Veïns de Vallcebre presenten més de 200 pàgines d'al·legacions al POUM

Consideren que les previsions de creixement urbanístic de l'Ajuntament són poc realistes

09 de juliol del 2020
Actualitzat el 10 de juliol a la 1:03h
Membres de l'Associació de Veïns de Vallcebre que han presentat 121 pàgines d'al·legacions al POUM.
Membres de l'Associació de Veïns de Vallcebre que han presentat 121 pàgines d'al·legacions al POUM. | Pilar Màrquez Ambròs
L'Associació de Veïns i Veïnes de Vallcebre ha presentat 221 pàgines d'al·legacions al Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) del poble. El seu portaveu Ramon Costa ha explicat a NacióBerguedà que creuen que les previsions de creixement  de l'Ajuntament no són realistes i critiquen "que no hi ha hagut participació ciutadana" en la seva redacció. També ha expressat neguit per "la tendència a declarar moltes zones com a Espais Lliures on les parcel·les afectades es poden expropiar segons criteri de l'Ajuntament" i per la definició d'usos de determinades zones naturals. 

L'Ajuntament de Vallcebre haurà d'analitzar-les i donar resposta per escrit per poder enviar el document a la Comissió Territorial d'Urbanisme de la Catalunya Central que ha d'estudiar-lo abans de l'aprovació definitiva. 

"A les al·legacions fem notar que ens diuen que no hi ha habitatge de lloguer a Vallcebre però la realitat és que hi ha 31 habitatges llogats, el problema del despoblament és estructural perquè no hi ha feina", ha detallat Costa. "Tampoc lliga que vulguin fer 7 polígons industrials quan no hi ha acabat el de Cal Peraire, que fa massa anys que està empantenagat. Com és que el POUM en modifica els límits deixant fora cases construïdes i a mig construir?", ha qüestionat. 

El tresorer de l'associació de veïns, Josep Comas, ha afirmat a aquest diari que l'entitat es va fundar el setembre de 2019 perquè "vam considerar que calia una agrupació que obrís una via de comunicació col·lectiva, reconeguda oficialment, per denunciar públicament aquelles actuacions d'entitats o d'institucions que deteriorin la fesomia i les característiques pròpies de Vallcebre, així com les decisions que vagin en contra els interessos dels veïns i veïnes". Tot i que hi ha tres membres de l'entitat que són exregidors de l'oposició de Vallcebre, defensen que les seves motivacions no són en cap cas polítiques, sinó ciutadanes. Segons Comas, busquen "defensar els interessos globals de les persones que viuen o són propietaris a Vallcebre en àmbits com l'urbanisme, els mitjans de transport, la salvarguarda del patrimoni i l'àmbit sociocultural". 

"La nostra al·legació és a la totalitat del POUM, demanem que es reescrigui consultant veïns i veïnes de Vallcebre", ha expressat el president de l'associació, Antoni Torné.
 

El municipi de Vallcebre. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"En el sol urbà hi ha dissonàncies als edificis previstos. Per exemple, en la B-401 hi ha diverses edificacions adossades que són unifamiliars i hi ha un solar que el POUM qualifica de plurifamiliar. Tampoc entenem que, amb les xifres promig de mobilitat de 30 vehicles per hora s'inclogui la previsió d'habilitar tres zones d'aparcament al municipi", ha comentat el seu portaveu, Ramon Costa. Costa ha advertit que les xifres de mobilitat de la Diputació de Barcelona de les quals fa ús el POUM no són adequades. "En realitat, dels 60 vehicles per hora que es compten, el 50% entra i el 50% surt de Vallcebre", ha indicat. 

A més a més, el portaveu veïnal ha assegurat que "hi ha tota una sèrie d'espais protegits on hi volen posar barbacoes, espais de pícnic, vies ferrades i fins i tot càmpings, quan tothom reconeix que la vall del Pedraforca està sobresaturada i cada cap de setmana estem patint la massificació a Gresolet i al mateix Pedraforca".

Des de l'associació de veïns també han volgut denunciar el mal estat de conservació en què es troben els cementiris de Vallcebre i Sant Julià en un municipi amb 2,6 defuncions l'any de mitjana. 

Habitatge assequible per a joves i limitar el creixement urbanitzat

El primer tinent d'alcalde de Vallcebre, Jordi Lapuente, s'ha mostrat en desacord amb la majoria de queixes d'aquest grup de veïns en ser consultat per NacióBerguedà. Lapuente ha destacat que "hi ha afirmacions que no són del tot certes o de coses que no s'han entès prou bé", però s'ha mostrat disposat a estudiar cadascuna de les al·legacions i escoltar els neguits dels veïns.

Jordi Lapuente ha defensat que amb el nou POUM l'Ajuntament vol protegir l’habitatge assequible per joves i limitar el creixement urbanitzable com a nucli. "Tenim clar que hem de fer compatible la protecció del medi natural amb la necessitat de combatre el despoblament i generar ocupació, sigui amb explotacions forestals, ramaderes o agrícoles, o bé amb empreses de turisme actiu i establiments de turisme rural", ha explicat. 

Lapuente ha justificat la declaració d'Espais Lliures "per una problemàtica molt específica de Vallcebre". Segons ha incidit, "la propietat de la terra està súper dividida per raons històriques". Això fa que "hi hagi projectes municipals que no es poden dur a terme" per la quantitat de propietaris que hi ha en poques hectàrees de terreny. "Mecanismes per expropiar ja n'hi havia, el que fa ara la regulació és recalcar i reforçar l'interès públic de determinades zones estratègiques com els Cingles", ha apuntat Lapuente. 

"Volem que sigui un poble viu, que mantingui els seus serveis i la seva escola i treballem en aquest sentit. Per exemple, hi ha el projecte de Castellnou, un habitatge municipal que s'ha rehabilitat. Aquest setembre ve una família a viure-hi amb dues nenes i obriran un nou negoci d'emprenedoria a Vallcebre", ha afegit el tinent d'alcalde. 

Lapuente ha manifestat, a més, que "amb el POUM no podem prohibir l'establiment d'un càmping, el que fem justament és permetre-ho amb unes regulacions súper estrictes a nivell de quantitat i qualitat". "És per deixar la porta a oberta a estudiar petits projectes des de la normativa, haurien de tenir una capacitat molt limitada i selecta, de màxim 25 persones. En cap cas seria un càmping clàssic com l'entenem amb 1.000 places. En tot el municipi hi podria haver-hi 123 unitats. Cal tenir en compte que la normativa de càmpings ho regula tot, fins i tot si fas un o dos bungalows associats a una masia", ha recalcat Jordi Lapuente. "Un POUM no descriu el poble actualment sinó que imagina el municipi en 15 o 20 anys vista", ha reiterat sobre el temor dels veïns en aquest sentit. 

Així mateix, ha dit que en el futur faran falta aparcaments al nucli urbà. "Volem recuperar el desplaçament a peu pel municipi, per això potser ara no és necessari regular els aparcaments al bell mig del poble, però d'aquí a uns anys ho serà", ha assegurat.  

El primer tinent d'alcalde ha negat que hi hagi hagut de falta de transparència i participació. "Hi ha hagut un avanç de POUM els anys 2015 i 2016 on s'han fet processos de participació ciutadana i a partir del qual es van dibuixar les línies estratègiques", ha argumentat Lapuente. També ha destacat que el document actual que ha estat a exposició pública "és una primera proposta" a la qual tothom ha pogut presentar al·legacions i que a partir d'aquí ha d'acabar-se de configurar. "Durant aquest procés, hem tingut reunions i facilitat documentació a tothom que ens ho ha demanat i hi ha la informació al web municipal", ha concretat Jordi Lapuente.