Berga xifra en uns 360.000 euros el cost de la pandèmia a l'Hospital Sant Bernabé

S'ha constituït ja la comissió de transició per completar el traspàs de l'Hospital Sant Bernabé de Berga a la Generalitat

15 de juliol del 2020
Actualitzat a les 14:49h
La CUP de Berga ha celebrat aquest dimarts una assemblea oberta a la plaça Viladomat de Berga.
La CUP de Berga ha celebrat aquest dimarts una assemblea oberta a la plaça Viladomat de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
S'ha constituït la comissió de transició per completar el traspàs de l'Hospital Sant Bernabé de Berga a la Generalitat de Catalunya a partir de l'empresa pública Salut Catalunya Central. Ho ha explicat aquest dimarts al vespre l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, en una assemblea oberta de la CUP a la ciutat. 

L'alcaldessa ha xifrat en uns 360.000 euros la despesa derivada de la pandèmia a l'hospital de Berga que encara ha hagut d'assumir l'Ajuntament de Berga. "Això s'haurà de gestionar i s'haurà de pactar amb el CatSalut en el procés de traspàs", ha dit Montse Venturós. 

La comissió de transició està formada per dues persones de l'hospital de Berga i dues persones del CatSalut, i treballarà els propers mesos per "deixar-ho tot a punt per l'entrada del nou comitè de direcció de la nova empresa pública", ha dit Venturós. L'Ajuntament de Berga i el Consell Comarcal del Berguedà formaran part del consell d'administració de la nova empresa que serà 100% pública i i dependrà del Servei Català de la Salut (CatSalut). 

Aquest dimarts 14 de juliol al vespre, la CUP de Berga ha celebrat l’assemblea oberta a la plaça Viladomat de Berga. L’assemblea s’ha estructurat en dos blocs. Primer, per explicar els projectes que ha portat a terme l'equip de govern en aquest primer any del segon mandat de la CUP a Berga. I el segon, per debatre sobre els projectes que hi ha entre mans. 

Montse Venturós ha afirmat que "el traspàs de l'Hospital Sant Bernabé de Berga a la Generalitat, que és qui té les competències en salut, és un dels grans temes que ve de l'anterior legislatura". Més de dos anys després que ho anunciés l'aleshores conseller Toni Comín, el consell de Govern va aprovar el 17 de febrer la creació de l'empresa pública Salut Catalunya Central, que gestionarà el centre hospitalari. "Malauradament, el 16 de març es va aturar la tramitació administrativa per l'estat d'alarma. Per tant, la pandèmia l'hem hagut de viure encara presidint aquest hospital, havent de gestionar la pandèmia i també fer-hi front econòmicament tal com s'ha fet des de l'any 1982", ha explicat Venturós.

Amb tot, Venturós ha avançat que ara "la tramitació administrativa per al traspàs està a punt de finalitzar". 

Els hospitals d'arreu del territori han hagut d'assumir despeses extres per la pandèmia com el pagament de material de protecció i la contractació de personal. 

El model de Berga és el mateix que s'ha aplicat a Reus i Móra d'Ebre amb la constitució de dues empreses públiques per gestionar l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus i el de Móra d'Ebre, que també estaven en mans municipals. Però l'empresa pública que gestionarà l'hospital incorporarà un grup de treball inèdit de 25 persones per a la participació ciutadana. La Residència Sant Bernabé de Berga quedarà en mans municipals, i es planteja municipalitzar el servei de cuina que està externalitzat.  

El laboratori, una inversió urgent

La qüestió més candent a l'hospital és la necessitat d'invertir al servei de laboratori. "Davant la situació de pandèmia que s'ha viscut, el laboratori s'ha de traslladar a l'hospital. És una inversió urgent que s'ha de complir aquest estiu de cara a un possible rebrot", ha subratllat l'alcaldessa. Actualment, el centre hospitalari gestiona les analítiques urgents però la resta les envia fora. 

L'alcaldessa ha recordat que l'hospital berguedà té un pressupost de 25 milions d'euros, mentre que el pressupost de Berga és d'encara no de 20 milions d'euros. "Estem parlant d'una estructura laboral de 162 treballadors a l'Ajuntament de Berga, però de 370 treballadors a l'hospital", ha dit. La gestió del centre sanitari suposa una pesada càrrega econòmica al consistori de la que ara ha de poder alliberar-se. 

Pla estratègic de dinamització del barri vell

L'alcaldessa Montse Venturós també ha explicat en l'assemblea diversos dels objectius de l'equip de govern per aquest proper any, com la redacció d'un pla estratègic de dinamització del barri vell i altres zones de Berga acompanyat d'un procés participatiu, la convocatòria de les meses de concertació per desenvolupar les accions programades i la revisió íntegra de les ordenances fiscals perquè siguin vàlides a partir de l'1 de gener. 

D'altra banda, el regidor d'Urbanisme, Aleix Serra, ja remarcat que el deute de l'Ajuntament limita molt el que es pot fer i ha enumerat les obres que s'han fet durant aquest primer any.
Una part important dels recursos tècnics ha anat per executar projectes ja compromesos.

El regidor d'Hisenda, Marià Miró, i la regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, han exposat el pla de xoc per valor de 250.000 euros, aprovat per unanimitat durant el darrer ple, que té per objectiu pal·liar els efectes de la pandèmia a la societat berguedana. D'aquests diners, 130.000 euros van destinats a les àrees de la reactivació del teixit econòmic i els serveis socials.
Arxivat a