaments d'aigües brutes durant el seu curs hídric.

"Avui dia és inaudit que tinguem abocaments en una riera al nucli urbà. És una situació que no podia ser de cap manera i era necessari que algun equip de govern hi posés remei", ha expressat l'actual regidor d'Urbanisme. "És un projecte que vam tirar endavant el passat mandat, es va parlar també amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i es van aconseguir els diners de la subvenció. Ara el que ens ha tocat és fer aquesta contractació i l'adjudicació", ha destacat Serra. 

Les obres estan dividides en tres fases que poden executar-se simultàniament. Els treballs s'han adjudicat a les empreses Sanitec i Icart obra pública SL. 

"L'obra està dividida en tres fases o lots diferents i, per tant, s'hi podien presentar empreses diferents. En aquest cas hi ha dues adjudicatàries. Ara s'hauran de coordinar per actuar-hi", ha explicat Aleix Serra. Sanitec executarà la fase 1 del projecte per un import de 48.321,87 euros amb IVA, i Icart s'encarregarà de les fases 2 i 3 per un import de 72.163,37 euros amb IVA i 76.803,94 euros amb IVA, respectivament. 

La primera fase pretén solucionar el darrer tram de la galeria d'endegament i els treballs tindran una durada d'execució de dos mesos.

La segona fase se centrarà en el primer tram del torrent a cel obert que es troba immediatament després de la sortida de la galeria d'endegament, just per sota dels carrers Pere III i Falcilles. Per a aquesta fase es preveu una durada d'execució de quatre mesos.

En la tercera fase, els treballs es realitzaran al tram del torrent a cel obert situat a uns 115 metres aigües avall de la sortida de la galeria d'endegament, a partir de la plaça Europa. Per a aquesta fase també es preveu una durada d'execució de les obres de quatre mesos.

L'actuació resoldrà una problemàtica ambiental per la qual els veïns feia anys que demanaven una solució i que fins i tot van denunciar al Síndic de Greuges l'any 2015 per "insalubritat".

"A la part baixa de la Rasa dels Molins, sigui per coses que ja en el seu moment es van projectar malament o per avaries que s'han anat acumulant al llarg dels anys, hi ha abocaments a la riera, i això és el que s'evitarà a partir d'ara amb aquesta actuació que garantirà les condicions mediambientals d'aquesta rasa", ha dit Aleix Serra. "Sabem que aquesta és una època de l'any difícil per treballar però no hi ha més remei, en una altra situació aquesta obra ja s'hauria adjudicat fa mesos i ja haurien començat a treballar, però evidentment els tràmits de licitació no es van poder fer durant l'estat d'alarma", ha afirmat el regidor. 
 

Aigües brutes sense canalitzar a la Rasa dels Molins (arxiu). Foto: Facebook Berga Claveguera Oberta


Una assignatura pendent per a la ciutat

Aleix Serra està d'acord amb què la canalització a la part sud de la Rasa dels Molins és "una assignatura pendent" que la ciutat ha tingut durant molt temps. 

"L'Oriol Camps, el regidor d'Urbanisme del mandat passat, ja havia expressat que aquesta era una actuació pendent molt important, vist ara en perspectiva és d'aquelles coses que es fa difícil d'entendre com pot ser que hagin anat passant les dècades sense que s'hi hagi actuat", ha exposat Serra. 

El plenari de Berga va aprovar l'any 2016 el projecte per a la canalització de la Rasa dels Molins i l'Ajuntament va arribar a pressupostar 140.000 euros als comptes municipals. Però l'actuació, que ha de poder solucionar un problema mediambiental i de males olors, i que es ve reclamant de fa anys, ha patit diversos retards. Els diners de la subvenció finalista amb què la Diputació de Barcelona va comprometre's fa tres anys, no van ser a la caixa fins a l'any 2019; i llavors encara va mancar resoldre les darreres 2 o 3 expropiacions de terrenys. Per tot plegat, l'esperat projecte no es va poder sortir a concurs abans de les eleccions com havia plantejat el govern local. Amb l'execució dels treballs per canalitzar aquesta part de la xarxa de clavegueram, la ciutat de Berga complirà també amb la legislació vigent. 
Arxivat a