Josep Maria Serrano: «Hi ha persones, sobretot gent jove, amb actituds poc prudents i la mascareta al coll»

El cap de la unitat del grup de voluntaris de Protecció Civil de Cercs explica com ha estat la feina que han fet durant la pandèmia i com afronten la represa i el risc de nous brots

14 de juliol del 2020
Actualitzat a les 16:32h
El cap de la unitat del grup de voluntaris de Protecció Civil de Cercs, Josep Maria Serrano.
El cap de la unitat del grup de voluntaris de Protecció Civil de Cercs, Josep Maria Serrano. | Pilar Màrquez Ambròs
L'Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Cercs ha prestat col·laboració els darrers mesos a les forces d'emergència i policia i agents locals per realitzar tasques de prevenció al Berguedà. Una de les seves principals tasques ha estat mantenir informada la població sobre les recomanacions de les autoritats a causa de la Covid-19. 

El cap de la unitat del grup de voluntaris de Protecció Civil de Cercs, Josep Maria Serrano (Barcelona, 1963), explica ara a NacióBerguedà com ha estat la feina que han fet durant la pandèmia i quines previsions tenen en el procés de desescalada. 

Serrano és veí de Cercs i té 57 anys. Va començar a col·laborar amb Protecció Civil de ben jove "als 13 o 14 anys". El va motivar "poder ajudar els altres" encara que confessa que en aquesta tasca "tens dies molt bons, dies normals i dies molt dolents".

"Hi ha un sector de gent que, quan has d'aturar el trànsit o donar-los un pas alternatiu, és força hostil", lamenta. 

- S'anomenen Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Cercs però actuen en l'àmbit comarcal.

- Les associacions voluntàries de protecció civil han de ser municipals. És així a tot a Catalunya. Per això som Protecció Civil de Cercs. Ara bé, estem treballant a partir de convenis amb altres ajuntaments. Nosaltres hem signat concretament un conveni amb el Consell Comarcal del Berguedà. 

Un conveni d'aquestes característiques ens facilita poder agilitzar les tramitacions, tenir un protocol i actuar més enllà d'una població concreta. Vam néixer gairebé fa 9 anys. 

- Quina ha estat la tasca que han fet durant la pandèmia?

- Principalment hem donat suport a la policia i els agents locals, informant la població sobre per què calia mantenir-se confinats i insistint perquè tothom guardés les distàncies de seguretat. Hem informat als ciutadans de les mesures de prevenció de la Covid-19. Els indicàvem que al cotxe no hi podia anar més d'una persona i que si us plau portessin mascareta pel carrer. En general, hem realitzat tot de tasques per informar la població. 

- I quina és la tasca que realitzen normalment?

- Tenim la formació feta a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, que és l'escola de Bombers, Protecció Civil i Policia. La nostra tasca principal és estar preparats per poder actuar si hi ha una emergència o una catàstrofe, sempre a les ordres dels equips professionals. Moltes vegades, la nostra tasca és intervenir fins que arriba el cap de l'emergència. Llavors, ens indica què necessiten que fem en aquesta actuació. Per sort, no hi ha tantes emergències. De manera que el que solem fer és donar suport a les curses esportives, fires, i esdeveniments que se celebren en espais públics. 

La nostra finalitat és fer un servei preventiu per col·laborar amb les forces d'emergència si passa res. Per exemple, ens podem encarregar d'informar conductors o vianants si hi ha una via tallada i d'indicar-los per on han de passar. 

"Els dissabtes de mercat, la gent hi està massa massificada, hi ha moltíssimes persones i és gairebé impossible mantenir la distància de seguretat indicada de dos metres"


- Són tots voluntaris?

- Sí.

- Quanta gent forma part de l'associació de Cercs?

- Passem de les 40 persones entre voluntaris i aspirants de voluntaris. Aquests últims són aquells que volen ajudar però encara no han fet el curs i no han superat l'examen per ser voluntaris. 

- Per ser voluntari Protecció Civil s'ha de fer un curs i un examen?

- Sí, primer cal estar uns dies de proves, sempre de manera supervisada per un dels nostres membres. Aleshores es mira de fer el pas aquest, si es volen inscriure a l'examen.

El problema és que hi ha places limitades i no hi pot accedir tothom, no tal com ens agradaria a nosaltres. És un curs llarg que se'n va cap als cinc mesos, principalment online, i després hi ha quatre dissabtes de formació presencial. Es realitzen tres formacions presencials al territori al Bages i al Berguedà; i llavors hi ha l'examen final a l'Institut de Seguretat Pública.

- Quina és la seva funció com a president i cap de la unitat de l'Associació de Protecció Civil de Cercs?

- Més que res faig tasques de coordinació, sóc una mica el que fa les gestions amb els organitzadors, ajuntaments, regidors i consellers del Consell Comarcal. Faig tasques de coordinació i també examino els riscos que poden haver-hi dins d'un servei per fer la millor planificació. 

- Estan fent tasques d'informació i prevenció durant la fase de represa de la Covid-19?

- Ara mateix estem anant cada dissabte al mercat setmanal de Berga, i els dimarts som al de Sant Jordi de Cercs. He de dir que és molt penós el que ens trobem al mercat setmanal de la ciutat de Berga: Ens fem un fart d'avisar, però molta gent porta la mascareta al coll. Fins i tot paradistes. Els dissabtes de mercat, la gent hi està massa massificada, hi ha moltíssimes persones i és gairebé impossible mantenir la distància de seguretat indicada de dos metres. 

També penso que les parades haurien de tenir un cartell on posés que només els venedors poden tocar el gènere que venen. Hi ha molta gent que remena sense posar-se els guants. Hi ha ciutadania que està molt conscienciada, però d'altres passen de tot de manera egoista.

- És una actitud que s'han trobat sovint durant el confinament en els pitjors moments de la pandèmia?

- Sí. D'una banda, cal tenir en compte que hi ha persones que tenen dependències d'alcohol i drogues, i que aquestes situacions són més complicades de gestionar. És molt difícil fer que es quedin a casa. Però també hi ha qui sortia de casa per qualsevol excusa. Al principi del confinament, un dia ens vam trobar un home que anava pel carrer i, en avisar-lo, ens va dir sense cap problema que anava a buscar tabac. La qüestió és que vam poder comprovar que te'l trobaves cada dues hores al carrer i sempre tenia una excusa diferent.

Hi ha hagut persones que han buscat com bojos excuses per sortir al carrer, era descoratjador. No m'ho hauria pensat mai. Mai hem vist fer tants quilòmetres als pobres gossos com durant el confinament.

- Per què creu que passa?

- Crec que hi ha molt egoisme, i que moltes persones pensen només en si mateixes. És complicat quedar-se a casa, sobretot si tens gent gran o nens. Jo tinc nens, i és estressant. És clar que arriba a un punt que vols sortir! Però torno a repetir-ho: molta gent no ha estat prou conscient que havia de quedar-se confinada perquè això que estem vivint és una pandèmia. No és una epidèmia que passa en lloc concret i més o menys pots dominar-la. Encara ara hi ha molta gent que no és prou conscient. Hi ha persones amb actituds laxes i poc prudents, amb la mascareta al coll com comentava abans. Ens trobem sobretot casos de gent jove que són asimptomàtics i que no pensen que posen en risc els altres. El problema és que si ells s'emporten el virus a casa, poden contagiar gent gran i vulnerable. 

Trobo que està sent una situació una mica caòtica també pel que fa a les decisions polítiques que han prioritzat l'economia. 

"Hem iniciat una campanya per recaptar fons perquè estem esperant alguna subvenció o partida econòmica i tenim despeses que hem d'afrontar"


- Aquest estiu també col·laboren en les tasques de prevenció a la piscina municipal de Berga. Com està anant?

- De moment bé. Ens encarreguem sobretot que es compleixi l'aforament i informem a tothom de la distància de seguretat. S'han marcat una sèrie de parcel·les pel bé de tots i es para una hora al migdia perquè el servei de manteniment faci una desinfecció. Aquest és el moment que la persona que tenim destinada a l'equipament aprofita per dinar. 

- Es troben amb actituds incorrectes a la piscina?

- La veritat és que no gaire. A la mateixa taquilla d'entrada hi ha una sèrie de cartells i informació de com tothom ha de fer les coses i en principi la cosa va força bé. En accedir-hi, s'informa tothom de l'existència de normes i restriccions. 

- Hi ha suficients voluntaris de Protecció Civil al Berguedà?

- Mai som suficients per desgràcia. Quan hi ha un acte multitudinari ens trobem que molts voluntaris treballen el cap de setmana perquè es dediquen a l'hostaleria o tenen altres temes familiars. Com que és una tasca voluntària tampoc pots obligar ningú a anar a fer un servei o fer una planificació rigorosa amb molta previsió. 

- Com es coordinen?

- Principalment per whatsapp. La veritat és que abans amb el telèfon era més farragós. 

- Han tingut més feina durant la pandèmia o el volum d'hores s'equilibra per les tasques que han deixat de fer: fires, curses i altres esdeveniments suspesos?

- N'hauríem de fer un balanç amb detall. Durant el confinament, hem estat cada dia a Berga i Gironella donant informació. Podria ser que haguéssim acabat fent més hores en el cómput total, encara que els caps de setmana no hem hagut de desplaçar-nos per ajudar en esdeveniments puntuals com passa en condicions normals. 

- Com serà aquest estiu pels voluntaris de Protecció Civil?

- Hi ha moltíssimes festes, fires i curses que s'han anul·lat on acostumem a donar un cop de mà. La setmana passada ens van avisar que a final de mes es farà el Trial del Catllaràs a la Pobla de Lillet, però s'ha modificat totalment el mecanisme de la cursa. En comptes d'haver-hi dues sortides per a dues curses, hi haurà nombroses sortides. La sortida i arribada ja no es fa des del poble i el cronometratge també serà diferent. 

El cert és que la majoria de festes i curses d'aquest estiu s'han suspès. S'ha anul·lat el Paral·lel Festival de Guardiola de Berguedà i no hi va haver Patum, entre altres. També s'ha cancel·lat l'Ultra Pirineu. De moment, la Fira de Santa Tecla de Berga ha de poder-se fer, però encara hem de saber en quines condicions. Nosaltres seguim les indicacions que ens donen les autoritats i els serveis d'emergència que són els qui avaluen quan un esdeveniment d'aquest tipus pot dur-se a terme. 

- Tenen prou recursos econòmics?

- Ara mateix, hem iniciat una campanya per intentar tenir-ne. Els dissabtes al Vall oferim un obsequi a partir d'un donatiu de 7 euros. Perquè ara mateix estem esperant alguna subvenció o partida econòmica que de moment no arriba. Tot plegat, ha quedat molt aturat amb la pandèmia del coronavirus. Però la nostra activitat no s'ha paralitzat, i tenim vehicles i ITV que hem de passar, reparacions que hem de fer, uniformes que es fan vells, gent nova que entra, assegurances que s'han de contractar, etcètera.

Nosaltres no cobrem però, per la nostra activitat, fem front a unes despeses importants que hem de poder cobrir. 
Arxivat a