La Festa del Segar i el Batre se suspèn per primera vegada en 31 anys

El coronavirus ha obligat a cancel·lar una festa que se celebra al poble d'Avià el segon diumenge de juliol des de l'any 1989

03 de juliol del 2020
Actualitzat a les 22:45h
Festa del Segar i el Batre (arxiu).
Festa del Segar i el Batre (arxiu). | Xisco Hernández
L'Ajuntament d'Avià ha suspès per primera vegada la tradicional Festa del Segar i el Batre. Tot i estudiar vies per celebrar-la seguint les mesures de seguretat, el consistori ha pres finalment aquesta decisió per evitar riscos de contagi del coronavirus. L'alcaldessa Patrocini Canal ha explicat que l'edat avançada dels segadors i de les mestresses que fan el tradicional esmorzar ha estat un factor determinant a l'hora de prendre aquesta decisió.

"El més jove dels protagonistes de la nostra festa més emblemàtica té 70 anys, per tant, encara que la festa sigui a l'aire lliure, no volíem exposar un col·lectiu de risc", ha afirmat Canal.

L'Ajuntament d'Avià també ha valorat "la dificultat per garantir les distàncies" com a motiu per suspendre la festa. El coronavirus ha obligat a cancel·lar una festa que se celebra al poble el segon diumenge de juliol des de l'any 1989. 

"Esperem que l'any que ve ho puguem tornar a celebrar per continuar homenatjant les tasques del camp", ha expressat l'alcaldessa. El consistori ha descartat organitzar activitats telemàtiques relacionades amb la festa per no deslluir-la. 
 
Cada segon diumenge de juliol una colla de segadors d’Avià celebra aquesta festa, que té per objectiu retre homenatge a la figura del pagès, tot rememorant el quefer tradicional de les feines al camp. La Festa del Segar i el Batre d’Avià se celebra a l’esplanada que hi ha a prop de Santa Maria d’Avià, una església romànica del segle XII situada a un quilòmetre del nucli urbà. El programa d’actes està protagonitzat per les demostracions pràctiques de les feines de segar i batre, tal i com es feien antigament, amb animals i les eines que s'empraven per a realitzar les tasques al camp.

La festa va néixer l’any 1989 per iniciativa d’un pèrit agrícola neorural. Aquesta celebració ha substituït d’una forma renovada les antigues festes pageses que tenien lloc de forma espontània a les cases particulars una vegada s’havia acabat el procés del batre. 

Al matí, després de la missa, comencen les demostracions d'oficis tradicionals. Primer li toca al segar. Després de l'esmorzar típic de pagès, un àpat de mongeta, botifarra i cansalda, es continua amb el garbejat i la batuda. A la tarda, la festa continua amb concert de música a l’aire lliure i ball rodó.

La festa es celebra durant el període natural de realització de les tasques del segar i el batre, que va des de Sant Joan fins a finals de juliol.