Berga destina 250.000 euros al pla de xoc per pal·liar els efectes del coronavirus

El ple ha aprovat una modificació pressupostària per un import d'uns 130.000 euros de la suspensió de la Patum; s'invertiran al comerç, a les entitats del tercer sector i a un pla de promoció econòmica

19 de juny del 2020
Actualitzat a les 21:44h
Imatge del ple extraordinari de Berga del mes de juny per via telemàtica.
Imatge del ple extraordinari de Berga del mes de juny per via telemàtica. | P. M.
Berga destinarà 250.000 euros al pla de xoc econòmic contra la Covid-19. Es tracta d'uns diners "que han estat alliberats per les diferents àrees de l'ens local per pal·liar els efectes de la crisi sanitària", ha dit el regidor d'Hisenda, Marià Miró. En aquest sentit, l'equip de govern de la CUP ha presentat una modificació pressupostària aprovada per unanimitat en ple extraordinari que contempla un import d'uns 130.000 euros provinents de la suspensió de la Patum "per poder implementar mesures de suport econòmic i social per la Covid-19". 

El pla de xoc destinarà a partir de la modificació pressupostària 40.000 euros per a la dinamització del comerç de proximitat amb l'objectiu de reactivar el teixit econòmic local afectat per les restriccions de la pandèmia, i 40.000 euros més a la creació d’una convocatòria extraordinària de subvencions adreçades a les entitats del tercer sector. Un total 50.000 euros aniran a parar, a més, a un pla de promoció econòmica que es desenvoluparà en col·laboració amb el Consell Comarcal del Berguedà. 

Hi ha 40.000 euros que "no surten en aquesta modificació pressupostària" que són despesa compromesa que "es destinarà a la reobertura segura d'espais i a propostes de dinamització per a la ciutat en els àmbits més afectats per la pandèmia", ha dit el regidor Marià Miró. "També es reservaran diners per garantir el pagament ordinari a proveïdors i reduir el deute pendent. No en fem gala perquè sabem que en tenim l'obligació, però creiem que és important esmentar-ho, perquè el nostre compromís és avançar en la reducció del deute", ha explicat Miró. 

"Sí crític" de l'oposició

L'oposició ha votat a favor de la proposta de modificació pressupostària si bé ha estat "amb un sí crític". El portaveu de Junts per Berga, Jordi Sabata, ha defensat que "el pla de xoc no és de 250.000 euros perquè aquí s'hi inclouen els diners per al pagament a proveïdors que és una obligació de l'ajuntament". 

El portaveu d'Esquerra Berga, Ramon Camps, ha explicitat que "tenim un problema greu quant a la credibilitat de totes aquestes propostes", si bé "les mesures eren esperades per tothom". Camps s'ha mostrat força preocupat per com afectarà la pèrdua d'ingressos per la pandèmia "a la liquiditat i al pagament de proveïdors" d'aquí a final d'any. La pèrdua d'ingressos estimada, ha dit, serà d'uns 200.000 euros, segons el pla de tresoreria.  

El seu partit s'ha expressat en aquest sentit en un comunicat, un cop acabat el ple. "Recordem que el tancament de l'any 2019 ha vingut amb greus problemes de pagament als proveïdors i el pla de tresoreria aprovat per l'ajuntament no millora la situació", han exposat. "La situació financera farà créixer el deute als proveïdors i això contribueix a agreujar la crisi", segons han afegit els republicans.

El regidor Marià Miró ha reclamat a Camps durant el plenari que no es fes "alarmisme" en dir que no es podrien pagar proveïdors a final d'any. "Estem reservant una partida per poder-ho fer", ha dit el responsable de la cartera d'Hisenda.

Miró ha recordat l'esforç que s'ha fet des del consistori durant el mes de maig fins a pagar un milió d'euros d'aquest deute.

Finalment, el regidor del PSC, Abel García, ha volgut recordar a la CUP que el seu vot va facilitar l'aprovació del pressupost de 2020 el mes de desembre, i des de llavors encara no s'han complert els compromisos que es van acordar. García ha expressat que "confia" que aquests s'acabin portant a terme, però ha dit que era la seva "obligació" posar-ho de manifest al ple. García ha defensat "una planificació estratègica a curt i llarg termini". 

18.000 euros a l'Associació Pro Disminuïts

Paral·lelament, el consistori ha anunciat que dedicarà 18.000 euros al conveni subvencional entre l'Ajuntament de Berga, el Consell Comarcal del Berguedà i l’Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà (APDB) per a la regulació del Fons de solidaritat comarcal. Aquesta última mesura es va acordar en la darrera sessió plenària arran d'una moció presentada pels grups polítics de l’oposició i que va ser aprovada per tots els membres del plenari. 

"Aquest és un pla gran per l'Ajuntament però petit per els berguedans, caldrà seguir treballant per destinar més recursos amb el màxim impacte", ha exposat el regidor d'Hisenda, Marià Miró, sobre el pla de xoc. 
Arxivat a