L'entrada de Pep Llamas al govern del Consell depèn de que s'aprovi el seu projecte per impulsar el primer sector

El representant de Bagà Endavant assegura que la sortida de Som Avià de l'Agrupació d'Electors del Berguedà "facilita l'entesa" amb l'executiu però no és el factor definitiu

30 de juny del 2020
Actualitzat a les 19:20h
Pep Llamas al ple del Consell Comarcal del Berguedà (arxiu).
Pep Llamas al ple del Consell Comarcal del Berguedà (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
L'entrada de Pep Llamas (Bagà Endavant) al govern del Consell Comarcal del Berguedà dependrà en última instància de l'aprovació d'un projecte econòmic basat en el sector primari i pensat per millorar l'economia productiva de la comarca. Així ho ha assegurat Llamas a NacióBerguedà

La sortida de Som Avià de l'Agrupació d'Electors del Berguedà s'ha apuntat aquest dimarts al matí com el principal factor que ha d'obrir la porta al govern comarcal a Bagà Endavant i assegurar la majoria absoluta a l'executiu. No obstant això, Pep Llamas ha insistit que la seva entrada al govern no depèn de la decisió del grup de Patrocini Canal, sinó de l'aprovació d'un projecte transversal que el consell comarcal fa mesos que té sobre la taula i que ell pretén treballar com a conseller.

"Sempre he dit que la meva entrada al Consell ha d'anar lligada a aquest projecte de futur per a la comarca, he tingut converses amb l'executiu en aquest sentit, però van quedar parades a principi d'any a causa de la pandèmia. Si el govern comarcal recull la proposa i accepta aquest projecte, hi entraré", ha explicat Llamas. 

La marxa de Patrocini Canal de l'Agrupació d'Electors "facilitarà l'entesa" de Bagà Endavant amb el govern comarcal de Junts per Catalunya, PSC i Som Avià, segons ha reconegut Pep Llamas. Però no és la condició definitiva. Abans, caldrà encaixar l'última peça: el projecte transversal que proposa Llamas i que parteix d'una millora en l'economia productiva del sector primari. 

Llamas no ha volgut valorar en profunditat la decisió de Patrocini Canal d'abandonar l'Agrupació d'Electors del Berguedà, però sí que s'ha expressat al respecte: "És el que jo vaig fer fa un any, això deu voler dir que no anava pas tan desencaminat", ha afirmat. 

Per a Pep Llamas, el projecte transversal que proposa és fonamental per encarar la tasca de conseller i, a més a més, creu que amb la crisi econòmica derivada de la pandèmia de la Covid-19, és més necessari que mai. "És un projecte nou que s'adapta a aquest moment difícil econòmicament, que planteja un projecte de futur per a tota la comarca que parteix de l'economia productiva basada en el sector primari", ha descrit Llamas.

Pep Llamas ha assegurat que el projecte toca moltíssims temes i que l'explicarà més endavant, però que es basa "en la transversalitat de la gestió del primer sector". 

La consellera Pagesia, món rural i petits municipis, Patrocini Canal (Som Avià) ha explicat que confiava que la sortida del seu grup de l'Agrupació d'Electors del Berguedà permeti que el govern del consell comarcal (Junts per Catalunya, PSC, Som Avià) que ara té 9 consellers, pugui acabar el mandat amb 10 consellers i majoria absoluta. "Ell té ganes de treballar i aportar projectes per a la comarca, ho hem parlat amb els companys de Som Avià, i creiem que és bo que hi hagi un govern fort per encarar el que queda de mandat", ha dit Canal.

El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha valorat que el projecte de Pep Llamas és "bastant potent i encaixa amb el Consell", i ha dit que "caldrà parlar amb els companys i veure com evoluciona aquest tema perquè puguem entrar a treballar tots i treballar plegats per la comarca".