S'enfonsa l'antiga Fàbrica de Xocolata de la Pobla de Lillet

L'esllavissada d'una pedra i les humitats han propiciat l'enfonsament de l'emblemàtic edifici situat al costat del riu Rigatell

Aida Morales
21 d'abril del 2015
Actualitzat el 22 d'abril a les 10:26h
Antiga Fàbrica de Xocolata de la Pobla de Lillet enderrocada
Antiga Fàbrica de Xocolata de la Pobla de Lillet enderrocada | Àngel Ruiz

L'edifici abandonat de l'antiga Fàbrica de Xocolata Fàbregas de la Pobla de Lillet ha quedat enrunat aquesta matinada a causa d'una pedra que s'ha desprès de la muntanya i que ha fet caure part de l'edifici. Segons ha explicat a NacióBerguedà l'alcalde del municipi, Vicenç Linares, els fets han tingut lloc al voltant de les 5 de la matinada, segurament, a causa de les darreres pluges que han acabat de deteriorar l'entorn i l'emblemàtic edifici situat a la vora del riu Rigatell. No obstant això, l'esllavissada no ha produït acccidents greus, més enllà d'algun vidre trencat. 

Aquesta fàbrica, construida durant la segona meitat del segle XIX a la Pobla de Lillet, va ser impulsada per Joaquim Fàbregas, originari d'Osona, que el 1950 es va traslladar al petit municipi de l'Alt Berguedà per tirar endavant l'elaboració industrial de xocolata. Una empresa de caire familiar, però, que va anar en descens a partir del segle XX i que, després de la mort de Jaume Fàbregas el 1958, va entrar en declivi fins que el 1961 es va haver de tancar. 

Arran d'això, i després de la compra de les instal·lacions per part d'un empresari de l'àrea metropolitana de Barcelona, la fàbrica es va anar degradant, a l'hora que esdevenia un espai peculiar i estimat pels vilatans, fins el punt que, fa poc temps, part de la teulada ja va caure i, recentment, s'havia inundat la part del darrere.

Segons ha explicat Linares, la gran pedra que s'ha esllavissat i que ha fet caure l'edifici es troba al cabdal del riu, d'on s'haurà de treure urgentment, ja que podria causar un desbordament si hi hagués una crescuda inesperada. En aquest sentit, ha confirmat que ja s'hi ha començat a treballar. D'altra banda, afirma, ja ha parlat amb el propietari de l'edifici, a qui ha explicat la situació perquè prengui mesures, ja que, al ser un immoble privat, l'Ajuntament no pot prendre-hi decisions. 
 

Gran pedra que s'ha desprès i que ha enfonsat la Fàbrica de Xocolata Foto: Àngel Ruiz

 

Fàbrica de Xocolata de la Pobla de Lillet enderrocada Foto: Àngel Ruiz