Berga inaugurarà l'exposició de la Patum a Sant Francesc el 10 de juliol

La proposta té una destacada part expositiva, en la qual es podrà veure l'actual comparseria patumaire, així com peces antigues de vestuari, textos, fotografies i vídeos amb so

04 de juliol del 2020
Actualitzat a les 14:29h
La Patum en una imatge d'arxiu.
La Patum en una imatge d'arxiu. | Sergi Boixader
L'exposició de la Patum al convent de Sant Francesc de Berga s'inaugurarà el divendres 10 de juliol. Tindrà una destacada part expositiva, en la qual es podrà veure l'actual comparseria patumaire, així com peces antigues de vestuari, textos, fotografies i vídeos amb so. Els dissabtes la proposta es complementarà amb una visita guiada a diferents espais del barri vell relacionats amb la Patum, i també hi haurà activitats didàctiques i tallers. Així ho ha explicat a NacióBerguedà el regidor de l'àrea de Patrimoni Cultural i Museus, Ivan Sànchez.  

La Patum de Berga, declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l'any 2005, és la gran festa del foc, on les comparses ballen i salten, acompanyades per milers de persones, i envoltades de pólvora i música. Res de tot plegat ha estat possible aquest 2020. L'exposició al convent de Sant Francesc permetrà gaudir de l'esperit de la festa berguedana en un any en què la pandèmia de la Covid-19 ha obligat l'Ajuntament de Berga a prendre la històrica decisió de cancel·lar-la per primera vegada en 82 anys.

La mostra patumaire espera convertir-se en un important atractiu per a la ciutat els propers mesos. És un dels actes de l'anomenada Patum confinada. Tanmateix, la idea de tirar-la endavant va començar a germinar abans de la pandèmia. "La nostra intenció inicial era fer una exposició sobre la Patum durant els dies de Corpus, però havia de ser de petit format i fer-se al Museu Comarcal de Berga. Com que finalment es va suspendre la Patum, el paradigma va canviar completament", ha dit el regidor.

Ivan Sànchez ha expressat que, un cop suspesa la Patum, van adonar-se que ara tenien la possibilitat "de fer una exposició de la festa de més gran format i incloure-hi les figures, que aquest any no han pogut sortir a la plaça de Sant Pere". "De la desgràcia vam treure'n una oportunitat", ha subratllat el regidor Sànchez. 

L'exposició de la Patum suposa, a més, tornar a obrir al públic l'equipament cultural del convent de Sant Francesc que va estrenar-se a mitjan 2019 amb l'exposició antològica del pintor berguedà Joan Ferrer. "La regidora de Cultura, Roser Valverde, tenia un parell d'exposicions a punt per fer, una d'elles de pintors berguedans, s'hi ha treballat però la situació ha causat que no es poguessin dur a terme. Dir el contrari seria molt injust", ha defensat Ivan Sànchez. "Em consta que la regidora està estudiant reprogramar aquestes propostes i que una d'elles pot arribar a coincidir amb la mostra de Patum", ha afegit Sànchez.

Les comparses, les grans protagonistes

"A l'exposició de la Patum al convent de Sant Francesc hi haurà textos, fotografies i vídeos amb so perquè actualment la Patum no s'entén sense la seva música. Ara bé, el que ha de brillar més de l'exposició són les comparses de la Patum", ha reiterat Ivan Sànchez. Les Guites, les Maces, l'Àliga, el Tabal, els vestits dels Turcs i els Cavallets, els Gegants, els Nans i les carotes de Ple, tota la comparseria s'exposarà al públic. 

Quan no és Corpus, les figures de la festa es guarden gairebé sempre a la Casa de la Patum on només hi ha un audiovisual sobre la festa. Allà les comparses es poden contemplar només des d'una posició elevada, cosa que les fa semblar més petites. "A Sant Francesc el públic se situarà al mateix nivell que la comparseria, això farà que les veritables dimensions de les respectives figures es puguin apreciar més clarament, especialment en el cas del Gegant Nou", ha considerat Ivan Sànchez. 

"Espero que tothom qui hi hagi de turisme pel Berguedà aquest estiu acabi acostant-se a l'exposició. És una bona oportunitat per veure la Patum des d'un punt de vista que no hem vist mai abans", ha exposat el regidor de Patrimoni Cultural i Museus. 

Promoció als comerços

Els comerços de Berga repartiran entrades per l'exposició entre la clientela, tot i que s'està acabant d'estudiar la fórmula. "En les pròximes hores, acabarem de veure el format. Segurament el que s'oferirà als clients serà un 2x1. Entenem que aquesta també és una manera de fomentar la reactivació de compres als establiments", ha indicat Sànchez.

Preu de les entrades

Les entrades per l'exposició costaran 5 euros i es compraran in situ al convent de sant Francesc. Els nens fins a 12 anys no pagaran. El regidor ha remarcat que s'ha estipulat "un preu de 2 euros per als qui els dissabtes a la tarda vulguin apuntar-se a fer una visita als espais de Patum a càrrec de Toni Gol". Cal realitzar una reserva prèvia per aquesta visita.

L'exposició de la Patum a Sant Francesc ha costat un pressupost d'uns 15.000 euros i, entre altres, ha obligat a reforçar la seguretat de l'antic convent. La previsió és que l'exposició pugui romandre-hi oberta fins passat Reis, si bé tot plegat dependrà de l'evolució de la pandèmia.

L'àrea de Patrimoni Cultural i Museus de l'Ajuntament de Berga ha informat la reunió del Patronat de la Patum d'aquest divendres al vespre de la data d'inauguració de l'exposició i n'ha repassat els detalls. 
Arxivat a