45 persones han perdut la vida per la Covid-19 a l'Hospital Sant Bernabé durant la pandèmia

Repassem els tres mesos d'evolució de la pandèmia al centre sanitari de referència a la comarca

19 de juny del 2020
Actualitzat el 20 de juny a les 12:52h
Professionals de l'Hospital Sant Bernabé de Berga (arxiu).
Professionals de l'Hospital Sant Bernabé de Berga (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
Un total de 45 persones han perdut la vida a l'Hospital Sant Bernabé de Berga durant la pandèmia del coronavirus, la darrera aquesta setmana. Ahir el centre sanitari va anunciar que quedava lliure del virus. L'última pacient amb positiu de Covid-19 que hi havia ingressada a causa del coronavirus era una dona de 80 anys que ha estat un mes al centre sanitari.

Després d'aquesta alta, hi ha quatre pacients ingressats amb diagnòstic de Covid-19, però cap d'ells continua amb la PCR positiu, han informat fonts de l'hospital. En l'última setmana hi ha hagut una nova defunció i s’han donat 3 noves altes a domicili. 

El primer cas de Covid-19 a l'hospital comarcal es va donar a conèixer el 19 de març i el primer mort va fer-se públic el 21 de març. Dels 4 pacients del primer dia, es va arribar a tocar el sostre el 2 d'abril amb fins a 60 persones ingressades per la malaltia. Des de llavors, han estat gairebé tres mesos de lluita constant contra el coronavirus. 

La pitjor fase de la pandèmia va ser a principis d'abril. El 10 d'abril l'hospital sumava 26 morts des de l'inici del brot, més de la meitat del total. Fins a aquell dia, l'hospital va ingressar 116 pacients de Covid-19, amb una mitjana aproximada de 4,5 ingressos diaris. L'alcaldessa Montse Venturós va explicar en una entrevista a NacióBerguedà el 7 de maig que aquells dies d'abril van ser de molta pressió hospitalària. "Va haver-hi dies en què només quedaven 3 o 4 llits lliures", va afirmar. 

L'Hospital Sant Bernabé de Berga va preparar un pla de contingència amb el qual plantejava obrir hospitals de campanya al pavelló i a l'hotel Berga Park per si la pandèmia empitjorava encara més. També va habilitar un hospital de campanya amb 19 llits a la tercera planta de l'hospital nou per si fossin necessàries més places, però no va fer falta recórrer-hi. El màxim de persones afectades per Covid-19 que podia acollir l'hospital era de 70 i aquesta xifra no va superar-se en cap moment. 

Com que l'hospital comarcal no té UCI, es va muntar una unitat de crítics, perquè els altres hospitals també tenien una pressió molt important. Althaia va viure moments molt crítics en què no podia rebre més trasllats, però llavors es va portar les persones que necessitaven unitat cures intensives per sobreviure a Terrassa i Sant Cugat. 

Del 7 d'abril al 5 de maig, la xifra de pacients ingressats va mantenir-se estable entre els 40 i els 45, només amb algun dia puntual en què va arribar-se als 47. Però, segons la informació que l'hospital feia pública dia a dia, ja no es va superar la cinquantena d'ingressats en cap moment. 
 

Gràfic de l'evolució del coronavirus a l'Hospital Sant Bernabé a mitjan maig. Foto: Pilar Màrquez Ambròs



El 8 de maig la xifra de pacients ingressats va situar-se per fi per sota dels 30, i va ser a partir d'aquí que l'hospital va iniciar una progressiva caiguda de casos que ha permès reprendre les consultes externes, cirurgies i altres serveis, i avançar cap a una desescalada amb estrictes mesures de seguretat. El 10 de maig, el nombre d'altes acumulades va superar el centenar. Un dels serveis imprescindibles que no va aturar-se en cap moment durant la pandèmia va ser tot allò que fa referència als serveis d'oncologia. Però sí que es va reubicar el servei a l'hospital nou per tal d'evitar contagis a pacients amb càncer que van continuar fent els seus tractaments. 

Cal recordar que, durant l'abril, les urgències van patir una davallada del 60% pel que fa als casos no relacionats amb la Covid-19. No va ser fins a mitjan maig que el servei d'urgències va recuperar una certa normalitat. Els responsables mèdics coincideixen que hauran d'estar molt alerta a partir d'ara amb totes les persones que poden haver contingut a casa una malaltia per por a anar a l'hospital. 

60 contagiats entre el personal sanitari durant el brot

Després de patir 60 contagis entre el personal del centre, les últimes infeccions per Covid-19 dels treballadors van detectar-se el 21 d'abril. Des de llavors, bona part de la plantilla de l'hospital s'ha recuperat i ha pogut reincorporar-se a la feina. El gran nombre de baixes va obligar, però, a incorporar una trentena de persones durant les pitjors setmanes de la malaltia.

L'esforç del personal sanitari ha estat, sens dubte, destacat i així s'ha expressat des del centre sanitari. La cap d'infermeria, Joana Rodríguez, va assegurar a aquest diari en una entrevista el 15 de maig que durant la pandèmia "s'ha hagut de passar a fer torns de 12 hores", a més de "l’esforç emocional que requerien moltes situacions". 
Arxivat a