El sector cultural aixeca la veu: les discoteques sí i la cultura popular no?

Artistes, companyies i agrupacions mostren el seu descontentament per ser els "grans oblidats" en temps de coronavirus

NacióDigital
16 de juny del 2020
Actualitzat a les 11:14h
Imatge d'arxiu de la festa de la Patum de Berga.
Imatge d'arxiu de la festa de la Patum de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
Si la cultura ja està afectada en una situació normal, en temps de coronavirus és encara més exagerat. És, actualment, un dels sectors més perjudicats. Festivals musicals, gastronòmics, cinèfils; estrenes literàries, de nous discs, cinematogràfiques; salons com Alimentària, el del Tattoo o el del Mòbil; festes majors i tradicionals amb anys d'història, i moltes altres activitats culturals s'han vist ajornades i, fins i tot, cancel·lades per la crisi sanitària.

Malgrat això, la creativitat que envolta tot el món de la cultura no ha defraudat en un moment tan crític. Artistes, museus i grans companyies s'han aliat per lluitar contra el coronavirus i han decidit compartir la cultura sigui com sigui.

Amb la desescalada del confinament i la suavització de les mesures anti Covid-19, la societat torna a trepitjar el carrer i l'oci retorna a les seves vides. Les llibreries aixequen les persianes, els museus reobren portes amb canvis en les exposicions per adaptar-se a la "nova normalitat", alguns dels festivals més importants es reinventen en formats més minimalistes, els cinemes es converteixen en sales per a espectadors privilegiats i la cultura comença a envair, a poc a poc, els carrers de Catalunya. La música i el món de l'espectacle, però, són els grans oblidats.

Amb l'entrada de la fase 3, el govern espanyol ha rectificat i ha donat llum verda a l'obertura de discoteques i clubs d'oci nocturn, però les festes populars i tradicionals catalanes es veuen amenaçades o, fins i tot, cancel·lades. És el cas de la Patum, a Berga, o la Festa del Mercat a la Plaça, a Amposta, així com les festes majors de Sant Cugat. I La Mercè, de moment, en suspensió. També s'hi pot sumar que moltes platges es quedaran buides per Sant Joan després que els Ajuntaments hagin decidit evitar-hi aglomeracions i suspendre, per tant, qualsevol concert.



I mentre uns resen per ser salvats, altres fan cas omís de la normativa. El primer cap de setmana d'obertura de les platges de Barcelona, les imatges no han estat gens diferents del primer dia de sortides pel passeig marítim. En veure la realitat, artistes i grups musicals com Pepet i Marieta o l'Orquestra Metropol han mostrat el seu disgust amb la població a través de les xarxes socials.
 
Arxivat a