Els opositors a la incineradora presenten al Govern un recurs contra la tramitació del permís ambiental

Els ecologistes critiquen "la permissivitat" de Territori i consideren que el procés ha de quedar arxivat "perquè Cercs no disposa del pla urbanístic que ha de regular els usos de la zona"

29 de juny del 2020
Actualitzat a les 21:34h
L'antiga tèrmica de Cercs en una imatge d'arxiu.
L'antiga tèrmica de Cercs en una imatge d'arxiu. | ACN
La Plataforma Anti Incineradora de Cercs segueix mobilitzada per impedir el projecte de crema de residus a l'antiga central tèrmica. Aquest dilluns ha presentat un recurs d'alçada al Departament de Territori i Sostenibilitat contra la tramitació de l'autorització ambiental de la incineradora perquè considera que la Generalitat "està actuant il·legalment" amb aquest procés administratiu. La plataforma manté que "aquesta autorització s'hauria d'arxivar, ja que ara mateix Cercs no disposa del pla urbanístic (PMU) que ha de concretar i regular els usos de la zona".

"El Departament de Territori i Sostenibilitat ha d'aturar ja la tramitació i l'Ajuntament de Cercs cal que iniciï un procés participatiu per decidir sobre els usos de l'espai", segons ha defensat aquest dilluns en un comunicat la plataforma ecologista. "Els usos de l'espai de l'antiga central tèrmica s'han de decidir des del poble i pel poble", asseguren els ecologistes. La plataforma denuncia "la deixadesa i permissivitat del Departament de Territori i Sostenibilitat", i adverteix en un to molt crític que "no podem entendre la situació si no és fruit d'actituds irregulars i corruptes".

La portaveu de la Plataforma Anti Incineradora de Cercs, Martina Marcet, ha explicat a NacióBerguedà que els mesos de confinament han suposat una aturada administrativa en els procediments per a la instal·lació, i també han limitat la mobilització ciutadana, però els membres de l'entitat no han abaixat la guàrdia i han anunciat que es troben en disposició "de reactivar la lluita" contra "un projecte aberrant que segueix endavant malgrat tot el que seria raonable". 

La plataforma ha exigit respostes al conseller Damià Calvet i al Departament de Territori i Sostenibilitat després de presentar el recurs. Així mateix, ha demanat que es pronunciïn l'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, i el Consell Comarcal del Berguedà.

L'Ajuntament de Cercs va fer públic dilluns passat que estudiava un primer projecte per a la planta incineradora. Un document que ll'Oficina Territorial d'Acció i Avaluació Ambiental (OTAAA) ha fet arribar als diferents organismes públics, com l'Ajuntament de Cercs, els departaments d'Urbanisme i Medi Ambient de la Generalitat o l'ACA, que ara tenen 30 dies per avaluar si hi ha suficient informarció per entrar a analitzar-lo en profunditat. 

Des de la plataforma s'exposa que el Departament de Territori i Sostenibilitat està fent "deixadesa de les seves funcions" a l'hora de valorar la idoneïtat, o no, de la documentació del projecte de la incineradora, "i concretament de l'informe i certificat de compatibilitat urbanístics emesos per l'Ajuntament, segons els quals l'activitat de la incineradora és compatible amb els usos urbanístics de la zona". Els membres de la plataforma mantenen que la Generalitat està "donant per vàlides" les afirmacions fetes per l'alcalde, "obviant que hi manca el corresponent pla urbanístic derivat, sense el qual no es poden prendre decisions sobre el desenvolupament urbanístic de la zona".

"L'Ajuntament de Cercs i el Departament de Territori segueixen endavant amb la tramitació d'un projecte d'altíssim impacte per al municipi de Cercs i per tota la comarca, malgrat totes les irregularitats, i malgrat l'oposició veïnal i comarcal", lamenten els ecologistes.

Martina Marcet ha advertit, a més a més, que "a partir d'ara la crisi econòmica no pot servir per justificar aquest tipus de projecte, fer més indústries més contaminants no és la solució". Marcet ha critat que no es pot aprofitar per "flexibilitzar les llicències ambientals" i ha recordat que "s'ha anunciat que el mes d'agost serà hàbil, per tant sospitem que s'aprofitarà per tirar endavant coses en un moment en què la gent està menys pendent". 

Campanyes d'adhesió a la causa contra la incineradora

Entre les accions que ha iniciat la plataforma aquest mes de juny hi ha "una campanya per tal que persones i entitats es personin com a interessades en el procés d'atorgament de l’autorització ambiental", "una campanya d'adhesió a la investigació oberta pel Síndic de Greuges el passat octubre" i "una campanya per fer sòcies de la plataforma a persones i entitats". 

La plataforma confia que com més gent s'adhereixi a la causa en aquests tres sentits, "més pressió es podrà fer a les institucions" per finalment tombar el projecte.

"Hem de seguir exigint transparència i informació en el procés d'atorgament de l'autorització ambiental", ha subratllat Martina Marcet. Al gener, la Plataforma Anti Incineradora va demanar al Departament de Territori i Sostenibilitat l'accés a la documentació del projecte, "uns papers que se'ns estan negant de manera sistemàtica, vulnerant el dret a la informació en matèria ambiental establert a la Llei 27/2006 i al Conveni d'Aarhus", segons ha apuntat Marcet. 

Denúncia a Fiscalia contra l'empresa i l'ajuntament el mes de febrer

El 7 de febrer passat, la plataforma va interposar una denúncia penal davant la secció de Medi Ambient i Urbanisme de la Fiscalia de Barcelona, que es va tornar a ampliar el 12 de març, segons les dades que facilita la plataforma. "Tenim el compromís de Fiscalia d'estudiar aquesta denúncia, estem esperant-ho", ha subratllat la portaveu de la Plataforma Anti Incineradora.

En aquesta denúncia es va demanar investigar tant l'empresa, com l'Ajuntament de Cercs i els seus responsables, per possible delicte contra el medi ambient i la salut de les persones i per prevaricació ambiental i urbanística.

Desmantellament aturat "amb una actuació insuficient" i "malabarismes polítics"

Els opositors a la incineradora han sol·licitat els darrers mesos la revisió d'ofici davant l'Ajuntament de Cercs "per nul·litat de ple dret de les llicències urbanístiques" i "el certificat de compatibilitat urbanística atorgats a favor de les empreses promotores del projecte"; i han presentat un escrit al consistori "demanant personar-se en tots els expedients urbanístics i de caducitat de llicències relacionats amb les obres de desmantellament (actualment aturades) realitzades en els terrenys on hi ha l'antiga central tèrmica".

Es considera que el consistori ha comès "una sèrie d’irregularitats greus a l’hora d’atorgar les llicències d’obres i no ha actuat d’acord amb la normativa per aturar immediatament les obres il·legals que s’estaven duent a terme a la zona de l’antiga central tèrmica". Així mateix, els ecologistes asseguren que ha estat "la pressió dels moviments socials i d’alguns regidors el que ha comportat que finalment l’Ajuntament s’hagi vist obligat a adoptar algunes mesures en contra de les obres de desmantellament". 

Per a la plataforma, aquesta actuació ha estat insuficient i s'ha fet "mitjançant malabarismes jurídics que no qüestionen degudament la legalitat de les seves actuacions". 

Reunió amb el Síndic de Greuges

Els membres de la Plataforma Anti Incineradora s'han reunit també amb el Síndic de Greuges, ja que està estudiant el cas d'ofici des del passat mes d'octubre i així els ho va sol·licitar.