Els opositors a la incineradora de Cercs tornen al carrer per exigir que s'aturi el projecte

La protesta d'una cinquantena de persones davant el consell comarcal ha coincidit amb una trobada telemàtica dels alcaldes del Berguedà amb el conseller Calvet

07 de juliol del 2020
Actualitzat a les 19:50h
Manifestants a les portes del Consell Comarcal del Berguedà.
Manifestants a les portes del Consell Comarcal del Berguedà. | Pilar Màrquez Ambròs
Els opositors a la incineradora tornen al carrer per fer sentir el seu clam contra el projecte. Una cinquantena de persones s'han concentrat aquest dimarts a les portes del Consell Comarcal del Berguedà, a la ciutat de Berga, per exigir que s'aturi el projecte de planta incineradora que es vol posar en marxa a l'antiga central tèrmica de Cercs. La trobada ha tingut lloc coincidint amb una reunió telemàtica que s'ha celebrat entre els alcaldes del Berguedà i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, per abordar el tema. En la protesta, s'han pogut escoltar crits com "Calvet dimissió" i "Volem aire net". 
 
La portaveu de plataforma anti incineradora, Martina Marcet, ha destacat que la trobada telemàtica de Calvet amb els alcaldes els fa "témer" que el projecte avança "sense tenir en compte que vol la comarca". El col·lectiu ha anunciat la intenció de tornar a les mobilitzacions aquest estiu. A hores d'ara, s'està realitzant la tramitació administrativa del projecte. 

Marcet ha admès que desconeixen quines són les intencions del Departament de Territori en la reunió amb els alcaldes d'aquesta tarda. Però han anunciat la voluntat de "reactivar" les mobilitzacions, de cara a l'agost, si les restriccions per la pandèmia així ho permeten.

Per a la plataforma la solució als problemes de despoblament al Berguedà no pot ser la promesa de creació de 60 llocs de treball directes i 100 d'indirectes. "La creació d'una indústria altament contaminant com aquesta acabarà amb la feina feta des de l'àmbit del turisme, de la producció agrària i ramadera i tants altres, que han remuntat la comarca els darrers anys", ha argumentat Martina Marcet. 

"És cert que l'activitat de l'antiga central tèrmica que es vol fer ara és diferent, però les emissions que s'emetran segueixen els mateixos patrons de no dispersió i d'acumulació de contaminants que amb l'antiga central", ha assegurat la portaveu del col·lectiu d'opositors a la incineradora. 

Des de la plataforma, s'insisteix en "l'opacitat i les irregularitats" del projecte, que qualifiquen "de molt greus". Els opositors al projecte volen "una interlocució directa amb les administracions" i critiquen que ara mateix no poden accedir a cap tipus de documentació perquè la Generalitat els hi nega que en tinguin dret fins que s'iniciï el procés d'exposició pública del projecte.

En les últimes setmanes, els opositors a la cremació de residus a Cercs han presentat al Govern un recurs contra la tramitació del permís ambiental i han engegat campanyes d'adhesió a la causa. N'han impulsat una per tal que persones i entitats es personin com a interessades en el procés d'atorgament de l'autorització ambiental i una segona d'adhesió a la investigació oberta pel Síndic de Greuges. 
 

Manifestants contra la incineradora en la convocatòria d'aquesta tarda. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Un dels manifestants amb un cartell contra la incineradora. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Una cinquantena de persones es manifesten contra la incineradora a Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Manifestants a les portes del Consell Comarcal del Berguedà. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a