Salut estudia reobrir els consultoris mèdics després de l'estiu perquè s'han acumulat les vacances del personal

La gerent del CatSalut admet que hi ha zones del Berguedà que necessitaran un reforç i es compromet a analitzar solucions com fer horari diürn al CAP de Guardiola els dissabtes i diumenges

30 de juny del 2020
Actualitzat a les 23:01h
Dispensari mèdic municipal de Bagà.
Dispensari mèdic municipal de Bagà. | ACN
Salut situa la reobertura dels dispensaris mèdics dels pobles del Berguedà després l'estiu un cop que els professionals dels centres sanitaris hagin fet els dies de vacances que tenen acumulats, però també quan s'acabi de determinar si tots els espais compleixen amb les normes de seguretat per la Covid-19. Així ho ha explicat a NacióBerguedà la gerent del CatSalut a la Catalunya Central, Maria Teresa Sabater, després d'una reunió que ha mantingut aquesta tarda amb els alcaldes de la comarca.
 
Maria Teresa Sabater ha afirmat que, malgrat que s'hagi retardat l'obertura dels consultoris, s'està valorant l'atenció als malalts crònics, motiu pel qual en alguns dispensaris sí que es treballa ja de portes endins fent aquesta atenció. 

Salut vol mantenir les eines de gestió telemàtica de moltes consultes perquè "han demostrat la seva eficàcia per canalitzar les sol·licituds dels pacients i millorar l’accés a l’atenció primària". La intenció és reforçar el servei d’atenció telefònica i a través d’Internet per optimitzar les visites presencials. "El model basat en el contacte previ facilita que el professional mèdic adient pugui valorar si l'atenció requereix una visita presencial, si cal acudir a urgències o es pot solucionar de forma telemàtica", ha subratllat Sabater. 

Ara mateix, Salut treballa també tenint en compte que hi pot haver una segona onada de casos, però confia que té prou eines perquè no sigui tan greu com la primera. "Esperem que no sigui igual de gran que la primera però no ho sabem, el que sí que és cert és que era tenim més eines, més múscul i més coneixement per afrontar-la que la passada primavera", ha explicat Maria Teresa Sabater. 

"Treballem ara mateix amb el supòsit que quan acabin les vacances, i ens puguem tornar a organitzar de manera diferent i reforçant l'atenció telefònica i telemàtica, tornarem a obrir els dispensaris municipals", ha dit Sabater. 

Alguns alcaldes tenien por que els dispensaris no es tornarien a obrir. Però això no passarà i la gerent del CatSalut recorda que, en el fons, la situació dels consultoris mèdics de pobles petits no era gaire diferent altres estius. "És l'època en què es fan vacances i cada any tancàvem, perquè no podem fer suplències per cobrir aquests dies", ha explicat Sabater. 

Sabater ha recordat que el Berguedà ha estat la comarca amb la ràtio amb més incidència de coronavirus a Catalunya i que el virus ha afectat "moltíssim" als professionals dels centres sanitaris. "Els hem de donar les gràcies per l'esforç que han fet", ha explicat Maria Teresa Sabater.

El Departament de Salut va cancel·lar les vacances i permisos als professionals de la salut perquè es reincorporessin a la feina, i ara preveu que aquests recuperin aquests dies de descans tan merescuts durant els mesos d'estiu amb la mirada posada en la possibilitat d'un nou brot de la Covid-19 a la tardor.  

Reforç a l'Alt Berguedà per cobrir l'augment de població de l'estiu

Maria Teresa Sabater sí que ha admès que el departament de Salut és conscient que hi ha zones que augmenten la població a l'estiu que necessitaran un reforç. N'és un exemple l'Alt Berguedà. Per això, ha dit que s'analitzarà la possibilitat d'obrir el CAP de Guardiola per atendre urgències nocturnes o en horari diürn durant el cap de setmana. Es mantindran més reunions amb els alcaldes i altres representants del territori per tal d'informar-los sobre com avança aquesta qüestió.