Berga comença dilluns les obres d’arranjament del vial de Can Baster afectat per una esllavissada

El cost dels treballs s’estima inicialment en 75.512,19 euros

03 de juliol del 2020
Actualitzat a les 12:39h
Zona afectada per l'esllavissada al vial de Can Baster.
Zona afectada per l'esllavissada al vial de Can Baster. | Aj. Berga
L'Ajuntament de Berga començarà el dilluns, 6 de juliol, les obres d'arranjament del tram del vial del carrer Can Baster que connecta amb les carreteres de Queralt i Sant Llorenç de Morunys, sobre la urbanització dels Pedregals, que ha estat tallat al trànsit des del passat 21 de juny a causa d’una esllavissada. El regidor d'Urbanisme, Aleix Serra, ha explicat en sessió plenària que "no era segur deixar obert un sol carril de circulació". Per aquest motiu, aquest vial es troba de moment tallat al trànsit. El consistori berguedà ha iniciat "un procediment administratiu d'emergència" per fer aquesta actuació i restablir el trànsit "amb la màxima celeritat possible".

El cost dels treballs s’estima inicialment en 75.512,19 euros i, després que l'ajuntament hagi demanat pressupostos a dues empreses, l'encarregada de portar a terme les obres és Pasquina S.A. El termini previst per a l'execució dels treballs és de quatre setmanes, i durant aquest període el vial continuarà tancat al trànsit. 

"Ningú vol tenir aquest accès tallat: és una via molt utilitzada per dirigir-se cap a Queralt i la carretera de Sant Llorenç des dels Pedregals", ha defensat Serra. 

Les obres d'arranjament consistiran en la construcció d'un mur de contenció per gravetat amb blocs d’escullera i la reconstrucció del tram de vial afectat per l'esllavissada. 

Pel que fa als motius de l'esllavissada, el regidor Aleix Serra ha subratllat que "ens hem de remuntar al 20 de juny, quan Berga va viure una tempesta bastant intensa de 20 litres per metre quadrat en mitja hora". El regidor d'Obres i Serveis ha afirmat que la prioritat del govern és assegurar l'estabilitat del talús i reobrir la carretera. Serra ha assegurat que aquests treballs són "un maldecap" per l'Ajuntament de Berga que "no està preparat per assumir despeses importants com aquesta". Amb tot plegat, el consistori ha tirat endavant aquest procediment "perquè aquesta és una contingència que s'ha d'abordar".

L'Ajuntament de Berga pagarà la despesa amb el fons de contingència però buscarà finançament d'altres administracions per recuperar aquests diners. "Ja hem mirat quines són les línies d'ajut de la Diputació a les que ens podem acollir", ha dit. 

Des de Junts per Berga, el regidor Vicenç Vegas, a l'oposició, ha insistit que aquest carrer ja estava en malestat abans de la data de la tempesta assenyalada i presentava esquerdes importants per la qual cosa s'hauria pogut "planificar".