Front comú dels pobles de l'Alt Berguedà per recuperar els dispensaris mèdics tancats per la Covid-19

Bagà, la Pobla de Lillet, Gósol, Vallcebre, Sant Julià de Cerdanyola, Saldes i la Nou de Berguedà han demanat per carta a Salut que reobri els respectius consultoris locals

26 de juny del 2020
Actualitzat a les 12:54h
Els pobles de l'Alt Berguedà demanen per carta a la Generalitat que es reobrin els dispensaris mèdics locals.
Els pobles de l'Alt Berguedà demanen per carta a la Generalitat que es reobrin els dispensaris mèdics locals. | ND
Front comú dels pobles de l'Alt Berguedà per recuperar els dispensaris mèdics tancats per la Covid-19. Els ajuntaments de Bagà, la Pobla de Lillet, Gósol, Vallcebre, Sant Julià de Cerdanyola, Saldes i la Nou de Berguedà han demanat per carta al departament de Salut de la Generalitat que reobri els respectius dispensaris municipals que van quedar tancats des del març a causa de l'estat d'alarma per la pandèmia del coronavirus. 

Tal com va recollia ahir NacióBerguedà, Bagà ha demanat que es recuperi el servei del consultori local per evitar molèsties als veïns i veïnes que ara es veuen obligats a desplaçar-se fins a Guardiola de Berguedà. Però no ha estat l'únic municipi. Els últims dies també han fet arribar a la Generalitat una petició en aquest sentit els pobles de la Pobla de Lillet, Gósol, Vallcebre, Sant Julià de Cerdanyola, Saldes i la Nou de Berguedà. En el document que han tramès a la regió sanitària central de Salut del Govern català es demana que es reobrin els dispensaris mèdics i es retorni a l'atenció sanitària presencial habitual en aquests pobles per evitar desplaçaments que moltes vegades suposen una gran dificultat als seus veïns i veïnes, especialment els de més edat. 

Així ho ha expressat l'alcalde de la Pobla de Lillet, Enric Pla, que ha valorat que s'ha fet un "front comú" entre els pobles de l'Alt Berguedà per tal d'aconseguir la reobertura dels consultoris. També ha dit que s'han realitzat diverses reunions telemàtiques entre els representants municipals d'aquests pobles, i en tots els casos s'ha intentat que s'hi afegís un representant del departament de Salut, encara que sense èxit.

En el mateix sentit ho ha exposat l'alcalde de Saldes, Moisès Masanas. Masanas ha afirmat que "hem enviat una carta perquè amb el tema de la Covid-19 es van tancar els consultoris, continuem encara en una situació de tancament i entenem que s'ha de revertir". 

"Demanem tornar a la situació del mes de març", ha explicat l'alcalde de Saldes. "El fet que t'hagis de desplaçar a Guardiola per fer una consulta des de Gósol, Saldes o Vallcebre és un problema",  ha afirmat Masanas. "A Saldes, Gósol i Vallcebre teníem el mateix metge i obria el consultori en dies alterns; és molt més fàcil desplaçar-te d'un poble a l'altre que no baixar a Guardiola, i això et permetia tenir el teu metge amb els teus informes", ha dit Moisès Masanas.

"Un cop que s'ha tornat a la situació anomenada 'de represa' i tenint en compte que a l'estiu incrementem la població pels veïns i veïnes de segons residència, pensem que cal tornar a tenir el servei", ha afegit Masanas. 

"En l'àmbit de les regidories de Salut s'han fet dos intents de tenir reunions amb els responsables del departament al Berguedà, les dues vegades semblava que era possible reunir-s'hi i al final s'ha excusat", ha remarcat Masanas. "Entenc que es parlarà de la qüestió en una propera reunió d'alcaldes, on hi haurà Conxita Medina, responsable d'atenció primària a l'Alt Berguedà, i la gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central del CatSalut, Teresa Sabater", ha apuntat.