Les obres per ampliar l'abocador del Berguedà per onzena vegada començaran a principis de juliol

L'actuació ha estat adjudicada per un import de 343.686,58 euros IVA inclòs

16 de juny del 2020
Actualitzat el 17 de juny a les 11:51h
L'onzena fase d'ampliació de l'abocador servirà per allargar la vida de l'abocador uns 2 anys i mig.
L'onzena fase d'ampliació de l'abocador servirà per allargar la vida de l'abocador uns 2 anys i mig. | Govern

L'onzena fase d'ampliació de l'abocador servirà per allargar la vida de l'abocador uns 2 anys i mig. Foto: Govern


Les obres per a l'onzena fase d'ampliació de l'abocador comarcal del Berguedà començaran a principi de juliol i està previst que finalitzin aproximadament el 15 de setembre, ha assenyalat el conseller comarcal de Medi Ambient, Vicenç Linares, a NacióBerguedà. Aquesta actuació ha estat adjudicada per un import de 343.686,58 euros IVA inclòs. Segons ha explicat Linares, amb aquesta actuació "comencem l'aposta del Consell d'activar la màxima obra pública aquest 2020" per tal de fer front a la crisi econòmica de la Covid-19. 

L'onzena fase d'ampliació de l'abocador permetrà adequar el dipòsit controlat de residus sòlids urbans "per tal de continuar amb la seva utilització" d'acord a l'autorització vigent, segons ha explicat Linares. Amb la implantació del porta a porta a dotze municipis de la comarca, a l'abocador hi entren menys de la meitat de les tones que abans. Tenint en compte el ritme actual d'ús de l'abocador, l'obra servirà per allargar la vida del dipòsit uns dos anys i mig. 

El ple del Consell Comarcal del Berguedà va aprovar el 6 de novembre el concurs públic per licitar l'actuació. L'octubre del 2018 va finalitzar la desena fase d’ampliació, que ha d'esgotar-se aquest 2020. En aquest sentit, amb aquesta nova fase es guanyaran 20.000 metres cúbics d'espai. D'aquests, 18.000 metres cúbics seran útils per residus i 2.000 s'utilitzaran per recobriment dels residus. 

El conseller Linares no ha avançat a aquest diari el nom de l'empresa adjudicatària de l'obra perquè en aquests moments el consell comarcal n'està acabant de revisar la documentació.  

El preu del contracte d'adjudicació puja a la quantitat de 284.038,50 euros, més 59.648,58 euros corresponents a l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA). Els treballs per ampliar l'abocador per onzena vegada van sortir a concurs públic el febrer però l'estat d'alarma va suspendre els terminis dels processos administratius i la licitació s'ha endarrerit unes setmanes.

L'abocador comarcal de Font Ollera funciona des de 1996 després que hi hagués un extens debat sobre la seva ubicació.

El Govern acorda autoritzar la subvenció directa al Consell per finançar l'obra

El Govern català ha acordat justament aquest dimarts autoritzar l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), del Departament de Territori i Sostenibilitat, a concedir una subvenció directa al Consell Comarcal del Berguedà per finançar l'onzena fase d’ampliació del dipòsit controlat de residus municipals de la comarca. L'import màxim de la subvenció aporvada és de 403.957 euros, i inclou "la preparació d'aquesta última fase autoritzada i el segellament de la part de la fase en explotació que ja ha arribat a la cota definitiva". 

La subvenció està prevista en el Pla Territorial Sectorial d’Infraestructures de Gestió de Residus Municipals de Catalunya (PINFRECAT), que garanteix el finançament de totes les actuacions previstes.