Els independents de Borredà i Capolat fan costat a Patrocini Canal i pleguen de l'associació d'agrupacions d'electors

Les agrupacions d'electors van sumar un total 29 regidors a tota la comarca als comicis municipals de 2019, però la marxa de Pep Llamas de Bagà Endavant ja va provocar una primera crisi a l'entitat

30 de juny del 2020
Actualitzat a les 23:12h
Els membres del ple del Consell Comarcal del Berguedà, entre els quals Patrocini Canal i Pep Llamas.
Els membres del ple del Consell Comarcal del Berguedà, entre els quals Patrocini Canal i Pep Llamas. | CC Berguedà
Els independents de Borredà i Capolat donen suport a Patrocini Canal (Som Avià), i pleguen de l'Associació d'Agrupacions d'Electors del Berguedà. Ambdós grups es mostren d'acord amb la decisió presa per Som Avià de trencar amb l'Agrupació d'Electors del Berguedà i, a la vegada, mantenir el lloc de Patrocini Canal al ple del Consell i com a consellera de Pagesia, món rural i petits municipis. 

La candidatura Treballem A i Per Borredà amb què l'equip de l'independent Jesús Solanellas va guanyar les eleccions a Borredà ha expressat en un comunicat que dona suport a la decisió presa per Som Avià i es desvincula de la resta d'agrupacions d'electors. El grup que governa Borredà considera positiu donar suport a la continuïtat del pacte en el Consell Comarcal del Berguedà. "Vist el bon treball fet fins ara, per l’equip de govern del Consell Comarcal del Berguedà seria un greu error no reforçar l'estabilitat, i garantir la majoria absoluta fins a final de mandat", asseguren. 

Els borredanesos recorden que "el pacte de govern" de Junts per Catalunya, PSC i l'Agrupació d'Electors del Berguedà ha comportat que es portessin a terme un seguit de polítiques dirigides a "garantir" el suport al món rural. "Considerem complertes les propostes presentades, així com la voluntat d’incrementar-les de cara el futur immediat", afirmen. "És per aquest motiu que creiem que és del tot indispensable donar estabilitat i continuïtat al pacte de govern", afegeixen. 

Segons ha pogut saber NacióBerguedà, la candidatura d'independents Endavant per Capolat, que encapçala l'alcalde del poble, Josep Maria Mosoll, també ha seguit el mateix camí i ha plegat de l'Associació d'Agrupacions d'Electors del Berguedà. 

Les agrupacions d'electors van sumar un total 29 regidors a tota la comarca als comicis municipals de 2019 i juntes van obtenir 2 consellers al ple del consell comarcal. Va ser gràcies als vots obtinguts per les candidatures de Som Avià, de Bagà Endavant, Treballem a i per Borredà, Endavant per Capolat, l'Agrupació d'electors de Guardiola, l'Agrupació d'Electors de Sagàs i Som Poble de la Nou. Així i tot, les discrepàncies polítiques entre candidatures independents van provocar aviat algunes fissures. 

La primera gran crisi va viure's amb la sortida de Bagà Endavant que va conformar grup propi al Consell Comarcal del Berguedà amb Pep Llamas com a representant. Això va deixar l'Agrupació d'Electors del Berguedà amb una sola representant a l'ens: Patrocini Canal (Som Avià) que va entrar al govern com a consellera.