El Berguedà acorda amb el Govern crear una comissió de seguiment del projecte d'incineradora de Cercs

El conseller Calvet explica als alcaldes i alcaldesses de la comarca que el procés es troba en una fase "incipient" d'anàlisi de tota la documentació

07 de juliol del 2020
Actualitzat a les 20:48h
L'antiga tèrmica de Cercs en una imatge d'arxiu.
L'antiga tèrmica de Cercs en una imatge d'arxiu. | Pilar Màrquez Ambròs
El Berguedà ha acordat amb el Govern crear una comissió de seguiment del projecte d'incineradora a Cercs. Així ho ha afirmat aquest dimarts el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, en acabar una reunió amb els alcaldes i alcaldesses de la comarca i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. 

Josep Lara ha manifestat en declaracions als mitjans que la seva intenció és que la comissió de seguiment del projecte es pugui constituir en el ple d'aquest mateix dimecres. El president comarcal ha indicat que a la comissió hi haurà representació de totes les formacions polítiques del Consell.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, juntament amb la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, i la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, han explicat aquesta tarda als representants locals per via telemàtica la situació en què es troba, per part de l'Administració ambiental, el projecte de construcció d'una planta de valorització energètica de residus al terme municipal de Cercs. 

Lara ha assegurat que el conseller Damià Calvet té interès perquè el procés sigui participatiu i s'escolti el territori. 

Fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat han detallat que ara el procés es troba en un moment "incipient", que és la fase d’anàlisi de la suficiència i la idoneïtat del projecte, de l'estudi d'impacte ambiental i de la resta de documentació que ha d'acompanyar la sol·licitud. L'Ajuntament de Cercs va emetre un informe urbanístic favorable a la instal·lació el mes de juny. 

El Departament de Territori ha demanat a tots els organismes i administracions competents, entre els quals l'Agència Catalana de l'Aigua, l'Agència de Residus de Catalunya, el Servei de Vigilància i Control de l'Aire, la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, el Servei d’Incendis Forestals, el Departament de Salut, el Consell Comarcal del Berguedà i l'Ajuntament de Cercs, que valorin la documentació i que es pronunciïn sobre la seva suficiència aquest mateix mes de juliol. 

Un cop s'hagin efectuat aquests tràmits, la sol·licitud d'autorització ambiental se sotmetrà a informació pública i s'elaboraran els informes preceptius. Tanmateix, encara caldrà formular la declaració d'impacte ambiental. Des de Territori expliquen que "si la declaració fos favorable, es faria una proposta de resolució provisional, s'engegaria el tràmit d’audiència, i es redactaria una proposta de resolució, que s’hauria d’aprovar". Posteriorment, caldria notificar i comunicar la decisió, publicar la declaració d'impacte ambiental i publicar la resolució de l’autorització ambiental.

El president comarcal ha recordat el rebuig al projecte d'amplis sectors del territori. "La nostra posició és clara i consistent. El projecte no casa amb la nostra visió de territori. No ens sentim còmodes amb aquest projecte", ha defensat Josep Lara. Lara ha insistit que és "públic i notori" que els plens d'una majoria d'ajuntaments, el ple comarcal i el mateix Consell d'Alcaldes ja han votat en contra de la iniciativa. "Estem lluitant per una comarca verda amb turisme familiar i de natura i el projecte d'incineradora no hi encaixa", ha destacat. Els alcaldes que han mostrat més neguit durant la reunió són els més propers a Cercs com Vallcebre i la Nou de Berguedà. 

El Parlament va instar al març al Govern a tirar endavant la moratòria per a projectes d'incineradora com el de Cercs. Però des del Departament de Territori es manté que "la normativa ambiental no les preveu, a diferència de la normativa urbanística, perquè té un caràcter reglat i no discrecional".