La residència de Bagà comunica als seus treballadors que no podrà assumir la paga extra de juny

El patronat assegura que el centre es troba pendent de sancions "molt greus" per part del departament de Treball, Afers Socials i Família

17 de juny del 2020
Actualitzat el 18 de juny a les 17:52h
Personal i usuaris als balcons de la residència en l'homenatge del passat 6 de juny (arxiu).
Personal i usuaris als balcons de la residència en l'homenatge del passat 6 de juny (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
El patronat de la residència Salarich Calderer de Bagà ha comunicat als treballadors del centre geriàtric que no podrà assumir la paga doble del mes de juny i que ara mateix es "busquen solucions" i es treballa en un pla de viabilitat per poder-la liquidar "com més aviat millor", segons han confirmat fonts del comitè d'empresa a través de Comissions Obreres a NacióBerguedà. El centre geriàtric està pendent d'obtenir un crèdit bancari per poder pagar les nòmines de juliol i altres despeses. 

L'alcalde de Bagà i vicepresident del patronat, Joan Oña, ha explicat aquest dimecres a aquest diari que s'estan buscant solucions per resoldre-ho. "Hem parlat amb el comitè d'empresa per dir-los que no els podem pagar aquests diners per dificultat de caixa i que tan aviat com sigui possible s'abonarà", ha explicat Oña. La residència paga uns 11.300 euros mensuals de deute hipotecari i ha d'assumir uns crèdits que va demanar per ampliar l'equipament.

Així doncs, Joan Oña ha admès que la residència Salarich Calderer de Bagà continua treballant amb dos fronts oberts. En primer lloc, hi ha el vessant sanitari que "avança bé", però que no està del tot superat, perquè encara hi ha "entre tres i quatre residents positius de Covid-19" que continuen aïllats i que fan que el centre continuï en fase vermella. En segon lloc, la part econòmica "en la qual estem treballant perquè també avanci correctament", ha dit Oña. 

Un dels aspectes que el patronat ha explicat als treballadors de la residència en el comunicat que els ha enviat és que es troben pendents de "sancions molt greus per part del departament de Treball, Afers Socials i Família, que poden comportar sancions i inhabilitació". No obstant això, l'alcalde ha explicat a aquest diari que no en veuen clar el motiu. "Quan es detecta una irregularitat hi ha dues possibilitats, que apliquis una sanció per arreglar-ho sigui el que sigui, o que realitzis una intervenció", ha afirmat Joan Oña. "Aquí la Generalitat va optar per intervenir i endreçar, i un cop s'ha fet aquesta actuació, ens arriba aquesta altra. Que passin les dues coses no té massa sentit", ha lamentat.

L'alcalde no ha pogut concretar quan puja la suma de les sancions. "Nosaltres donarem resposta al departament d'Afers Socials tal com ens demanen i creiem que no ha d'anar més enllà", ha afirmat l'alcalde. 

A hores d'ara, la residència Salarich Calderer es troba intervinguda per la Generalitat de Catalunya, a través d'una empresa gestora, que n'està fent un pla de contingència que permeti salvar el centre. La residència berguedana ha viscut durant la pandèmia de la Covid-19 la mort d'una trentena de residents. Això també ha repercutit en la viabilitat econòmica de la mateixa, ja que actualment afronta una baixada d'ingressos molt important. "El front que encara mana és el sanitari, estem a l'espera que els residents que encara són positius puguin negativitzar, i de cara al futur hem de mirar com superar aquest impàs per mantenir els treballadors i incrementar de nou el nombre de residents", ha explicat Joan Oña. 

La residència no ha hagut de fer un Expedient Temporal de Regulació d'Ocupació (ERTO),  però és una opció que continua sobre la taula, si bé no estaria exempt de dificultats aconseguir que s'aprovés, perquè la tasca dels centres geriàtrics és considerat un servei essencial. "Els treballadors que s'havien agafat amb contracte de servei per cobrir baixes de personal sí que han anat acabant aquesta relació laboral i ens trobem que es podrà cobrir el període de vacances sense contractar personal extra", ha descrit l'alcalde i vicepresident del patronat. 

Veïns i veïnes de Bagà van mostrar el seu suport i agraïment al personal de la residència amb un llarguíssim aplaudiment i ulls negats d'emoció en un homenatge a principis de juny.