Som Avià trenca amb les agrupacions d'electors i obre la porta a Pep Llamas a entrar al govern comarcal

Les agrupacions d'electors queden fora del ple de l'ens comarcal ja que Patrocini Canal es manté com a consellera de Pagesia, món rural i petits municipis

30 de juny del 2020
Actualitzat el 07 de juliol a les 21:15h
L'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal, en una roda de premsa (arxiu).
L'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal, en una roda de premsa (arxiu). | Aida Morales
El grup Som Avià abandona la resta d'agrupacions d'electors del Berguedà, després de detectar "importants discrepàncies en la manera de fer política", ha explicat l'alcaldessa d'Avià i consellera comarcal de Pagesia, món rural i petits municipis, Patrocini Canal. Som Avià manté el lloc al ple del Consell Comarcal del Berguedà, ja que així li ho permeten "els 905 vots i 8 regidors obtinguts en les darreres eleccions municipals", ha apuntat Canal. 

Segons ha explicat la portaveu de Som Avià, la decisió de trencar amb les agrupacions d'electors s'ha pres "després de reflexionar-hi, tenint en compte les importants discrepàncies que tenim amb alguns socis de l'Associació d'Agrupacions d'Electors i un cop acordat amb la resta de regidors del grup Som Avià". Som Avià defensa la gestió i el treball del dia a dia, mentre que creuen que hi ha agrupacions que tenen un tarannà "més polític".  

Patrocini Canal continuarà exercint el seu lloc de consellera comarcal dins del govern de l'ens avalada pels resultats de les darreres eleccions. Som Avià va sumar un 4,13% dels vots a la comarca.

Segons la normativa, per obtenir d'inici una cadira al ple del Consell hauria estat necessari un 5% del total de vots emesos, cosa que llavors no haurien aconseguit. Ara bé, el de Patrocini Canal és també el partit amb més percentatge de vot dins de les agrupacions d'electors, gràcies a la victòria amplíssima que va obtenir al poble d'Avià on va assegurar-se la majoria absoluta. 

Aquesta no és la primera peça que salta de l'Agrupació d'Electors del Berguedà. Pep Llamas va trencar amb el grup no gaire després de les eleccions del maig de l'any passat. Els comicis van donar la clau del govern del consell comarcal als independents en plena pugna per liderar el govern de l'ens entre Junts per Catalunya-PSC i Esquerra Berguedà-CUP. Les agrupacions volien que qui ocupés la seva segona conselleria fos Sílvia Triola. Tanmateix, Pep Llamas va demanar tenir grup propi al Consell i des d'aleshores és al plenari comarcal sota les sigles de Bagà Endavant. Llamas va donar suport a la investidura del president Josep Lara (JxCat) però no va entrar al govern i això va deixar l'executiu comarcal amb 9 consellers i sense majoria.

La qüestió va quedar per més endavant tenint en compte les desavinences entre les agrupacions d'electors i el representant de Bagà Endavant. La sortida de Som Avià de les agrupacions d'electors obre ara les portes a Llamas a entrar al govern i sumar majoria per encarar el que queda de mandat. 

Segons Patrocini Canal, la qüestió s'ha parlat amb la resta de persones que conformen el govern comarcal i hi ha acord en facilitar que això sigui possible. "La nostra intenció és fer un govern del Consell fort i continuar gestionant i treballant el dia a dia", ha explicat Canal.