Llibres en quarantena i cita prèvia per evitar contagis en la reobertura de la biblioteca de Berga

NacióBerguedà s'ha acostat a l'equipament i ha parlat amb la seva directora, Mireia Castillo, per conèixer com s'està adaptant a la desescalada i com preparen l'entrada a la 'nova' normalitat

17 de juny del 2020
Actualitzat a les 21:26h
La directora de la biblioteca de Berga, Mireia Castillo.
La directora de la biblioteca de Berga, Mireia Castillo. | Pilar Màrquez Ambròs
Feia dies que els més bibliòfils esperaven el moment i ho han fet notar. Des que la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet de Berga va tornar a obrir portes aquest dimarts, han estat molts els berguedans que han sol·licitat un préstec o bé senzillament s'han acostat a l'equipament per retornar els llibres que tenien a casa des de fa tres mesos. El centre va tancar per l'estat d'alarma el passat 14 de març.  

Vint-i-quatre hores després de la reobertura de la biblioteca, NacióBerguedà s'ha acostat a l'equipament i ha parlat amb la seva directora, Mireia Castillo, per conèixer com s'està adaptant a la desescalada i com preparen l'entrada a la 'nova' normalitat. 

L'obertura serà progressiva "prioritzant la seguretat dels usuaris i del personal", ha fet èmfasi Mireia Castillo amb guants, mascareta i el protocol ben après. De moment, mentre el país entrarà tot sencer a la fase 3 aquesta mitjanit, a la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet encaren els primers passos de la seva desescalada.  El servei està gestionat conjuntament per la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Berga i disposa d'un pla de desconfinament propi que s'aplicarà per fases. 
 

Retorns de llibres a la bústica i préstecs a la planta baixa sense accés a les plantes de consulta. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La primera fase del pla de desconfinament de la biblioteca contempla l'obertura del servei de préstec amb cita prèvia i el retorn de documentació. "Ahir alguns usuaris estaven com una mica ofesos i ens preguntaven: Ostres, per què heu tardat tant a obrir? A Gironella fa dies que s'hi pot anar. La resposta és perquè havíem d'esperar a rebre tots els materials de seguretat que marca el protocol per condicionar l'equipament", ha explicat Castillo.

"La reobertura serà progressiva per a la salut de tots, i encara que ara el país estigui en fase 3, nosaltres estem a la 1. De moment, els serveis són súper limitats: tenim el retorn de llibres que sempre s'ha de fer a través de la bústia blava i oferim préstec o cedim informació bibliogràfica amb cita prèvia", ha afegit la directora de la biblioteca. 

Les persones interessades a fer ús del servei de préstec, han de realitzar la reserva de llibres o documents per telèfon (93 822 13 08), correu electrònic ([email protected]) o cita prèvia a través del formulari de la Biblioteca virtual.

Encara que les sales de consulta estiguin tancades, i no es pugui accedir a les prestatgeries on hi ha els llibres ni es puguin fer servir els ordinadors, les treballadores de la biblioteca han adequat l'espai a consciència per afrontar tant aquesta com les pròximes fases. De moment, no es pot passejar entre prestatges ni remenar i tafanejar llibres. Tampoc asseure's a fer feina en una taula ni utilitzar els ordinadors. S'han tancat  espais amb cintes de separació i s'han col·locat indicacions que marquen restriccions. "No sabem fins a quin dia estarem en fase 1 ni quan anirem superant etapes, esperem que poguem passar a la següent fase en 10 dies", ha afirmat Mireia Castillo. 
 

Una de les treballadores de la bliblioteca en una de les plantes en les quals encara no es pot accedir. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La planta destinada als infants també resta a l'espera de la desescalada, si bé res fa imaginar que s'hi puguin tornar a organitzar immediatament activitats i lectures de contes com fa només uns mesos. 

En la segona fase, s'obriran les plantes de la biblioteca al públic i es podrà fer ús dels aparells electrònics, però amb cita prèvia i limitació temporal d’ús. En la tercera, es reprogramaran les activitats culturals i de foment de la lectura de forma presencial, però encara hi haurà control d'aforament.

El coronavirus ha arribat per quedar-se amb nosaltres durant un llarg període i res és el mateix. Per fer quelcom tan senzill com recollir un llibre requereix un protocol que necessita distància, mascareta, gel hidroalcohòlic i no passar de la recepció de la planta 0 de la biblioteca. Els taulells on hi ha el personal s'han separat del públic amb una mampara transparent que incrementa la seguretat amb què treballarà el personal a partir d'ara. 
 

Carrets plens de llibres que s'han retornat a la bústia blava. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Publicacions confinades

Una de les claus de la reobertura és la quarantena obligatòria de 14 dies pels llibres que es retornen després d'un préstec. Què passa amb tot aquest material retornat a la bústia blava de l'exterior? Aquests llibres se situen en carrets i posteriorment es porten a un espai interior dels baixos de la biblioteca que s'ha transformat en zona de quarantena. Castillo ha explicat que s'hi posa un rètol que indica la data de retorn i la data en la qual podran tornar a ser publicacions de consulta o préstec. Tot és més lent i complex, i això impedeix que alguns llibres - especialment les novetats i aquells que acostumen a ser objecte de préstec més sovint - estiguin a disposició de l'usuari que els ha reservat amb la rapidesa d'abans, però toca habituar-s'hi.

"Els carrets on posem els llibres de retorn ja s'han omplert dos cops avui perquè hi havia molta gent que tenia préstecs a casa quan es va activar l'estat d'alarma i vam tancar", ha dit Mireia Castillo. 

Mireia Castillo ha detallat també que en pocs dies han tingut "moltíssimes" peticions de préstec, encara que de moment ha explicat que no disposen de l'estadística. "Dijous de la setmana passada vam començar a explicar, a través de les xarxes socials, que el préstec s'activaria aquesta setmana amb cita prèvia. Des de llavors hem tingut moltes peticions per correu, telèfon i a través de la biblioteca virtual", ha afirmat. 

"No tothom s'ha assabentat que cal demanar el préstec amb antelació, així que si venen i hi troben cua, han de marxar. Però si no intentem atendre'ls perquè no tothom està connectat a Internet. És normal que els primers dies no tothom ho sàpiga", ha puntualitzat Castillo.
 

Els préstecs es recullen a la planta zero de la biblioteca. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Llibres en quarantena als baixos de la biblioteca. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Aspecte de la planta infantil. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Una de les plantes de consulta de la biblioteca, ara tancada al públic. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Els ordinadors s'han senyalitzat perquè la necessària distància social no permetrà l'ús de tots els aparells. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a