​Berga s'estrena com a seu de la selectivitat l'any de la pandèmia

179 estudiants de pobles del Berguedà i de Navàs han accedit a l’Institut Guillem de Berguedà a partir de les 8 del matí per examinar-se de les PAU

07 de juliol del 2020
Actualitzat a les 21:18h
Alumnes esperant per entrar a fer la selectivitat a l'INS Guillem de Berguedà.
Alumnes esperant per entrar a fer la selectivitat a l'INS Guillem de Berguedà. | Cedida
Les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) han començat aquest dimarts amb un increment d'alumnes a tot el país, que combinat amb les mesures de distanciament social han obligat a posar més aules. Per això, l'Institut Guillem de Berguedà s'ha estrenat com a seu de la selectivitat. Hi han començat la selectivitat més atíptica un total de 179 alumnes, tots els nois i noies que faran les PAU a la comarca i els de la població de Navàs (Bages). 

Durant els quatre dies de la selectivitat els alumnes faran tots els exàmens a la mateixa aula, amb un màxim de 12 estudiants, segons ha explicat a NacióBerguedà el director de l'Institut Guillem de Berguedà, Ferran Camprubí. El tribunal s'ha constituït avui a les 7 del matí perquè les proves poguessin començar a les 9, mentre que els accessos de l'alumnat eren a partir de les 8, de manera esglaonada seguint per evitar acumulacions de persones.

Els alumnes s'han trobat amb l'obligatorietat de portar mascareta fins a l'hora de començar l'examen i d'haver-se de netejar les mans amb gel en entrar i sortir de l'aula. Aquest any els alumnes no poden canviar de taula entre examen i examen.

Les proves del primer dia han tingut lloc a les 9 del matí, a les 12 del migdia i a les 3 de la tarda, amb una hora i mitja de prova i el mateix temps de descans per tenir temps suficient per ventilar els espais i fer les tasques de neteja pertinents. Per fer les proves, l'Institut Guillem de Berguedà ha habilitat circuits "amb tres entrades diferents" i ha posat a disposició dels alumnes gel hidroalcohòlic "als lavabos i a les entrades". A més, s'han situat cartells que indiquen "l'ús obligatori de la mascareta" i avisen de la resta de mesures extraordinàries, ha afirmat Ferran Camprubí.

El director del centre ha valorat positivament que pels alumnes de la comarca aquesta és una selectivitat de proximitat, on poden fer els exàmens a prop de casa sense els habituals desplaçaments a la ciutat de Manresa. 
 

Estudiants de la selectivitat a l'exterior de l'Institut Guillem de Berguedà de Berga. Foto: Cedida


Els estudiants han de romandre a l’aula durant la primera hora d'examen, temps que es recomana que s’utilitzi per revisar bé la prova i assegurar-se d’haver identificat correctament les proves amb les etiquetes corresponents. Quan s'acaba l'examen, l'alumne ha de sortir de l'aula i baixar al pati. Al marge de l’excepcionalitat de les mesures sanitàries, el canvi de dates i l'augment de la durada de les proves de 3 a 4 dies, una de les novetats és l’augment de l'opcionalitat. 

A la Catalunya Central enguany s'ha passat de 6 a 10 tribunals, presidits per professors universitaris i amb personal del Departament d’Educació, tant de primària com de secundària, com a vigilants. Per tal de garantir la seguretat dels alumnes, el Procicat ha establert un protocol que, entre altres qüestions, marca que primer ha d’entrar l'alumnat de les aules que estan més lluny o que primer surten els estudiants que estan situats més a prop de la porta, tot plegat, amb la finalitat d’evitar contagis.

En cas que algun estudiant tingui alguna de les causes de força major contemplades, com per exemple estigui malalt, pateixi la defunció d’un familiar de primer o de segon grau o es trobi amb algun problema de trànsit per arribar a les proves, tindrà dret a examinar-se amb el tribunal d’incidències la setmana vinent. Les Proves d’Accés a la Universitat s’allargaran fins divendres i els resultats es notificaran el dia 27.