Nova campanya d'excavacions al Castell de Merola de Puig-reig per donar a conèixer el seu valor històric

L'objectiu és redactar un pla director per planificar les accions a realitzar durant els propers anys i ampliar el coneixement sobre el seu passat

29 de juny del 2020
Actualitzat a les 19:25h
La campanya, dirigida per l'arqueòleg Eudald Serra, ha permès treure a la llum elements enterrats durant segles.
La campanya, dirigida per l'arqueòleg Eudald Serra, ha permès treure a la llum elements enterrats durant segles. | Aj. Puig-reig
Aquesta darrera quinzena de juny s'ha dut a terme una nova campanya d'excavacions al Castell de Merola per donar a conèixer el seu valor històric. Amb la intenció de redactar "un futur pla director" per planificar "les accions a realitzar durant els propers anys", el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, a instàncies de l'Ajuntament de Puig-reig, ha encarregat un nou estudi arqueològic per definir millor les estructures perimetrals construïdes a l'entorn de la torre del Castell. Així ho ha explicat el regidor de Cultura de Puig-reig, Jesús Subirats. 

La intenció és planificar a mitjà termini un pla d'acció que permeti donar a conèixer la història d'aquest element del patrimoni cultural de Puig-reig. 

Cal tenir en compte que l'estiu passat Puig-reig va finalitzar les obres de recuperació de la Torre de l'antic castell de Merola amb l'objectiu de fer-la visitable. L'antiga torre de guaita té un valor històric i arquitectònic important però va patir danys durant els terratrèmols que van afectar Catalunya a la primera part del segle XV i perillava d'ensorrar-se gairebé sis-cents anys després. La reconstrucció va poder-se fer gràcies al finançament d'uns 200.000 euros de la Diputació de Barcelona.

La campanya, dirigida per l'arqueòleg Eudald Serra, qui ja havia dirigit les anteriors, ha permès ara treure a la llum elements abans desconeguts i enterrats durant segles des de l'abandonament del castell cap a mitjans del segle XV, quan la torre mestra va cedir en bona part degut als terratremols que van afectar el pirineu i la Catalunya Central. Mentre que les anteriors accions es van centrar en la torre i els seus entorns més immediats, en aquesta ocasió s'ha volgut anar més enllà, i començar a descobrir els edificis que formaven part del complex del castell.

Paral·lelament, s'està treballant en un estudi històric i documental que permetrà obtenir més informació sobre el castell i la mateixa vall, que apareix documentada des del segle X i on la família dels Merola, el monestir de Serrateix i l'orde dels Templers hi tingueren possessions importants. "La voluntat d'aquests treballs és ampliar el coneixement sobre la realitat històrica del lloc per posteriorment posar-lo en valor i al servei de tota la població", ha indicat Subirats. 

La pandèmia de la Covid-19 va impedir que les visites a la Torre del Castell de Merola, que han d'anar a càrrec dels Templers de Puig-reig, es comencessin a la primavera i ara la previsió de l'Ajuntament de Puig-reig és estrenar-les després de l'estiu, coincidint amb el fet que enguany es compleixen 900 anys de la creació de l'Orde militar del Temple.

L'Ajuntament de Puig-reig preveu amb el temps poder posar en valor altres elements d'aquest patrimoni que permeti explicar tot el conjunt al visitants. A la mateixa zona, "hi ha una ermita, una altra església ensorrada, i comptem amb una àrea al costat mateix de la torre on hi ha unes nou tines de vi, que ens indiquen que temps enrere allà hi va haver un centre de producció important", ha afirmat Jesús Subirats. 
 

L'actuació ha permès començar a descobrir els edificis que formaven part del complex del castell. Foto: Aj. Puig-reig

Arxivat a