Patrocini Canal reitera que se sent «plenament legitimada» per exercir el càrrec de consellera comarcal

La consellera de Pagesia, món rural i petits municipis recorda que el bloc format per Avià, Borredà i Capolat suma "el 58,31% dels vots" obtinguts pels independents

08 de juliol del 2020
Actualitzat a les 18:14h
L'alcaldessa d'Avià i consellera comarcal Patrocini Canal (arxiu).
L'alcaldessa d'Avià i consellera comarcal Patrocini Canal (arxiu). | Aida Morales
La consellera comarcal de Pagesia, món rural i petits municipis, Patrocini Canal, ha assegurat que se sent "plenament legitimada" per exercir el càrrec al Consell, malgrat que Som Avià hagi abandonat l'Associació d'Agrupacions d'Electors del Berguedà, ja que recorda que el bloc format per Avià, Borredà i Capolat (que li donen suport) suma "el 58,31% dels vots" obtinguts pels independents als comicis de maig de 2019.

La també alcaldessa d'Avià ja s'havia expressat inicialment en aquest sentit, però ha volgut reiterar la seva posició, un cop que els independents de Borredà i Capolat li han expressat el seu suport, i després que les agrupacions d'independents de la Nou de Berguedà, Guardiola de Berguedà i Sagàs hagin publicat una carta on li retreuen la decisió amb duresa i l'acusen "d'haver utilitzat els vots dels pobles petits pel seu propi interès". 

Som Avià va obtenir 905 vots i 8 regidors obtinguts en les darreres eleccions municipals, el 4,13% dels vots emesos. Sumant els 905 vots de Som Avià, els 168 vots dels independents de Borredà i els 44 de Capolat s'hagués arribat als 5,25% del total de vots emesos, una xifra suficient per obtenir una cadira al Consell. "El bloc format per Avià, Borredà i Capolat sumem el 58,31% dels vots a les agrupacions d'electors, mentre que Guardiola, Sagàs i la Nou, només representen el 28,65%, per tant, aquestes xifres desmenteixen rotundament les afirmacions de la carta de les Agrupacions d’Electors de Guardiola de Berguedà, la Nou i Sagàs. Em sento plenament legitimada a exercir el càrrec de consellera comarcal", ha expressat Patrocini Canal.

Els comicis municipals de 2019 van donar la clau del govern del consell comarcal als independents en plena pugna per liderar el govern de l'ens entre Junts per Catalunya-PSC i Esquerra Berguedà-CUP. Les agrupacions, amb 1.763 vots i dues cadires al ple, van escollir Patrocini Canal per ser consellera ivolien que qui ocupés la seva segona conselleria fos Sílvia Triola de Sagàs, malgrat que en primera instància van inscriure com a tal a Pep Llamas de Bagà. La primera crisi dins del grup d'independents va arribar per les desavinences amb Llamas, que va acabar demanant grup propi. Des d'aleshores és al plenari comarcal sota les sigles de Bagà Endavant (havent sumat el 13% dels vots dels independents a les eleccions municipals). 

Pep Llamas va donar suport a la investidura del president Josep Lara (JxCat), tot i que no va entrar al govern per desavinences amb els independents i això va deixar l'executiu comarcal amb 9 consellers i sense majoria. La sortida de Som Avià de les agrupacions d'electors obre les portes a Llamas a entrar al govern,  i sumar majoria per encarar el que queda de mandat.