JxBerga proposa unificar els eixos comercials amb la Ronda Moreta d'un sentit i eliminant l'edifici del sindicat

El principal grup de l'oposició articula idees de com connectar el Passeig de la Pau i el carrer del Roser, el Carrer Major i el Vall

13 de juliol del 2020
Actualitzat el 14 de juliol a les 12:44h
A la plaça Viladomat es planteja enderrocar l’edifici del sindicat i fer una gran esplanada que connecti amb el Carrer Major i la Ronda Moreta.
A la plaça Viladomat es planteja enderrocar l’edifici del sindicat i fer una gran esplanada que connecti amb el Carrer Major i la Ronda Moreta. | Sidereal.cat
Junts per Berga aposta per connectar els tres eixos comercials de la ciutat: el Passeig de la Pau i el carrer del Roser, el Carrer Major i el Vall. El principal partit de l'oposició ha presentat aquest dilluns una proposta visual que articula amb imatges l'objectiu de prioritzar els vianants per sobre del trànsit rodat a la ciutat. Entre els punts que es plantegen, hi ha una Ronda Moreta de sentit únic i enderrocar l'edifici del sindicat. 

Un dels compromisos en l'aprovació del pressupost de l'any 2020 entre l'equip de govern la CUP i el PSC, a l'oposició, era "la peatonalització" del nucli urbà. L'executiu local ha treballat aquest mandat, de fet, en diferents accions que tenen com a objectiu que els vianants tinguin preferència sobre els vehicles al centre de la ciutat per tal de fomentar la seguretat dels ciutadans. Per exemple, amb la prohibició ja efectiva d'aparcar a la plaça de Sant Pere o la previsió d'eixamplar les voreres al carrer del Roser.

El portaveu de Junts per Berga, Jordi Sabata, ha explicat que el seu partit vol posar "al centre del debat" com es connecten "els tres eixos comercials de la ciutat" perquè es tracta d'una actuació "fonamental". Sabata defensa que "això és el que ja s'hauria d'haver fet" quan la Generalitat va cedir a Berga tres quilòmetres de les antigues carreteres que ara són carrers. "Es va fer una inversió de 40.000 euros en millores, creiem que s'hauria d'haver empès més la màquina, per tenir una Ronda Moreta una mica més decent", ha dit Jordi Sabata. 

Concretament, Junts per Berga defensa que "cal prohibir la circulació de vehicles a la plaça de la Creu, excepte els que pugin del passeig de la Pau i es dirigeixin al carrer del Roser". Des del partit, creuen que "això permetrà la creació d’un nou entorn d’activitat a la ciutat i ajudarà, entre altres coses, a la instal·lació de terrasses". 

A la Ronda Queralt i la Ronda Moreta, Junts proposa un únic sentit de circulació, com ja contemplava el Pla de Mobilitat, "aconseguint una reducció considerable de la densitat del
trànsit i facilitant la connexió entre el Carrer Major i la Plaça de la Creu".
 

Proposta de com quedaria la Ronda de Queralt segons la proposta de Junts per Berga. Foto: sidereal.cat


Amb tot plegat, pretenen "generar un anell al voltant del barri vell que pot oferir una circulació lenta i amable pels vianants, amb zones de parada al llarg de tot el recorregut, i zones verdes i arbres per tal de donar un caràcter de passeig", han expressat des del grup que encapçala Sabata.

El partit de l'oposició creu que aquesta acció també ha de contribuir "a connectar el Carrer Major amb el ja existent aparcament a la Rasa dels Molins, al qual caldria millorar els accessos des de la Ronda Moreta".

Junts per Berga proposa actuar, a més, a la Plaça Viladomat. El projecte de Junts demana enderrocar l'edifici del sindicat i poder plantejar una gran esplanada, amb plataforma única, que connecti aquest indret amb el Carrer Major i la Ronda Moreta.

Plantejament per fases

Segons Jordi Sabata, "aquest és un projecte ambiciós però que es pot plantejar per fases, fet que en facilitaria enormement la seva execució. La inversió pública pot ajudar a dinamitzar l’economia i cal treballar per tenir idees, per plantejar-les, i per millorar la vida de la gent de Berga". De moment, no se n'ha quantificat el cost amb "la voluntat d'obrir diàleg" sobre la qüestió. 

Aquesta proposta s'exposarà a la ciutadania en el butlletí de Junts per Berga que es repartirà properament per la ciutat i també s'ha fet arribar a la resta de grups del plenari, de moment amb la voluntat de tractar-se de manera interna i no encara presentar-se al ple municipal.  
 

Aspecte de la plaça de la Creu segons la idea de Junts per Berga. Foto: Sidereal.cat


En aquest butlletí de Junts per Berga també es farà èmfasi en la necessitat actual de planificar la ciutat per aconseguir fer front a la crisi actual amb moltes més garanties.

Junts per Berga reclama que "cal crear un grup de treball que impulsi una estratègia i executi les accions per tal d'atreure famílies a Berga i al Berguedà, i també per retenir joves que marxen a estudiar i difícilment tornen". Perquè això implicarà "un increment d’ingressos per l’Ajuntament i les empreses que, alhora, generaria una més gran capacitat per millorar i crear nous serveis que contribuirien a una millora de la qualitat de vida de les persones". En aquest sentit, des d'aquest grup de l'oposició aposten "per treballar específicament en matèria d'habitatge, de formació, d'oci i d'emprenedoria", ha incidit Sabata.
Arxivat a