La història del monestir de Sant Llorenç es recollirà en un llibre

Civitas Cultura i l'Ajuntament de Guardiola tiraran endavant la publicació sobre el passat, el present i el futur de l'equipament amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona

03 de juliol del 2020
Actualitzat a la 13:21h
Monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà.
Monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà. | Joan Horrit
Civitas Cultura i l'Ajuntament de Guardiola de Berguedà recolliran en un llibre la història del monestir de Sant Llorenç. Ho faran amb el suport de la Diputació de Barcelona. Es tracta d'un projecte al qual es preveu que s'hi sumi una escola d'art per tractar-hi a fons les característiques del romànic del Berguedà. Així ho han explicat el president de Civitas Cultura, Toni Puig, i l'alcalde de Guardiola, Josep Lara, durant la roda de premsa de presentació de la programació cultural d'estiu a l'equipament. 

"Aquest any editarem un llibre que pensarem junts, una part importantíssima la subvencionarà la Diputació", ha avançat Toni Puig. Puig ha explicat que es va començar a parlar del llibre amb responsables de la Diputació de Barcelona quan l'ens va celebrar una exposició sobre Abat Oliba a la seva seu central. "Un dels elements més importants de l'exposició, sobretot per la contundència que li van donar, era el monestir de Sant Llorenç", ha dit Puig.

La proposta de publicar un llibre sobre la història del mil·lennari monestir berguedà va ser ben rebuda per la Diputació. "Vam fer la sol·licitud i ens han concedit una subvenció extraordinària bastant quantiosa per treballar-ho i fer un llibre que expliqui d'on venim, la transformació arquitectònica que ha patit i cap on encaminem aquest equipament cultural", ha dit Lara. 

De moment, des de Civitas Cultura i l'Ajuntament de Guardiola no s'han avançat més detalls. 

El llibre forma part d'un projecte més ambiciós que pretén recuperar una de les funcions d'origen del monestir a l'època medieval: ser centre cultural d'estudi i formació. "Ens agradaria que a Sant Llorenç funcionés una escola d'aprenentatges culturals. Des que Civitas Cultural va proposar-se organitzar activitats al monestir, ens hem enamorat de la cultura a les comarques. No volem descentralització sinó igualtat. El gran projecte que falta a Catalunya és que la cultura de comarques tingui molta força i que el que passa al monestir passi a molts altres llocs", ha explicat Toni Puig. 

El passat monàstic i la reconstrucció després del terratrèmol de 1428

El monestir de Sant Llorenç es troba situat al nord del nucli de Guardiola de Berguedà, al vessant est de la serra de Gisclareny, un indret que té documentada la presència humana des del segles VI o VII. El conjunt monumental es va realitzar en diverses fases a partir del segle X, quan en el lloc s'hi va establir una comunitat monàstica de l'ordre benedictí.Al segle XV, arrel del terratrèmol del 2 de febrer de 1428, les dependències del monestir es van veure greument afectades, es va ensorrar part del claustre, el dormitori dels monjos, la casa de l'abat i altres estances.

A causa de les dificultats econòmiques per les que passava el monestir en aquells temps, la reconstrucció parcial de les estructures ensulsiades no es va realitzar fins l'any 1620, després de perdre la condició d'abadia, per passar a ser un priorat. En aquella reconstrucció es va perdre la meitat de la nau de l'església, que es va recuperar arran dels treballs realitzats pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, amb la restauració iniciada l'any 1982 i que es va executar en dues etapes: la primera fins a l'any 1988 i la segona, entre 1996 i 2008.