El Govern obre expedient sancionador a la residència Salarich Calderer de Bagà

El procediment del departament de Treball, Afers Socials i Famílies es troba en fase d'instrucció i es poden presentar al·legacions que "caldrà analitzar"

18 de juny del 2020
Actualitzat a les 12:17h
Residència Salarich Calderer de Bagà durant l'homenatge que els veïns van fer als treballadors el passat 6 de juny.
Residència Salarich Calderer de Bagà durant l'homenatge que els veïns van fer als treballadors el passat 6 de juny. | Pilar Màrquez Ambròs
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha obert expedient sancionador a la residència de gent gran Salarich Calderer de Bagà, que va ser intervinguda per la Generalitat fa tres setmanes per la gestió de la crisi del coronavirus.

Segons han confirmat fonts del departament de Treball, Afers Socials i Famílies a NacióBerguedà, "s'ha obert un expedient sancionador en aquesta residència". Es tracta d'un procediment que es troba en fase d'instrucció. La Fundació Salarich Calderer té dret ara a presentar les seves al·legacions i "caldrà analitzar-les" abans de resoldre l'expedient, han dit aquestes fonts. 

El Departament d'Afers Socials no ha donat més detalls sobre "els fets i possibles sancions" a aquest diari per "raons de confidencialitat". 

En un comunicat, el patronat de la Salarich Calderer ha explicat als treballadors que no podrà assumir la paga doble de juny per la falta de recursos. És en aquest document que l'entitat ha informat que estan pendents de "sancions molt greus per part del departament d'Afers Socials i Família, que poden comportar sancions i inhabilitacions". L'alcalde de Bagà i vicepresident del patronat, Joan Oña, va dir ahir a NacióBerguedà que fa uns dies que els va arribar una carta amb sancions. "Hem d'acabar d'analitzar a què es deuen perquè no ho veiem clar", va afirmar.

"Quan es detecta una irregularitat hi ha dues possibilitats, que apliquis una sanció per arreglar-ho sigui el que sigui, o que realitzis una intervenció. Aquí la Generalitat va optar per intervenir i endreçar, i un cop s'ha fet aquesta actuació, ens arriba aquesta altra. Que passin les dues coses no té massa sentit", segons Oña. 

El Govern català ha encarregat temporalment la gestió de la residència, de titularitat privada sense ànim de lucre, a una empresa gestora externa que n'està realitzant un pla de contingència. La nova direcció s'encarregarà d'analitzar la situació del centre geriàtric, fer-ne un diagnòstic i plantejar al CatSalut solucions per millorar la gestió. D'altra banda, però, la residència de Bagà s’enfronta ara a sancions que poden comportar multes i/o inhabilitacions.

Des de l'inici del brot a la residència de Bagà han mort 29 dels 81 residents i és, per tant, un dels centres geriàtrics del país més afectats per la pandèmia. El cas de la gestió del coronavirus d’aquesta residència ha arribat també a la Fiscalia que en té obertes digiligències civils. 

La Covid-19 en aquesta residència va arribar molt aviat i, quan es va dictar el protocol de confinar les residències, el virus ja havia aconseguit entrar a la residència. Una de les mesures que va poder frenar l'allau de defuncions va ser tancar els residents a les seves habitacions la setmana del 9 d'abril. Aquella setmana hi va haver un degoteig de defuncions de dos o tres casos diaris, si bé no totes es poden confirmar que fossin per coronavirus perquè faltaven testos.

Fa un mes, la residència de Bagà va ser motiu de polèmica per una carta on es demanava als treballadors que estaven de baixa que tornessin "de forma immediata" als seus llocs de treball per evitar el tancament pel mal moment econòmic que també travessa.