El Consell treu a concurs les obres d’adequació del Museu del Bolet de Montmajor

El pressupost de la licitació és de 101.567,87 euros i ha de servir per desestacionalitzar les visites d'un espai "únic" a Catalunya

17 de juny del 2020
Actualitzat a les 19:28h
Visita al Museu del Bolet de Montmajor (arxiu).
Visita al Museu del Bolet de Montmajor (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
El Consell Comarcal del Berguedà ha tret a concurs les obres d'adequació Museu del Bolet de Montmajor. El pressupost de la licitació és de 101.567,87 euros IVA inclòs i la durada del contracte és de 4 mesos. L'actuació ha de servir per desestacionalitzar les visites d'un espai "únic" a Catalunya. La licitació d’obres està finançada amb 41.970,19 euros corresponents als FEDER 2014-2020 d'impuls als recursos patrimonials al voltant de la Via Blava del Berguedà, i també rebrà 35.000 euros del Pla de Foment al Turisme. És per això que la licitació es fa des de l'ens comarcal. 

L'alcaldessa de Montmajor, Maria del Mar Monell, ha explicat a NacióBerguedà aquest dimecres que l'objectiu de l'actuació és adequar la segona planta de l’edifici del Museu de l'Art del Bolet del municipi de Montmajor "per promoure aquest espai durant tot l'any amb activitats per a grups i escolars complementàries". Les obres han de servir per potenciar aquest recurs turístic i cultural "únic" dotant-lo d'un major espai que permetrà "ampliar la seva oferta didàctica i divulgativa" i "desestacionalitzar-ne" les visites. La sala de la segona planta no tindrà envans i, en canvi, s'hi col·locarà una taula central. Per això, s'hi podrà combinar la funció expositiva amb un vessant de tallers i activitats, i s'estudia situar-hi una petita cuina. 

Fins ara ja s'hi feien algunes activitats culturals i de divulgació, però aquestes s'havien de realitzar majoritàriament al Local del Comú, perquè aquesta segona planta no estava adaptada. 

Els treballs comprendran la instal·lació d'un ascensor que comuniqui les dues plantes de l’edifici i l'adequació interior de tota una planta de 110 metres quadrats de superfície construïda. Fonts comarcals han explicat que la intenció és "assegurar els requeriments de seguretat estructural, millorar els d’estalvi energètic i salubritat, i adequar també les condicions d’accessibilitat". 

El Museu de l'Art del Bolet va ser inaugurat el 18 d'octubre de 2003 i compta amb una col·lecció de més de 500 figures de bolets de ceràmica gràcies a l'artista Josefina Vilajosana. Es tracta d'un projecte pioner i únic a nivell de Catalunya i de tot l'estat espanyol, i molt probablement arreu d'Europa. La berguedana Carme Sellés n'ha gestionat les visites guiades en l'última època amb l'objectiu d'atraure-hi l'interès de persones d'arreu i convertir Montmajor en la capital catalana del bolet.