It's Only Rock'n'Roll

Bruce Springsteen: Live! les seves preferides

És una de les figures més rellevants del panorama musical roquer de l'últim quart de segle

Bruce Springsteen: Live! les seves preferides.
per Pep Saña, 2 de juliol de 2020 a les 17:38 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de juliol de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Bruce Springsteen és una de les figures més rellevants del panorama musical roquer de l'últim quart de segle. Bruce Springsteen, que el proper setembre complirà 71 anys, ha actuat en gairebé 3.000 concerts en els cinc continents, gravat 19 àlbums d'estudi i venut prop de 65 milions de discos, la qual cosa el situa entre els 15 artistes amb més discos venuts de la història de la música. Bruce Springsteen (Nova Jersey, 1949) es va sentir cridat per la música el dia que va veure a Elvis Presley per televisió, moment que en la seva autobiografia qualifica com el seu particular “Big Bang”. Però seria als 60’s, amb el descobriment de The Beatles, quan va tenir clar al que es dedicaria i va convèncer a la seva mare, Adele, perquè li comprés la seva primera guitarra elèctrica, fet que homenatjaria anys més tard amb el tema The Wish, inclòs a l’àlbum de rareses, Tracks (1998).

Al 1965 ja era el guitarrista i cantant de la banda The Castiles i a finals dels 60’s era conegut amb el sobrenom de “The Boss”, perquè es cuidava de cobrar els bolos i de repartir els diners entre els seus companys de banda. Entre 1969 i 1971 Springsteen toca pels voltants de Nova Jersey i a clubs d’ Asbury Park, acompanyat del guitarrista Steve Van Zandt, l'organista Danny Federici, el bateria Vini López i el baixista Vinnie Roslin en una banda coneguda com Steel Mill, adquirint progressivament tot un seguici de fans de culte. Amb la incorporació del saxofonista Clarence Clemons i del pianista David Sancious, el nucli del que més tard es convertiria en la E Street Band ja estava format.


Born To Run (1975), és el disc que va situar a Bruce Springsteen a la primera divisió del rock and roll i la banda de músics habituals que acompanyava a Springsteen es converteix en un conjunt més estable, The E Street Band, amb Clarence Clemons, Steve Van Zant, Danny Federici, Roy Bittan, Max Weinberg i Garry Tallent. Nils Lofgren s’incorporaria a la E Street Band al 1984, formant la que molts consideren una de les millors bandes de rock and roll de la història.

Darkness On The Edge Of Town (1978), suposa un punt d’inflexió del Bruce i reflexa una creixent consciencia política i social, descrivint en les seves cançons histories de lluita i supervivència al marge del somni americà, convertint al Bruce en icona i heroi de la classe treballadora americana. És l’època en la que Springsteen comença amb els concerts maratonians, de tres a quatre hores de duració i en el que el Setlist varia cada nit. Per a qualsevol que hagi pogut veure en directe al Bruce Springsteen sap que és una experiència única i difícilment repetible. 


The River (1980), és una de les seves obres fonamentals, un disc doble que alterna el Rock festiu amb altres temes més intimistes. El tema que dona títol a l’àlbum, aquest intens The River, narra la falta d'expectatives de la joventut nord-americana d'aquell moment, finals dels 70. The River el va confirmar com un autèntic heroi de la classe treballadora, paper que continua exercint per a les diferents generacions. La gira posterior portaria per primera vegada a Bruce Springsteen a Barcelona, el 21 d'abril de 1981 “The Boss” actuava al Palau dels Esports, des d’aleshores la ciutat es convertiria en un dels seus destins favorits.
Confirmat com a gran estrella mundial, els anys 80 van convertir a Bruce Springsteen en un fenomen de masses. Born In The U.S.A. (1984), era pràcticament un àlbum de grans èxits. En el seu moment es va voler veure com un vehicle de propaganda de l'era Reagan (el propi president va voler utilitzar el tema homònim en els seus mítings), la veritat és que la cançó Born In The U.S.A. és una reivindicació antibel·licista i un al·legat de la classe humil, en aquest cas dels soldats que van tornar de la guerra del Vietnam i van ser oblidats pel seu govern.

Les cançons més interpretades en directe pel Boss.

Al llarg dels anys, Bruce Springsteen s’ha guanyat la seva reputació tant en la vesant humana com en la musical, en part per canviar de Setlist a cada concert, però hi ha una sèrie de cançons preferides que es presenten amb més freqüència que d’altres, com veurem a continuació. El Boss estructura els seus concerts al voltant de com vol presentar millor el material nou, alhora que ofereix als fans les cançons que esperen escoltar. Per tant, potser no és cap sorpresa que els temes que més ha interpretat  surtin bàsicament de tres àlbums, Born To Run, Darkness On The Edge Of Town i Born In The U.S.A. Però aquesta llista no és només un concurs de popularitat, inclou temes “oblidats”, i fins i tot hi ha un parell de cançons derivades del període després que Springsteen recuperés la E Street Band a finals dels 90. El Top 25 no només inclou els concerts amb la E Street Band, sinó també gires en solitari, els concerts en directe del projecte The Seeger Sessions del 2006, l'anomenada "The Other Band" amb la que va girar el 1992 i 1993, Springsteen On Broadway i diverses dates benefiques. 

Springsteen On Broadway va resultar ser un factor “distorsionant” en el recompte global, amb 10 de les 25 cançons de la llista interpretades en les 236 actuacions al teatre durant 2017 i 2018, i 7 del Top 8 (Badlands és l'excepció). Dos dels temes, Growin’ Up i My Hometown, van arribar al Top 25 per “culpa” de Broadway, i Land Of Hope And Dreams hauria acabat en el 25è lloc en lloc de la meitat superior.

La font és de la revista Ultimate Classic Rock, que ha utilitzat Brucebase per comptar els totals, tot i que els administradors del lloc web reconeixen que hi ha inexactituds i omissions en els Setlists de 1980 i anteriors. Per la seva banda, el lloc web, Setlist.fm coincideix força amb aquest Top 25, tot i que amb recomptes lleugerament diferents en la majoria dels casos. Tot i això, l’ordre de les cançons és gairebé el mateix amb una excepció, Setlist apunta 495 actuacions de She's The One (24è lloc) mentre que Brucebase n’enumera 622 (18è).

25. Ramrod (492) del The River (1980)

Ramrod és un tema roquer que enceta la part final de l’àlbum The River, un recordatori de que per molts errors comesos a la vida, es pot trobar el camí i que s’ha de viure. Un tema perfecte per Rock d’estadi, però Springsteen també l’ha arranjat acústicament, tant per als seus concerts en solitari a Devils & Dust com per les Seeger Sessions.

Bruce Springsteen & The E Street Band - Ramrod (Live In Barcelona)


24. Backstreets (498) del Born To Run (1975)

El piano de Roy Bittan va ajudar a canviar el so de la E Street Band quan es va incorporar al 1974. Una crítica musical per la revista Rolling Stone deia que la intro de piano de Backstreets té tanta força que “Sembla el preludi de la versió en Rock And Roll de la Ilíada”.

Bruce Springsteen & The E Street Band - Backstreets (Live In New York City)


23. Because The Night (504) del Live/1975-85 (1986)

Springsteen va donar Because The Night a Patti Smith a finals del 1978, un “descarte” del Darkness On The Edge Of Town (1978), no s’entén gaire, perquè tenia (ho és) tota la pinta de hit, i Patti Smith la va convertir en el seu èxit més gran. Tot i que el tema no es troba en cap dels àlbums d’estudi de Bruce Springsteen, des d’aleshores ha estat una peça bàsica a la majoria de les gires amb la E Street Band, especialment des de que s’hi va incorporar Nils Lofgren, on el seu solo de guitarra és estratosfèric.

Bruce Springsteen - Because The Night (Live At Rock In Rio Libsoa, 2016)


22. My Hometown (536) del Born In The U.S.A. (1984)

Dels set primers èxits del disc Born In The U.S.A., My Hometown es situa cap a la meitat en termes de les vegades interpretada, amb No Surrender (387), un tema que va estar a punt de quedar fora del disc però el guitarrista, millor amic i confident, Steve Van Zandt, afortunadament va convèncer al Boss perquè inclogués aquesta cançó a l’àlbum, malgrat els seus dubtes per considerar-la massa idealista. “He après més d'una cançó de tres minuts que de tot el que em van ensenyar a l'escola”. Al darrera venen, Cover Me (345), I'm On Fire (292) i I’m Goin’ Down (87). Cal dir però que quasi  la meitat de les interpretacions de My Hometown son durant les 236 dates al teatre, Springsteen On Broadway, on tot fent broma va dir que s’havia guanyat la reputació amb les cançons de fugida, però actualment viu a 10 minuts de Freehold, NJ, on va créixer. 

Bruce Springsteen - My Hometown (from Born In The U.S.A. Live: London 2013)


21. Glory Days (549) del Born In The U.S.A. (1984)

Situat just al davant de My Hometown, Glory Days és un altre dels hits del Born In The U.S.A. Va formar part habitualment al Setlist dels concerts de la E Street Band fins al 2009. Tot i que apareix des de que va sortir, la toca més vegades durant les gires fora dels Estats Units.

Bruce Springsteen - Glory Days (from Born In The U.S.A. Live: London 2013)


20. Spirit In The Night (572) del Greetings From Asbury Park, N.J. (1973)

Spirit In The Night, un dels singles de l’àlbum de debut del Boss, és una de les tres cançons dels primers dos discos d’ Springsteen que surt a la llista. Va formar part regularment al Setlist dels concerts fins al setembre de 1984. Després va aparèixer esporàdicament durant 25 anys, tornant al repertori amb més freqüència durant l'estiu del 2008.

Bruce Springsteen - Spirit In the Night (Live At The Hammersmith Odeon, London '75)


19. Growin’ Up (586) del Greetings From Asbury Park, N.J. (1973)

Com passa amb My Hometown, Growin’ Up no figuraria en aquest Top 25 si no fos pel Springsteen On Broadway. Per aquesta circumstància, les dues cançons que han quedat fora del Top 25 són els hits de Rock d’estadi de l’àlbum The River, Cadillac Ranch (481) i Two Hearts (467).

Bruce Springsteen - Growin' Up (from In Concert/MTV Plugged)


18. She's The One (622) del Born To Run (1975)

Després d’aparèixer pràcticament a tots els concerts de la E Street Band des de 1975 fins al 1979, She's The One va desaparèixer del repertori tant a les gires mundials de presentació dels àlbums The River (1980) com del Born In The U.S.A. (1984). També quedaria fora del Setlist dels concerts del Boss a les gires de presentació dels àlbums, Human Touch, Lucky Town i el directe In Concert/MTV Plugged de 1992 i 1993, quan girava amb una banda de músics diferent, batejada com, The Other Band, pels fans, tot i la presencia de Roy Bittan al piano. Als directes, Bruce utilitza un fragment i posa l'accent en el riff del tema del Bluesman Bo Diddley, Hey Bo Diddley, per la intro de She's The One, convertint gairebé la cançó com un homenatge a Bo Diddley. El Boss només ha tocat aquesta peça amb la E Street Band.

Bruce Springsteen & The E Street Band - She's The One (Live In Barcelona)


17. Jungleland (629) del Born To Run (1975)

El saxofonista Clarence Clemons (The Big Man) tenia els seus moments protagonistes a la E Street Band durant el concert, però cap d’ells treia una ovació tant gran com el seu solo del tema Jungleland, el solo de saxo més èpic de la historia del Rock, tema  cloenda de l’àlbum Born To Run. Des de la mort de Clemons al 2011, Jungleland quasi  ha desaparegut del Setlist. El nebot de Clarence Clemons, també un excel·lent mestre del saxo, Jake Clemons, omplia el poderós buit del seu oncle.

Bruce Springsteen & The E Street Band - Jungleland (Live In New York City)


16. Bobby Jean (671) del Born In The U.S.A. (1984)

Tot i que no ho ha confirmat mai, es creu que Bruce Springsteen va escriure Bobby Jean sobre la seva llarga amistat amb Steven Van Zandt, que deixaria la E Street Band desprès de gravar el Born In The U.S.A. per iniciar una carrera en solitari amb la seva banda, Little Steven And The Disciples Of Soul. Els seus substituts serien Nils Lofgren i Patti Scialfa, va ser benvingut de nou a la banda al 1995, quan la E Street Band es va re agrupar per gravar 4 temes nous inclosos dins el Greatest Hits (1995). Al 1999  es feia oficial la tornada de Bruce Springsteen amb la E Street Band per una gira mundial a gran escala amb el nom de Reunion Tour. 

Bruce Springsteen - Bobby Jean (London Calling: Live In Hyde Park, 2009)


15. Prove It All Night (676) del Darkness On The Edge Of Town (1978)

Va ser el primer single del Darkness On The Edge Of Town, “només” va arribar al número 33 de les llistes americanes. Al Setlist continua sent un dels temes destacats dels elèctrics directes dels Boss amb la E Street Band, a excepció de la gira Tunnel Of Love Express Tour. Una gran cançó, que guanya encara més amb la intro instrumental que el Bruce li va afegir a la gira de 1978.

Bruce Springsteen & The E Street Band - Prove It All Night (Phoenix, 1978)


14. The River (683) del The River (1980)

Si un tio deixa embarassada a la teva germana quan encara és una adolescent, el més normal és agafar l'escopeta i anar a per ell, però en contes d’això, el Boss li va dedicar al seu cunyat una de les seves millors cançons. Quan es va publicar l’àlbum The River, Springsteen ja havia complert la trentena i temes com el matrimoni i el que ve després es van començar a colar en les seves cançons. La cançó principal del doble àlbum és una de les poques cançons que ha format part del repertori en totes les gires de Bruce Springsteen, tant amb la E Street Band com en solitari i altres projectes, des del seu llançament. El River Tour original va començar a l'octubre de 1980 i va continuar fins a setembre de 1981, portant-lo a Europa per segona vegada. Normalment els concerts duraven quasi quatre hores, i la gira de 140 dates va consolidar la reputació de Bruce Springsteen i la E Street Band com artistes maratonians. Al 2016, per celebrar el 35 aniversari de l’àlbum, a la part americana de la gira el va tocar íntegrament i en l’ordre en que està al disc, fet molt poc habitual del Boss, The River Tour va tenir 37 dates a la gira nord-americana i 40 dates a Europa i Australia. Aquesta gira ostenta el rècord de duració d’un concert del Boss, el 7 de setembre de 2016 al Citizens Bank Park de Filadèlfia, va arribar a les 4 hores i 4 minuts, que fins ara és el seu concert més llarg als Estats Units, i el segon més llarg a només dos minuts del seu concert a Hèlsinki al 2012. 

Bruce Springsteen - The River (The River Tour, Tempe 1980)


13. Out In The Street (696) del The River (1980)

Un altre dels temes preferits en directe del The River, Out In The Street és una raresa en aquesta llista. Springsteen no l’ha tocat mai en cap altre lloc que no fos en concert amb la E Street Band. Ni en concerts acústics en solitari, ni amb The Other Band, ni amb The Seeger Sessions.

Bruce Springsteen & The E Street Band - Out In The Street (Live In New York City)


12. Land Of Hope And Dreams (698) del Live In New York City (2001)

Springsteen tancava els concerts de la reunió amb la E Street Band de 1999 i 2000 amb una cançó nova, Land Of Hope And Dreams. Rarament ha sortit del Setlist des d’aleshores. Bruce Springsteen en va fer una versió d'estudi a l’àlbum Wrecking Ball (2012). Tot i que no l’hagués interpretat a Springsteen On Broadway, la cançó encara hauria aconseguit entrar a la llista en el 25è lloc.

Bruce Springsteen & The E Street Band - Land Of Hope And Dreams (Live In New York City)


11. Darkness On The Edge Of Town (700) del Darkness On The Edge Of Town (1978)

Entre la publicació del Born To Run i la del Darkness On The Edge Of Town passarien tres anys, perquè Springsteen estava embolicat en un llarg i amarg litigi contra el seu antic mànager. Va plasmar les seves frustracions i el seu estat d'ànim en cançons com aquesta que tracta d’un home que ho ha perdut tot però que segueix mirant endavant. La cançó insígnia del Darkness On The Edge Of Town de 1978 sol aparèixer entre el tercer i el vuitè lloc del Setlist dels concerts de Bruce Springsteen. Després de tocar-la a gairebé tots els concerts de les gires del Darkness i River, Springsteen la va deixar fora del Setlist durant bona part dels anys 80, tocant-la només 44 vegades entre 1984 i 1988.

Bruce Springsteen & The E Street Band - Darkness On The Edge Of Town (Live In Barcelona)


10. Hungry Heart (738) del The River (1980)

El Top 10 comença amb el primer single del Boss en aconseguir un gran èxit comercial fins a l'aparició del Born In The U.S.A. arribant al numero 5 de la llista d’èxits Billboard americana. I això que tracta sobre un tio amb dona i fills que surt a comprar tabac i no torna més. En principi, Hungry Heart la va composar amb la intenció de cedir-la als Ramones, però finalment se la va quedar per a ell. Ja és famós el moment en que els fans canten amb el Boss el primer vers de la tornada de Hungry Heart, una pràctica iniciada en un concert el 20 de novembre de 1980 al Rosemont Horizon, Chicago.

Bruce Springsteen - Hungry Heart (The River Tour, Tempe 1980)


9. Rosalita (Come Out Tonight) (809) del The Wild, The Innocent & The E Street Shuffle (1973)

Tot un clàssic dels directes del Boss, des de finals de 1973 fins a finals de 1998 amb la  gira Tunnel Of Love Express Tour, Rosalita (Come Out Tonight) era de facto la darrera cançó abans dels bisos. Aleshores va desaparèixer, tocant-la pràcticament només als concerts benèfics a Nova Jersey, fins que Springsteen la va tornar a ficar al repertori tot i que no a tots els concerts, al 2003.

Bruce Springsteen - Rosalita (Come Out Tonight) (Live In Hyde Park, 2009)


8. The Rising (864)  del The Rising (2002)

La resposta de Bruce Springsteen als atemptats de l'11 de setembre de 2001 li va fer  guanyar un gran èxit de crítica i vendes, a més de múltiples Grammys, i el va portar a una de les seves gires més brillants, publicant el DVD de la gira The Rising Tour del concert del 16 d’octubre de 2002 al Palau Sant Jordi de Barcelona, Bruce Springsteen & The E Street Band Live In Barcelona. Personalment crec que The Rising és l’últim GRAN àlbum de Bruce Springsteen. El tema principal, The Rising, és l’únic dels temes recents del Boss que entra a la llista d’aquest Top 25. Habitualment servia per obrir el Setlist de la gira de The Rising Tour, però des d'aleshores s'ha instal·lat en un espai del repertori cap a la part final per convertir-se en el primer dels temes de la traca final que tanca els concerts abans dels bisos.

Bruce Springsteen & The E Street Band - The Rising (Live In Barcelona)


7. Born In The U.S.A. (992) del Born In The U.S.A. (1984)

Born In The U.S.A. va convertir al Boss en una estrella internacional amb el mateix estatus comercial que tenien als anys 80 Michael Jackson o Madonna. El tema que dóna títol al disc, parla sobre el tracte rebut pels veterans de la Guerra de Vietnam que al tornar a casa seva tothom els hi dóna l'esquena i no tenen cap oportunitat. Tot i ser recordat com una bomba de Rock d'estadi, Born In The U.S.A. ocasionalment s'ha modificat per eliminar la seva percepció com a himne patrioter. A la dècada dels 90, tant en solitari al Ghost Of Tom Joad Tour com en la gira de reunió de la E Street Band, Bruce Springsteen va interpretar la cançó en solitari utilitzant un Slide amb la guitarra acústica de 12 cordes. Als concerts del Devils & Dust Tour, la va cantar com un Blues distorsionat, només amb l'acompanyament d’una harmònica i els cops de taló de percussió.

Bruce Springsteen & The E Street Band - Born In The U.S.A. (Live In Barcelona)


6. Dancing In The Dark (1025) del Born In The U.S.A. (1984)

El single principal del Born In The U.S.A. va ser l’èxit més proper al número 1 que mai ha tingut Springsteen, arribant al número 2 a l'estiu de 1984, no podent desbancar del primer lloc al single de Prince, When Doves Cry, el primer de l’àlbum Purple Rain, que hi va estar durant 5 setmanes. Dancing In The Dark ha format part important del Setlist  en cada gira amb la E Street Band des del seu llançament, amb l’excepció del Reunion Tour de 1999-2000, quan va aparèixer només dues vegades. Va tornar al repertori per  la gira del The Rising Tour, on el ritme Dance dels 80 era substituït per un Rock més potent. Quan la toca, s’ha convertit en un clàssic que Springsteen seleccioni una noia del públic per ballar amb ell a l'escenari.

Bruce Springsteen & The E Street Band - Dancing In The Dark (Live In Barcelona)


5. Tenth Avenue Freeze-Out (1082) del Born To Run (1975)

Va més o menys de com es va formar la E Street Band, i és el segon single de l’àlbum Born To Run, que és el primer en el que participen Roy Bittan i Max Weinberg. Amb Tenth Avenue Freeze-Out, Bruce Springsteen es va permetre una mica d’auto bombo, Scooter (pseudònim del Boss) i The Big Man (Clarence Clemons) no ho van petar fins que es va publicar el disc Born To Run. Un dels seus temes, Tenth Avenue Freeze-Out s’ha convertit en un dels més bàsics del repertori del Boss en directe, tocant-lo gairebé en tots els concerts des de la mort de Clarence Clemons com a recordatori per als fans per homenatjar la contribució que va fer a la E Street Band. 

Bruce Springsteen - Tenth Avenue Freeze-Out (The River Tour, Tempe 1980)


4. Badlands (1203) del Darkness On The Edge Of Town (1978)

L'única cançó del Top 8 de la llista que no va interpretar al teatre, Springsteen On Broadway, Badlands també va estar en gran part absent del Tunnel Of Love Express Tour i de les gires acústiques en solitari. Però per altra banda ha estat entre els més destacats dels concerts amb la E Street Band i la The Other Band, ja sigui al principi, al centre o al final del Setlist. Amb el Darkness On The Edge Of Town deixava enrere el romanticisme rockanrolero per tractar de personatges putejats per la vida que tenen  la voluntat de seguir cap endavant per molta merda que els caigui a sobre. Aquesta és la gran especialitat del Boss i el que realment l’ha consagrat com un autor universal. Badlands és un dels millors exemples d'això, perquè “No és pecat alegrar-se d’estar viu”. Els “oh oooh” del públic abans de la tornada són tot un clàssic dels concerts.

Bruce Springsteen & The E Street Band - Badlands (Live In Barcelona)


3. The Promised Land (1374) del Darkness On The Edge Of Town (1978)

The Promised Land, el tema que obre la cara B del Darkness On The Edge Of Town, l’ha tocat gairebé a cada concert durant cada gira del Boss a excepció de les dates del The Seeger Sessions que només el va tocar una sola vegada. També l’ha tocat en solitari per recolzar les campanyes de John Kerry i Barack Obama a les presidencials del 2004, 2008 i 2012. The Promised Land és una de les cançons més filosòfiques de Bruce Springsteen. “No sóc un nen, no, sóc un home. I crec en la Terra Promesa”.

Bruce Springsteen & The E Street Band - The Promised Land (Live In Barcelona)


2. Thunder Road (1413) del Born To Run (1975)

Originalment titulada Wings For Wheels quan Springsteen la va estrenar al febrer de 1975, la cançó va patir alguns canvis a la lletra i l’arranjament en el moment en què es va llançar sis mesos desprès com Thunder Road al disc Born To Run. Tot i que no eren singles de l’àlbum, tant Thunder Road com Jungleland van sonar molt a les ràdios de l’època. Ha viatjat amb el Boss durant tota l’etapa amb la E Street Band i també amb la The Other Band. Tot i que de vegades la toca només amb la guitarra acústica i l'harmònica com a Bis final (la gira del High Hopes del 2014) i als concerts benèfics, la cançó rarament ha format part del repertori als concerts en solitari. 

Bruce Springsteen & The E Street Band - Thunder Road (Live In Barcelona)


1. Born To Run (1721) del Born To Run (1975)

No és cap sorpresa que la cançó més interpretada per Bruce Springsteen sigui la del seu single indiscutible. La primera aparició confirmada és del 9 de maig de 1974, a Cambridge, Massachusetts, quan obria per Bonnie Raitt. D’aquest concert en va ser testimoni el crític Jon Landau, que després escriuria, "Vaig veure el futur del Rock 'n' Roll i s’anomenava Bruce Springsteen". Landau es convertiria poc desprès en el mànager i coproductor de Bruce Springsteen. La promesa del Rock s'havia convertit en realitat i va ser celebrada amb portades a les revistes Time i Newsweek, cosa que sol estar reservada només a grans celebritats. Es podrien escriure llibres sobre el que representen tant la cançó com l'àlbum, però el crític musical Greil Marcus ho va resumir perfectament, “Les històries que narra Bruce Springsteen no són noves, però ningú les ha explicat millor o ha aconseguit que importin tant. En el seu romanticisme familiar hi ha la meitat de la seva força: la promesa i l'amenaça de la nit; l'atractiu de la carretera; la croada per jugar-te-la per alguna cosa que val la pena i el desig per pagar el preu; noies a les que només veus passar una vegada mentre vas a 80 milles per hora i que mai oblides; els carrers de la ciutat com l'última i permanent frontera americana. Coneixem la història: mil i una nits americanes, una llarga nit per tenir por i estimar”.

Bruce Springsteen & The E Street Band - Born To Run (Live In Barcelona)


Viure cada concert de Bruce Springsteen és com la primera vegada, contemplar la potència energètica d'una llegenda. Estar envoltat entre els legionaris del Boss, la fidelitat dels seus milers de pretorians és un altre dels factors importants, ningú dubta del líder passin els anys que passin i faci el que faci. Però quan arrenca el concert és quan es comença a entendre la lògica de l'univers Bruce, importa ben poc amb quina cançó obre, de fet, qualsevol dels seus himnes desencadena la mateixa bogeria col·lectiva. El més increïble de Bruce Springsteen, és que tot al voltant seu es transforma amb un simple acord de guitarra, és difícil de superar aquesta connexió.

El Boss porta molts anys amb aquests tipus de concerts, gairebé com un ritual religiós escolta el batec del públic i sap donar la dosi justa i precisa d'energia per aixecar a cadascun dels assistents a l’estadi. En un moment s’alineen tots els astres, un líder amb carisma, bona música i una banda espectacular. El que és capaç de transmetre Bruce Springsteen té molt mèrit, transcorre el concert i sembla que s'ha parat el temps, la màgia del Boss és que on els altres acaben, ell comença. Quan porta gairebé dues hores i mitja de concert i molt exercici físic, una vegada més, on els altres ni tan sols arriben, ell continua, fins i tot amb més força, podent allargar una última hora de bisos èpica. I quan sembla que el final és inevitable, una vegada més, on els altres acaben ell contínua sorprenent amb una altra tanda de bisos.

Els concerts de Bruce Springsteen son intensos i llargs, els Setlist solen passar de la trentena llarga de cançons, per això, per acabar de mostrar una imatge més real del seu repertori i de les seves cançons preferides, aquest Top 25 queda curt i no em puc estar de nombrar com a mínim de la 26 fins a la 50 cançons més tocades en directe. També utilitzant com a font,  Brucebase. 

26. Cadillac Ranch (481) del The River (1980)
27. Two Hearts (467) del The River (1980)
28. The Ghost Of Tom Joad (450) del The Ghost Of Tom Joad (1995)
29. Waitin' On A Sunny Day (439) del The Rising (2002)
30. Brilliant Disguise (437) del Tunnel Of Love (1987)
31. Twist And Shout (425) de Phil Medley and Bert Berns (1961). Gravat originalment per The Top Notes. Cover per The Isley Brothers (1962) i The Beatles (1963).
32. Detroit Medley (409) Medley de varies cançons, que inclouen gairebé sempre, Devil With The Blue Dress, Good Golly Miss Molly, C.C. Rider, Jenny Jenny i algunes altres.
33. Darlington County (402) del Born In The U.S.A. (1984)
34. Working On The Highway (398) del Born In The U.S.A. (1984)
35. Johnny 99 (392) del Nebraska (1982)
36. No Surrender (387) del Born In The U.S.A. (1984)
37. Lonesome Day (381) del The Rising (2002)
38. Light Of Day (366) del In Concert/MTV Plugged (1993)
39. Atlantic City (364) del Nebraska (1982)
40. Racing In The Street (358) del Darkness On The Edge Of Town (1978)
41. Tougher Than The Rest (347) del Tunnel Of Love (1987)
42. Cover Me (345) del Born In The U.S.A. (1984)
43. You Can Look (But You Better Not Touch) (343) del The River (1980)
44. Sherry Darling (322) del The River (1980)
45. The Ties That Bind (312) del The River (1980)
46. Adam Raised A Cain (305) del Darkness On The Edge Of Town (1978)
47. Youngstown (297) del The Ghost Of Tom Joad (1995)
48. If I Should Fall Behind (294) del Lucky Town (1992)
49. I'm On Fire (292) del Born In The U.S.A. (1984)
50. My City Of Ruins (286) del The Rising (2002)


Aquestes 50 cançons les posaré en una de les meves Playlist a Spotify. 

 
 
Pep Saña Vaig néixer el mateix any que els Rolling Stones a Vilada, i ara ja n’he viscut més a Berga. Vaig créixer escoltant els Déus del rock dels 70’s (els peluts, com deia el meu pare) i aquell “microbi” encara és a la meva sang. Sóc mestre industrial tèxtil, tot i que vaig canviar la Fàbrica per la ja desapareguda botiga de discs i pel·lícules Born 12.

 

 

Participació