Berga suspèn la festa dels Elois de 2020 per la Covid-19 i descarta posposar-ne la celebració

La situació d’emergència sanitària i la impossibilitat de realitzar-la amb total normalitat han motivat la seva cancel·lació

18 de juny del 2020
Actualitzat a les 16:28h
Els Elois (arxiu).
Els Elois (arxiu). | Pilar Màrquez Ambrós
L'Ajuntament de Berga i la Junta Conservadora dels Elois han decidit suspendre l’edició de 2020, a causa de la Covid-19. La festa havia de celebrar-se els dies 25 i 26 de juliol, "però la situació d’emergència sanitària i la impossibilitat de realitzar-la amb total normalitat han motivat la seva cancel·lació", segons ha explicat la regidora de Festes, Roser Valverde. 

La decisió del consistori berguedà ha estat consensuada amb els membres de la Junta Conservadora dels Elois i les persones i entitats que formen part de la comissió organitzadora de la festa reunits de forma telemàtica el passat 3 de juny.
"Vam valorar que el millor per la festa era suspendre-la. Vam arribar a estudiar si era possible fer algun acte, i en quines activitats podíem controlar els aforaments i les distàncies de seguretat, però era molt difícil de portar a terme i es va consensuar suspendre la festa i celebrar-la directament l'any 2021", ha afirmat la regidora. L'Ajuntament de Berga descarta del tot Els Elois 2020 i emplaça la celebració a l'any que ve. 

La decisió va prendre's abans de Corpus, per tant no està lligada amb els fets de dimecres de Patum en què van sorgir diferents celebracions espontànies al carrer per part de la ciutadania. "Ens vam trobar el 3 de juny amb totes les entitats i persones que fan possible la festa, però ens volíem esperar a anunciar-ho després de Patum perquè aquesta decisió no perdés protagonisme en l'àmbit comunicatiu", ha subratllat Roser Valverde. 

Tot i que la situació de crisi sanitària està evolucionant favorablement i la "fase de represa" s'iniciarà a Catalunya aquesta mitjanit, es desconeixen quines seran les mesures adoptades per les autoritats sanitàries i governamentals respecte la celebració de festes populars quan finalitzi la vigència de l’estat d'alarma.

L'origen de la festa

La festa està vinculada a la confraria o gremi dels Elois de Berga creat durant el segle XIV, tot i que la primera referència coneguda data de l’any 1579 i està relacionada amb els estatuts que regien aquest gremi. La confraria dels Elois agrupava els oficis artesans relacionats amb el treball dels metalls i del transport, així com els del fang, que s’hi van afegir posteriorment. Als estatuts de 1773 se citen els següents oficis pertanyents al gremi: serraller, llauner, ferrer, argenter, armer, baster, traginer, terrissaire, claveter, manyà i calderer.

Una celebració que creix

La festa dels Elois és una celebració que ha evolucionat i crescut en els últims anys gràcies a la incorporació de noves activitats per fomentar la participació de tots els públics. A les tradicionals passades, la benedicció dels animals, la missa, l’audició de sardanes, la boda típica de l’Alt Berguedà, el ballet de Déu, el lliurament de ferradures o el ball de tarda, també cal sumar-hi altres activitats incloses recentment com per exemple la mostra d’oficis artesans que s'impulsa des de fa dues edicions, els tallers infantils, el rapte de la núvia, la festa de comiat de solteres i solters o el sopar popular. 

Malgrat que Berga no celebrarà els Elois aquest any, la regidora de Festes, Roser Valverde, confia que aquesta tradició continuï creixent i guanyant públic en el futur, tal com ha fet els últims anys. "De fet, a finals de febrer havíem començat a treballar en l'edició d'aquest 2020 i hi havia feina que ja teníem començada. La idea era que continués creixent, però ho vam parar tot per la incertesa de l'estat d'alarma", ha remarcat Valverde. 
Arxivat a