Berga exhibeix com mai abans la comparseria de la Patum al convent de Sant Francesc

L'exposició es podrà visitar de dimecres a diumenge fins al mes de gener

09 de juliol del 2020
Actualitzat el 14 de juliol a les 12:45h
Presentació de l'exposició de la Patum al convent de Sant Francesc.
Presentació de l'exposició de la Patum al convent de Sant Francesc. | Pilar Màrquez Ambròs
La Patum és sempre present en la vida dels berguedans. La festa per excel·lència de la ciutat de Berga no s'ha pogut celebrar l'any de la pandèmia, però no caldrà esperar fins al 2021 per retrobar-se amb la solemne figura de l'Àliga, la mirada d'atzabeja dels Gegants o  l'expressió única i gairebé trapella de les Guites, que qualsevol que hagi viscut la Patum associa amb centenars d'instants propis i compartits viscuts a la plaça de Sant Pere o als carrers més estrets del centre històric. La Covid-19 va fer que, per primer cop des del 1938, Berga es quedés sense Patum. Però ha suposat una oportunitat a la ciutat per crear una ambiciosa exposició al convent de Sant Francesc amb les comparses de la festa.

L'exposició, que s'inaugura demà i es podrà visitar fins al gener de 2021, no busca suplir la celebració de la Patum, però permet viure-la "d'una altra manera". Així ho ha exposat el primer tinent d'alcalde i regidor de Patrimoni Cultural i Museus de Berga, Ivan Sànchez, a la presentació als mitjans. "És una Patum diferent, l'exposició substituirà la part visual, però no l'emocional ni l'econòmica", ha assegurat Sànchez. 

La mostra de la Patum es podrà visitar de dimecres a diumenge. S'exhibiran 124 elements de la comparseria patumaire. Amb aquesta exposició, l'Ajuntament també busca atraure gent a la ciutat i ajudar al teixit comercial. Per això, càmpings i botigues regalaran 9.000 vals 2x1.

L'exposició té un pressupost de 15.000 euros finançats per l'àrea de Patrimoni Cultural i Museus de l'Ajuntament de Berga.
 

La Patum a l'equipament cultural del convent de Sant Francesc. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La Patum al convent de Sant Francesc també suposa un canvi de paradigma en la manera de mostrar la festa al públic visitant. La comparseria exposada a la Casa de la Patum només es podia veure a través d'un vidre, des d'una distància i una perspectiva elevada que no permetia percebre el volum ni l'envergadura d'algunes de les peces més grans com per exemple el Gegant Nou. En canvi, la disposició de la comparseria a la sala del convent de Sant Francesc permet veure les comparses en viu i a prop, com els dies de Patum a plaça, juntament amb altres elements del vestuari antic, textos, vídeo i sons relacionats amb la festa. "Dignifiquem aquest espai, exposem la Patum i fem lluir les comparses com mai ningú les ha vist", ha valorat el primer tinent d'alcalde. 

La Patum és obra mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat de la Unesco des de l'any 2005. "Nosaltres estem convençuts que és com a mínim la festa més important de la cultura popular i del foc dels Països Catalans", ha subratllat Ivan Sànchez.

Amb aquesta premissa, l'exposició pretén convertir-se en un espai per dinamitzar la ciutat i permetre que les persones que la visitin des d'altres punts de Catalunya, sobretot aquells que estiuegin al Berguedà, puguin endinsar-se en la història i el pes de la celebració, i a la vegada serveixi per dinamitzar la ciutat i acostar aquestes persones al comerç local. D'aquí que s'hagi arribat a un acord amb els comerciants i els càmpings per repartir entrades 2x1 entre els seus clients. "Això ens donarà l'oportunitat de fer arribar l'exposició a moltíssima gent", ha valorat el president de Berga Comercial, Xavi Orcajo. "Si la pandèmia ens ho permet, el resultat serà excel·lent", ha remarcat el president dels botiguers. 

"La mostra ha de vertebrar la dinamització de la ciutat i de la comarca. Hem d’aconseguir que tingui un retorn econòmic per a l’Ajuntament, però sobretot per als sectors econòmics  que passen un moment difícil per la pandèmia", ha conclòs Orcajo.

"L'exposició també vol ser un homenatge als patumaires d'ara i de sempre. Tots ens estimem molt la Patum però mentre que nosaltres som efímers, la Patum ja hi era abans que nosaltres, i continuarà en el futur", ha destacat Ivan Sànchez. 

Els dissenyadors Salvador Vinyes i Sílvia Massana han exposat el procés per idear el contingut de l'exposició d'una manera "molt instintiva". Salvador Vinyes ha dit que ha defugit d'informació i xifres enrevessades per tal que la mostra sigui "un tast de Patum" el més visual i sensorial possible. Tot plegat, perquè la Patum és "un pilot de gent que no tenen res en comú però fan Patum, és la llibertat absoluta", ha expressat Vinyes.

Preus i horaris de l'exposició i les visites guiades

L'exposició s'inaugurarà el divendres 10 de juliol, i el públic podrà visitar-la de forma gratuïta de dos quarts de 8 a dos quarts de 9 del vespre. Per accedir-hi es faran grups de 20 persones per garantir les mesures de seguretat per la Covid-19. 

La mostra estarà oberta de dimecres a diumenge, d'11 del matí a 2 de la tarda i de 5 de la tarda a dos quarts de 9 del vespre. L'entrada tindrà un preu de 5 euros, però els menors de fins a 12 anys podran accedir-hi gratuïtament. 

Les visites guiades als espais de la Patum, per carrers i places de Berga, tindran un preu de 2 euros, es faran tots els dissabtes dels mesos de juliol, agost i setembre, a les 7 de la tarda. La primera visita es farà el 18 de juliol i el punt de trobada serà el convent de Sant Francesc. 

El debat sobre la futura Casa de la Patum continua sobre la taula 

Tot i que l'exposició acollirà la imatgeria de la festa els propers mesos, el debat sobre quina ha de ser la ubicació final de les comparses i on ha d'ubicar-se finalment una exposició permanent de la Patum continua sobre la taula. Les comparses se situaven fins ara a l'actual Casa de la Patum, que pateix humitats i per les quals s'han instal·lat nous deshumificadors i calefactors. El temps que les comparses siguin fora no hi ha previst fer cap actuació en aquest espai. "Les comparses es quedaran a Sant Francesc mentre duri l'exposició, un cop acabi, debatrem amb la regidora Roser Valverde cap on han d'anar", ha apuntat Ivan Sànchez. L'any 2018 les filtracions i humitats de la Casa de la Patum van causar danys en les coles orgàniques de les figures causant-hi floritures. 

Ivan Sànchez creu que el recuperat convent de Sant Francesc és ampli i amb bona temperatura, però la intenció de l'ajuntament és que sigui polivalent. El primer tinent d'alcalde ha recalcat que l'exposició de la Patum "és un primer pas per dignificar la festa i per fer que les comparses llueixin més". 
 

La Guita Xica a l'entrada de l'exposició de la Patum. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

L'Àliga de la Patum a l'exposició al convent de Sant Francesc. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

L'exposició de la Patum al convent de Sant Francesc de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a