El monestir de Sant Llorenç aposta per la música i espectacles de petit format en un estiu atípic

Civitas Cultura tenia preparada una ambiciosa programació per al seu quart estiu a l'equipament, ha hagut d'adaptar-la a les mesures de seguretat de la Covid-19, però no ha renunciat "a la qualitat"

01 de juliol del 2020
Actualitzat a les 20:42h
Presentació de la programació cultural d'estiu al monestir de Sant Llorenç.
Presentació de la programació cultural d'estiu al monestir de Sant Llorenç. | Pilar Màrquez Ambròs
El monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà torna a obrir les portes a la cultura. La programació d'estiu aplegarà 28 propostes de proximitat i qualitat amb la música com a eix, però també amb petits tastos de dansa, teatre i espectacles familiars de petit format. Fa quatre anys que Civitas Cultura organitza activitats al monestir berguedà. 

Civitas Cultura tenia preparada una ambiciosa programació per al seu quart estiu al capdavant de l'equipament, però ha hagut d'adaptar-la a les mesures de seguretat de la pandèmia. Així ho han explicat l'alcalde de Guardiola, Josep Lara, i el president de l'associació Civitas Cultura, Toni Puig, aquest dimecres en roda de premsa. 

L'equipament cultural, que ha viscut altres epidèmies importants des que va fundar-se un mil·lenni enrere, inaugura la temporada el pròxim dissabte 4 de juliol a les 7 de la tarda. Ho farà amb un memorial dedicat als veïns del poble i de la comarca que han mort per la Covid-19 i amb un concert de guitarra i clarinet de Josep Soto i Xavier Figuerola. En la primera activitat cultura de la temporada, es recordarà "amb un absolut agraïment" als sanitaris i els seus col·laboradors, així com als afectats pel coronavirus.

Les visites guiades ja fa setmanes que han arrencat a Sant Llorenç. 

L'alcalde de Guardiola de Berguedà, Josep Lara, ha matisat que la programació cultural del monestir hauria d'haver començat a la primavera, però s'ha hagut de retardar per la pandèmia. El coronavirus ha obligat a modificar la programació per ajustar-la a petits formats i amb propostes de "molta qualitat", ha subratllat Lara. L'objectiu principal és complir les normes sanitàries i especialment el distanciament social.

Hi haurà diversos concerts i espectacles amb una aposta ferma per garantir les mesures de seguretat, i els diumenges a dos quarts d'1 del migdia, es continuaran celebrant els exitosos vermuts musicals que es fan cada estiu al monestir amb apostes com Mogambo, Cocodril, Isabel i Francesc, el taller de poesia d'Asun García, Joxean Orbegozo, X-Trio, Wildeers, Dani Maneja, Rainy Tuesday, The Rates, Entrecordes i la Berguedana de Folk.  

El president de Civitas Cultura, Toni Puig, ha subratllat que s'havia previst una programació molt ambiciosa amb la polifònica de Vilafranca i unes violinistes russes "boníssimes", però que aquesta ha sofert canvis a causa de la Covid-19. "Hi ha artistes que aquest estiu prefereixen no desplaçar-se o que no poden agafar l'avió", ha dit Puig.

Tot i que s'han descartat orquestres i concerts corals, no s'ha volgut renunciar a una programació variada amb petits grups, perseguint "la dèria" de dinamitzar la comarca des d'un monestir que és una autèntica joia romànica del segle X i que va ser reconstruït amb arquitectura contemporània. 
 

El president de l'associació Civitas Cultura, Toni Puig, i l'alcalde de Guardiola, Josep Lara, aquest migdia. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El cap de setmana següent al de la inauguració, el dissabte 11 de juliol, l'artista Rosa Fité actuarà al monestir de Sant Llorenç, a les 17 hores, amb l'espectacle familiar Paraules Màgiques, basat en la poesia catalana contemporània i la combinació del joc i la imatge; i es podrà gaudir d'Arcattia amb la proposta Viena, punt de trobada!, a les 19 hores. Dissabte 18 de juliol, a les 19 hores, serà el torn de Bubulina Teatre amb El llibre de la Marguerite, una aproximació a la mística francesa del segle XIV condemnada per la inquisició amb música en directe. María Garón oferirà un concert amanit d'un humor surrealista dissabte 25 de juliol, a les 19 hores.

A l'agost destacarà l'espectacle de titelles Pengim-Penjam (dissabte 1, a les 17 hores), el concert escenificat No chal People (dissabte 1, a les 19 hores), el recital de poesia i música d'Asun i David García (divendres 14, a les 19 hores), la dansa contemporània de Pia&Mareas (dissabte 15, a les 19 hores), el trio de corda As Três Ladeiras (dissabte 22, a les 19 hores) i la guitarra flamenca de Javier Gavara (diumenge 29, a les 19 hores). 

Al setembre, hi haurà l'actuació de violencel i piano de Pau Valls i David Quintana (dissabte 5, a les 19 hores), la guitarra i l'art plàstica de Silvia Nogales i Joma (dissabte 12, a les 19 hores), el teatre del Comte d'Egmont (dissabte 19, a les 19 hores) i Guillem Aguilar i Clàudia Cabero en concert (dissabte 26, a les 19 hores). 

Les exposicions que s'acolliran al monestir de Sant Llorenç mostraran la fascinant celebració de l'Epifania Copta a Etiòpia i hi haurà les grans peces de ceràmica de Lluís Riera que, de ben segur, sorprendran al visitant pel seu volum i color. També es farà una exposició elaborada durant la quarantena que aproparà al públic "a l’infinit" de l'artista Cesc Serrat, que ha participat en la presentació d'aquest migdia conjuntament també amb la regidora Àngels Arasa. 

Els pròxims mesos també se celebraran els 500 anys de Raffaello amb una petita exposició i els 250 anys de Beethoven. 

Toni Puig ha destacat que la intenció era organitzar una gran exposició sobre el canvi climàtic, "que serà la propera gran pandèmia". Ara bé, ha estat impossible d'organitzar, perquè els impulsors no han pogut contactar amb els fotògrafs de la Catalunya Central que l'havien de fer possible. "Tot i així, ens acompanyaran unes exposicions que són molt bones", ha matisat el president de Civitas Cultura. 
 

L'artista Cesc Serrat que ha elaborat una exposició sobre la pandèmia. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Ajornament d'activitats i actes cancel·lats a les petites esglésies romàniques

D'altra banda, s'ha decidit ajornar la celebració pel premi rebut a la Fira Internacional de Berlín per la Biennal Romànic Berguedà de l'any passat i les visites especials de grup a tota la xarxa de patrimoni romànic del Berguedà. També s'han suprimit les visites de les escoles i les activitats d'estiu que es feien a les petites esglésies romàniques "per problemes d'aforament", ha dit Toni Puig.

Toni Puig ha explicat que s'han hagut de descartar els actes a les petites esglésies romàniques de Sant Quirze de Pedret (Cercs), Sant Sadurní de Rotgers (Borredà), Sant Vicenç d’Obiols (Avià) i Sant Vicenç del Rus (Castellar de n’Hug). "Ho volíem potenciar perquè vam aconseguir fer actes amb 30 o 40 persones l'any passat però no és viable", ha apuntat Puig. Alguns concerts ja programats com els del violoncel·lista Pau Valls s'han anul·lat. També s'hi havia de fer el taller de poesia d'Asun García que s'ha traslladat al monestir.