Agrupacions d'independents critiquen amb duresa Canal i Llamas «per utilitzar els vots dels pobles petits per interès»

Les Agrupacions d'Electors de la Nou de Berguedà, Guardiola de Berguedà i Sagàs han fet pública una carta després que l'alcaldessa d'Avià abandonés l'entitat i anunciés la intenció de quedar-se al Consell

07 de juliol del 2020
Actualitzat a les 21:26h
Ple del Consell Comarcal del Berguedà (arxiu).
Ple del Consell Comarcal del Berguedà (arxiu). | Arxiu
Els independents de l'Associació d'Agrupacions d'Electors de la Nou de Berguedà, Guardiola de Berguedà i Sagàs critiquen amb duresa Patrocini Canal i Pep Llamas i els acusen "d'utilitzar els vots dels pobles petits per interès". Les agrupacions d'independents retreuen a l'alcaldessa d'Avià i consellera comarcal de Pagesia, món rural i petits municipis, Patrocini Canal, "la falta de valors democràtics i de pluralitat" per la seva marxa de l'entitat. Ho afirmen en una carta que han fet pública aquest dilluns. 

Expressen que Patrocini Canal va comunicar-los la possibilitat que "Pep Llamas pogués entrar a governar amb conselleria pròpia dins del Consell" i que, en aquell moment, "la majoria de membres de l'Associació van demanar fer una votació interna, amb la sorpresa que Canal es va negar a fer-la".

"Hi ha dos consellers al Consell Comarcal del Berguedà que han utilitzat els vots dels pobles petits pel seu propi interès, transgredint l'ètica i la democràcia", lamenten les agrupacions d'independents que signen el document. 

"Les Agrupacions de la Nou, Guardiola i Sagàs, no és que ens dediquem a fer política o feina de despatx, sinó que bàsicament defensàvem una votació democràtica i lliure, i que la decisió més votada fos la que hauria d'haver defensat vostè al consell comarcal com a representant de l'associació", subratllen dirigint-se a Canal. 

Les desavinences van fer que Som Avià abandonés l'Associació d'Agrupacions d'Electors del Berguedà, però anunciés que l'alcaldessa i consellera comarcal Patrocini Canal mantindria el seu lloc al govern del Consell, defensant els més de 900 vots que va obtenir a les eleccions (més de la meitat que la suma de les agrupacions independents). Els independents de Borredà i Capolat li van fer costat i també han abandonat l'entitat. En aquest sentit, el bloc format per Avià, Borredà i Capolat sumen el 58,31% dels vots aconseguits per les Agrupacions d'Electors en els comicis esmentats. 

No obstant això, els independents de la Nou, Guardiola i Sagàs han manifestat en la carta que "van ser els resultats" de la unió d'agrupacions electorals als darrers comicis municipals, que van permetre "dos membres de representació" al Consell Comarcal del Berguedà. "Es va aconseguir amb la suma de tots els vots i regidors de cada un dels pobles que havien format l'associació: Avià, Bagà, la Nou de Berguedà, Guardiola de Berguedà, Capolat, Borredà i Sagàs. Altrament no hagués estat possible obtenir aquests dos representants", asseguren. 

Pep Llamas va ser el primer a trencar amb el grup no gaire després de les eleccions del maig de l'any passat. Els comicis van donar la clau del govern del consell comarcal als independents en plena pugna per liderar el govern de l'ens entre Junts per Catalunya-PSC i Esquerra Berguedà-CUP. Les agrupacions volien que qui ocupés la seva segona conselleria fos Sílvia Triola. Però Pep Llamas va demanar tenir grup propi al Consell i des d'aleshores és al plenari comarcal sota les sigles de Bagà Endavant.
 

Fer Política o Feina de Despatx by Naciodigital on Scribd