Berga i Gironella renoven el segell d’Infoparticipa que premia la transparència del web municipal

La Pobla de Lillet es queda a les portes d'aconseguir-lo, però la resta d'ajuntaments de la comarca obtenen una puntuació inferior al 30%

16 de juny del 2020
Actualitzat a les 18:40h
Només els webs dels consistoris Berga, Gironella i la Pobla de Lillet aproven en transparència d'acord amb els criteris de la UAB.
Només els webs dels consistoris Berga, Gironella i la Pobla de Lillet aproven en transparència d'acord amb els criteris de la UAB. | Arxiu
Berga i Gironella són els dos únics ajuntaments de la comarca del Berguedà que enguany rebran el segell Infoparticipa que lliura el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que valora la transparència dels continguts dels webs municipals. L’Ajuntament de la Pobla de Lillet s'ha quedat a les portes d'obtenir aquesta distinció amb una puntuació del 70,83% dels indicadors, mentre que necessitava aconseguir-ne almenys un 80% per rebre el segell. 

L'Ajuntament de Berga ha revalidat el segell Infoparticipa per tercer any consecutiu amb una puntuació del 91,67%, cinc punts menys que l'any passat. Gironella l'ha obtingut per sisè any consecutiu aconseguint un 83% dels 48 indicadors establerts. 

Enguany, han estat distingits 113 ajuntaments, i set consells comarcals. Una de les novetats d’aquesta edició és que el nombre d’indicadors s’ha vist reduït de 52 a 48, amb dos tipus de criteris generals de validació. Per una banda, s'ha valorat la disponibilitat de la informació, temàtica i el contingut. Per l'altra, que aquesta informació fos fàcil de trobar al web on ha d’aparèixer i estigués ben ubicada. Això vol dir que els criteris s'han endurit. 

El Segell Infoparticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local és una certificació que atorga la UAB com a reconeixement a les bones pràctiques en els webs de les administracions públiques locals, ajuntaments, consells comarcals i diputacions. Amb aquesta marca de qualitat es certifica que el web municipal publica una informació que facilita saber qui són els representants polítics del seu municipi, com gestionen els recursos col·lectius i quines formes de participació posen al seu abast, entre altres aspectes. 

28 dels 31 ajuntaments del Berguedà no aproven

Només els webs dels consistoris Berga, Gironella i la Pobla de Lillet aproven en transparència d'acord amb els criteris de la UAB. De fet, cap altra obté una puntuació superior al 30%. Hi ha municipis com Casserres (25%), Vilada (27,08%) o Olvan (27,08%) amb un 25% o més dels indicadors, però els 16 ajuntaments restants es queden per sota. El Consell Comarcal del Berguedà aconsegueix un 17,78% dels indicadors. El mapa de puntuacions es pot consultar en aquest enllaç
Arxivat a