Avià destina 40.000 euros a ajuts per autònoms i petites empreses afectades per la Covid-19

L'alcaldessa destaca que la majoria d'empreses del municipi tenen una mitjana inferior als cinc empleats i hi ha moltes persones que treballen per compte propi

13 de juliol del 2020
Actualitzat a les 12:26h
Imatge aèria del municipi d'Avià (arxiu).
Imatge aèria del municipi d'Avià (arxiu). | Aj. Avià
L'impacte de la Covid-19 ha provocat que l'Ajuntament d’Avià hagi modificat el seu pressupost, destinant 40.000 euros de subvencions a petits empresaris i autònoms. Així ho ha explicat l'alcaldessa d'Avià Patrocini Canal. La línia d'ajuts va aprovar-se en el ple de maig, però ara les bases han sortit a exposició pública i ja es poden consultar. Es tracta d'una subvenció única, que té com a finalitat compensar les pèrdues econòmiques "de persones treballadores autònomes i microempreses" degut a la declaració de l'estat d’alarma, "que alhora acreditin una reducció dràstica i involuntària de la seva facturació", ha subratllat Canal.  

"Els diners es corresponen al 20% del romanent de tresoreria d'Avià de l'any 2019, que són 32.000 euros, i a l'estalvi per la suspensió de la Festa Major de Graugés, l'Aplec d'Obiols i el Segar i el Batre", ha descrit Patrocini Canal. "Per tant, són uns diners que posem a disposició dels autònoms d'Avià", ha indicat l'alcaldessa. 

Patrocini Canal ha subratllat que "Avià és un municipi on la majoria de les seves empreses tenen una mitjana inferior als 5 treballadors amb moltes persones treballadores per compte propi". 

Els professionals autònoms i les microempreses que desenvolupin activitats al municipi d'Avià i que hi tinguin tant el domicili fiscal com el centre de treball poden ser beneficiaris d'aquesta línia de subvencions. En el cas de les microempreses, cal tenir menys de 10 persones treballadores contractades (fixes o discontinues) abans de l'inici de la crisi provocada per la Covid-19 i disposar d'un volum anual de negoci o balanç general inferior a un milió d'euros.

L'alcaldessa ha exposat que "estem contents perquè creiem que destinar-hi 40.000 euros està bé, creiem que podrem arribar força a tothom, però no descartem poder ampliar els ajuts els propers mesos si hi ha autònoms i petites empreses que es queden fora, ja que per la Festa Major també hem hagut de reduir activitats i hi ha uns diners que no haurem gastat". 

La quantia de l'ajut pot ser fins a un màxim de 1.000 euros i un mínim de 500 euros. El procediment de concessió d'aquests ajuts és el de concurrència competitiva, i es resol fins a exhaurir el crèdit disponible. 

En el cas d'haver suspès la seva activitat econòmica com a mesura derivada de l'aplicació de l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, s'atorgarà 1.000 euros de subvenció. En cas que la facturació s’hagi reduït més d’un 60% s’atorgarà fins a un màxim de 750 euros de subvenció. I en cas que la facturació s’hagi reduït entre un 30% i un 60% s’atorgarà un màxim de 500 euros de subvenció. 

Per a més informació es pot consultar l'edicte de la convocatòria que s'ha aprovat inicialment. Passat el termini d'exposició al públic, sense haver-se presentat al·legacions, l'aprovació es considerarà definitiva, sense necessitat de nou acord.

"Hem demanat als afectats que entrin al web i que comencin a preparar els papers perquè no tenim intenció de demorar-ho gens", ha expressat Canal. "Quan hagi passat el termini d'exposició pública, ja es podrà sol·licitar", ha dit.