Rafel Nadal rep l'escalf dels lectors en la primera firma de llibres amb mascareta a Berga i Puig-reig

L'escriptor gironí ha signat diversos exemplars del seu nou llibre, 'Mar d'Estiu', i del conte solidari 'El somni d'en Blai', i ho ha fet acompanyat de l'il·lustrador navassenc Valentí Gubianas

26 de juny del 2020
Actualitzat a les 21:23h
L'escriptor Rafel Nadal i l'il·lustrador Valentí Gubianas signant llibres a Berga.
L'escriptor Rafel Nadal i l'il·lustrador Valentí Gubianas signant llibres a Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
L'autor Rafel Nadal (Girona, 1954) ha signat diversos exemplars del seu nou llibre, 'Mar d'Estiu' (Univers), i del conte 'El somni d'en Blai' (Estrella Polar), aquest divendres, a Berga i Puig-reig. Ho ha fet acompanyat de l'il·lustrador navassenc Valentí Gubianas, que s'ha encarregat amb "moltíssima il·lusió" de posar imatges al conte que suposa l'estrena de Rafel Nadal a la literatura infantil i que té un rerefons plenament solidari perquè l'escriptor gironí ha cedit els drets d'autor en benefici de l'Associació Catalana de Fibrosi Quística i d'un projecte d'investigació de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona. 

Equipat amb mascareta i mantenint la suficient distància amb els lectors, però sense deixar de mostrar-se molt proper, Rafel Nadal ha atès a tots i cadascun dels lectors berguedans que s'han apropat a la signatura de llibres, que ha tingut lloc al matí a la llibreria Huch de Berga, i a la tarda a la llibreria Quatre Cantons de Berga i a la llibreria Montserrat de Puig-reig, i que s'ha organitzat amb el suport d'Òmnium Berguedà. Aquest ha estat un dels primers actes literaris que es celebren a la comarca després de la crisi sanitària.  

L'entrada a la nova fase de represa en què viu immers el país permet realitzar aquest tipus d'actes culturals, sempre que es mantinguin les distàncies de seguretat a la llibreria. En aquest sentit, mentre Rafel Nadal i Valentí Gubianas atenien un per un els lectors a l'interior de la llibreria, la resta feia cua a l'exterior o bé s'esperava darrere de la línia de seguretat marcada al terra de l'establiment. L'il·lustrador afegia un darrere l'altre un dibuix a la signatura dedicada que ell i Nadal feien als exemplars del conte 'El somni d'en Blai'. 

La majoria de lectors, en bona part grans admiradors de Rafel Nadal, han pogut establir una breu conversa amb l'autor.
 

Valentí Gubianas i Rafel Nadal durant la signatura de llibres. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Per una banda, Rafel Nadal ha signat exemplars de 'Mar d'Estiu', la seva última obra que s'ha publicat durant el confinament. En ella, ha explicat, ha homenatjat el mar de la seva infantesa i joventut. A la primera part de la novel·la, l'autor explica per què necessita parlar de la Mediterrània, què és i quin significat té el mar per a ell. En una segona part, Nadal relata els seus viatges per diversos llocs del Mediterrani, com Stromboli, Icària, Hidra o Portlligat.

"El llibre arrenca amb una vocació dels mars d'estiu de quan érem petits, perquè són els estius iniciàtics, els d'aprenentatge, i que després de grans tots tenim com a punt de referència per comparar amb aquelles coses que anem descobrint", ha afirmat Nadal. "En el meu cas, el meu mar d'estiu és la Fosca a les platges de Palamós, però val per qualsevol platja o qualsevol paisatge interior, per la gent que ha anat a passar els estius a pagès, a casa els avis, que ha après a nedar al riu o a la gorga", ha matisat l'autor.

"És un llibre que evoca les olors, els colors i els gustos d'aquest paisatge mediterrani que no pertany només a la línia de la costa, sinó també 200 o 300 quilòmetres cap a l'interior", ha afirmat l'escriptor gironí. "El Mediterrani és l'oli, el blat, la vinya, és Palamós i també Berga. Al final, l'olor de figues, de romaní o de farigola, és la mateixa olor que trobem als boscos de casa vostra", ha subratllat. 

De l'altra banda, Rafel Nadal i Valentí Gubianas han signat 'El somni d'en Blai', el conte infantil solidari sobre un nen amb fibrosi quística per augmentar la sensibilització i millorar el coneixement dels infants amb aquesta patologia. "Estic molt content perquè en Valentí Gubianas ha fet uns dibuixos magnífics", ha elogiat Rafel Nadal durant la signatura. 

"Feia temps que volia fer una incursió a la literatura infantil, tinc un familiar que ha tingut un fill amb fibrosi quística, em van demanar un guió i he acabat fent aquest conte del qual estic molt content", ha dit Rafel Nadal. "És un llibre sobre la diferència, sobre un nen que estant malalt es va aïllant progressivament perquè no s'acostuma a la relació amb l'altra gent, fins que els altres nens l'acaben coneixent i acaben ajudant-lo a complir el seu somni que és desfilar amb els gegants i capgrossos del poble", ha afirmat Nadal. 

Rafel Nadal ha explicat que la signatura amb mascareta era una situació estranya perquè a ell li agrada tenir un contacte molt directe amb els lectors. Tot i així, no ha faltat l'escalf i la proximitat amb els lectors, encara que paradoxalment hagi estat amb mascareta i a un metre i mig de distància.

'Mar d'Estiu' i 'El somni d'en Blai' s'han desconfinat amb nota i el suport del públic

L'escriptor ha apuntat que treure a la llum un llibre amb confinament no ha estat fàcil, però s'ha mostrat satisfet de l'acollida. "En principi, tots dos llibres anaven a presentar-se el mes de març, ho teníem tot preparat i va ser una gran frustració. Tanmateix, ara estic molt content, perquè tots dos han arrencat molt bé: 'Mar d'Estiu' està al capdavant a les llistes de ficció; i aquest matí ens han comunicat a mi i al Valentí que fan una reedició del conte 'El somni d'en Blai', no podem estar més contents", ha destacat. 

L'il·lustrador Valentí Gubianas ha subratllat que s'ha sentit molt ben acollit al Berguedà, on pràcticament ha tingut la sensació "de jugar a casa". 

"L'encàrrec del conte em va arribar a través de l'editorial i després vaig contactar amb en Rafel. Primer em va fer vertigen perquè era un repte molt gran, però de seguida vaig tenir la impressió que aniria molt bé i la veritat és que vam connectar de seguida i va ser molt intens", ha afirmat Gubianas. 
 

Rafel Nadal signant el conte solidari sobre la fibrosi quística amb una il·lustració de Valentí Gubianas. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a