L'Ajuntament de Cercs estudia un primer projecte de la incineradora

Jesús Calderer explica que disposen de 30 dies per analitzar la documentació i indica que fins ara la corporació municipal no disposava de totes les dades, sinó d'informació més genèrica

22 de juny del 2020
Actualitzat a les 20:32h
L'antiga tèrmica de Cercs, present al paisatge de l'alt Berguedà.
L'antiga tèrmica de Cercs, present al paisatge de l'alt Berguedà. | Pilar Màrquez Ambròs
L'Ajuntament de Cercs ha rebut una primera versió del projecte per a la construcció de la polèmica incineradora de residus industrials que l'empresa manresana EmSpain Waste&Treatment vol situar a l'antiga tèrmica, i ara té 30 dies per avaluar-lo. Així ho ha afirmat l'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, aquesta tarda en una trobada amb la premsa.

La setmana passada l'Oficina Territorial d'Acció i Avaluació Ambiental (OTAAA) va fer arribar el projecte al consistori que ara estudiaran els serveis tècnics municipals. La corporació disposa d'aquests 30 dies per demanar més informació si així ho considera oportú. Segons l'alcalde, després d'estudiar aquest primer projecte tècnic, el consistori es pot trobar en tres tessitures diferents: "que el veiem bé i sense res estrany; que no el veiem bé i ens posicionem en contra del projecte; o que hi hagi una part que considerem que és bona però demanem rectificar-ne una altra".

Jesús Calderer ha destacat que no es tracta del projecte definitiu que hi haurà a la fase d'exposició pública, sinó d'un projecte inicial que encara està obert a modificacions. "Seria molt significatiu si ja es tractés del projecte que ha de ser d'exposició pública i al qual tothom, persones individuals i entitats, podran fer al·legacions, però encara no ho és. És el projecte que va entrar l'empresa i que l'OTAAA ha fet arribar als diferents organismes públics, com l'Ajuntament de Cercs, els departaments d'Urbanisme i Medi Ambient de la Generalitat o l'ACA, perquè diguem si hi ha suficient informació, o no, amb la documentació que presenta l'empresa, per redactar els informes pertinents", ha explicat Calderer.

"Dins de les competències que tenim a l'ajuntament, el nostre enginyer haurà d'avaluar aquest projecte", ha afegit l'alcalde. Per exemple, "si veiem que el projecte no especifica prou bé l'índex de soroll que farà una caldera, haurem de demanar més dades sobre aquesta", ha detallat l'alcalde de Cercs. Malgrat el rebuig que el projecte genera al territori, fins i tot al Consell Comarcal del Berguedà on Calderer forma part de l'equip de govern i ocupa la cartera de Medi Natural, l'alcalde de Cercs ha assegurat que la seva postura es manté, i que "davant de la inversió que se'ns proposa de 300 milions d'euros i la creació d'uns 100 llocs de treball, no podem dir que no d'entrada".

"Sempre hem dit que un projecte d'aquestes característiques primer l'hem d'estudiar i després valorar-lo, i més ara havent passat el coronavirus, amb la pressió que pot haver-hi de cara a viure una pèrdua econòmica molt important a la comarca i a tot el país", ha destacat Calderer. 

"Abans que no es resolgui l'expedient de l'OTAAA, l'empresa ha de fer arribar el Pla de Millora Urbana (PMU)", ha afegit l'alcalde. Aquest document ha d'explicar les característiques dels edificis de la parcel·la on anirà la incineradora, sense aprofundir en característiques de l'activitat econòmica que s'hi realitzi. 

"Fins ara teníem informació més genèrica"

Jesús Calderer ha indicat que fins ara la corporació municipal no disposava del projecte com a tal. "El que teníem és el que hi ha a la pàgina web de l'Ajuntament. El document que ens ha fet arribar ara l'OTAAA és molt més concret i va més enllà dels punts més generals que ens van exposar d'entrada", ha matisat l'alcalde. "Fins ara teníem informació més genèrica", ha dit Calderer. 

Calderer no ha donat de moment detalls del document perquè ha dit que es tracta d'un "projecte immens". "L'hem passat a l'enginyer perquè se'l comenci a mirar, la nostra feinada és entendre un projecte d'aquestes característiques. Estem treballant per poder signar el conveni amb la UPC perquè siguin ells els qui ens assessorin, jo no compto que variï molt respecte a allò que se'ns va presentar en un primer moment", ha exposat l'alcalde. 

L'Ajuntament de Cercs va aturar les obres de desmantellament a la central tèrmica "per un problema de volums", quelcom que, sumat al coronavirus, "és probable" que hagi endarrerit el calendari de l'empresa que vol fer la incineradora a Cercs, ha valorat Calderer.

El departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat es troba en fase d'estudi del projecte, un procés que ha de trigar mesos i que està seguint el seu curs malgrat l'aturada que ha generat la pandèmia. El Parlament va instar el Govern el mes de març a iniciar una moratòria urgent contra les incineradores de residus pocs dies abans de l'estat d'alarma, el passat 5 de març.

Jesús Calderer ha explicat que, des de l'equip de govern, han fet arribar el projecte a l'oposició municipal, ERC i el PIBER, perquè també el puguin avaluar. 

"Ser valent i no acovardir-se ni deixar-se influenciar pel soroll"

El territori ha mostrat un rebuig majoritari a la iniciativa des que va anunciar-se. Una majoria d'ajuntaments, així com consells comarcals tant del Berguedà com de comarques veïnes han votat mocions contràries al projecte. Avui Jesús Calderer ha admès que "no és agradable" i que pot entendre "un posicionament d'acord amb la idea que ara mateix fa més soroll".

Segons Calderer, la responsabilitat al capdavant d'un ajuntament és "la de ser valent" i "no acovardir-se ni deixar-se influenciar pel soroll"; per això, ha assegurat, que l'equip de govern de Cercs no podia posicionar-se, abans de disposar de tota la informació sobre la taula. 

Jesús Calderer ha estat en contacte amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en els últims mesos des de la tardor, moment en què va fer-se pública la intenció de l'empresa. Aquest els va dir que era "un projecte delicat" que calia tractar amb detall. "Sabem que Europa pressiona a l'Estat perquè gestioni millor els residus que genera; el reciclatge és la prioritat, però la incineració és preferent a l'enviament de residus a l'abocador", ha subratllat l'alcalde. 

La Plataforma Anti Incineradora de Cercs, l'entitat ecologista que aglutina els contraris al projecte, va explicar a principis d'any que demandaria els promotors, l'alcalde, el secretari i l'arquitecte de Cercs a Fiscalia. Jesús Calderer ha afirmat que no en té notícies i que la plataforma, de qui discrepa "amb les formes", tampoc s'ha posat en contacte amb el consistori en tot aques temps. Qui sí que ha mantingut contacte amb l'Ajuntament de Cercs ha estat l'empresa promotora, que s'ha anat interessant per aspectes tècnics del nou Pla Urbanístic de Cercs.