El ple de Berga demana per unanimitat «el retorn immediat a la normalitat» dels serveis d'atenció mèdica

Ha estat a través d'una moció d'urgència presentada pel PSC que ha rebut el suport de la resta de grups municipals

03 de juliol del 2020
El ple de Berga de juliol s'ha fet per via telemàtica.
El ple de Berga de juliol s'ha fet per via telemàtica. | Aj. Berga
El ple de l'Ajuntament de Berga ha acordat per unanimitat demanar a la conselleria de Salut de la Generalitat "el retorn immediat a la normalitat dels serveis d'atenció mèdica" en els consultoris de la comarca. Ha estat a través d'una moció d'urgència presentada pel PSC que ha rebut el suport de la resta de grups municipals. 

El text també exigeix als òrgans competents "elaborar un pla específic per dimensionar els recursos mèdics òptims en proporció a l’increment de població durant l'estiu" de forma que la falta de serveis descentralitzats no comporti la saturació de l'hospital comarcal. 

El regidor socialista Abel García ha exposat que és "urgent" retornar al servei que hi havia al febrer, abans de la declaració de l'estat d'alarma, i ha recordat que "ja en condicions normals, els serveis mèdics es veien disminuïts a l'estiu tant en efectius com en especialitats".

García ha exposat que cal obrir els dispensaris mèdics dels pobles petits "en primer lloc, per la necessitat de disposar dels serveis mèdics habituals, tenint en compte la composició d’edats de la gent de la nostra comarca". I en segon lloc, "per l'increment notable de població durant l'estiu a conseqüència d’un elevat percentatge de segona residència, i l’existència de nombroses instal·lacions turístiques, com càmpings, cases de turisme rural, pisos turístics, i campaments juvenils; la qual cosa suposa multiplicar la població, especialment en un any on previsiblement el turisme de proximitat serà més elevat respecte als anys anteriors".

El fet que els dispensaris estiguin tancats "pot representar un augment de les visites a l’hospital comarcal, agreujant una situació difícil i repetida durant els darrers anys, donat el no increment de recursos en proporció al nombre de persones presents al Berguedà durant aquests mesos", ha destacat el regidor socialista.

"Fins ara, han estat tres mesos i mig, de servei presencial i local interromputs, amb tot el que això significa per a poblacions amb un alt percentatge de població envellida", ha afirmat García.

L'alcaldessa Montse Venturós ha explicitat el suport de l'equip de govern de la CUP a la moció i el vot favorable al document, però ha volgut puntualitzar "per una banda, la pressió sanitària i hospitalària que s'ha viscut a nivell de país per la Covid-19" i "per l'altra, una mancança molt important de professionals mèdics d'especialitats com urologia, radiologia i pediatria". Segons Venturós, aquestes especialitats "van molt mancades de personal per una mala planificació de fa anys dels estudis de medicina" per part de la Generalitat. 

Venturós ha afegit que Salut ha instat als professionals mèdics a fer les vacances dins dels pròxims tres mesos per permetre'ls descansar físicament i emocionalment, "preveient que hi pugui haver un nou brot de coronavirus el mes de setembre", tal com la gerent del CatSalut a la Catalunya Central, Maria Teresa Sabater, ha explicat en una reunió que ha mantingut aquesta setmana amb els alcaldes de la comarca.

El regidor d'Esquerra Berga, Ramon Camps, ha insistit que "és important que des de Berga puguem fer aquesta petició", en qualitat de capital de comarca. Segons Camps, l'Alt Berguedà té "una problemàtica greu" perquè és un destí poc desitjat pels professionals mèdics per la seva major distància amb Barcelona i l'àrea metropolitana. "Qualsevol mostra de preocupació de la capital de comarca farà que el departament pugui fer més feina en aquest sentit o que la faci", ha assegurat el regidor republicà.

També el portaveu de Junts per Berga, Jordi Sabata, ha deixat clar el seu suport a la moció socialista. Tots els grups municipals hi han votat a favor. 
Arxivat a