Dos rescats de muntanya aquest cap de setmana al Berguedà

Després de més d'una dotzena d'intervencions al medi natural a tot Catalunya, el cos de Bombers de la Generalitat apel·la a la prudència

Pilar Màrquez Ambròs / Redacció
15 de juny del 2020
Actualitzat a les 18:22h
Un dels diversos rescats de muntanya que els Bombers han realitzat durant el passat cap de setmana.
Un dels diversos rescats de muntanya que els Bombers han realitzat durant el passat cap de setmana. | Bombers
Els Bombers de la Generalitat han treballat aquest cap de setmana en diversos serveis a la muntanya. Entre altres, han hagut de fer dues intervencions al Berguedà. Dissabte, es va rescatar amb helicòpter una persona amb una lesió al turmell en una zona de difícil d'accés de la Canal de Comabona, prop de Gisclareny. L'home va ser traslladat a l'hospital de Puigcerdà. Així mateix, aquest diumenge el Grup d'Actuacions Especials (GRAE) ha participat en el rescat de quatre persones extraviades a les Penyes Altes de Bagà. 

Durant el cap de setmana, al Pirineu Central, els Bombers també han rescatat un noi que s'havia precipitat 28 metres a les fosses de Coll de Nargó (Alt Urgell) i un excursionista desorientat amb problemes de cobertura localitzat a una zona de difícil accés a Guils de Cerdanya. 



Després de més d'una dotzena d'intervencions per incidents al medi natural durant el cap de setmana, el cos de Bombers de la Generalitat ha apel·lat a la prudència, tenint en compte els consells bàsics de seguretat a la muntanya i autoprotecció a la muntanya i recordant la importància de mantenir les mesures sanitàries de seguretat per evitar contagis de la Covid-19, així com les limitacions de mobilitat de la desescalada. 

Els Bombers han volgut posar de manifest que "és de vital importància la necessitat d'un bon equipament i d'una condició física i psíquica adequada al nivell de l'activitat" després d'un cap de setmana on hi ha hagut diversos rescats a tot Catalunya, la majoria sent necessària la intervenció necessària la intervenció dels GRAE i de l’helicòpter de rescat.

Un dels rescats més important del cap de setmana ha estat el d'una dona que es va precipitar des d'uns 6 metres a la cova del Rec de Ses Gralles, a Begur (Baix Empordà). L'equip d'emergències va rebre l'avís a les 19.49 de dissabte al vespre i van activar l'helicòpter amb GRAE i tres dotacions terrestres dels Bombers. La víctima havia caigut en un dels avencs de la zona de ràpel 3. Per poder-la rescatar, els Bombers van muntar una instal·lació per accedir a la dona ferida fent ràpel. Quan van arribar on era la dona, li van immobilitzar el turmell i la van extreure del pou amb triangle d'evacuació. Després, amb llitera, la van traslladar fins a l'ambulància del SEM.

El dispositiu de rescat va acabar cap a les deu de la nit. La víctima no va patir ferides de gravetat. L'equip del SEM la va atendre i la va traslladar a l'hospital de Palamós. Al lloc també s'hi van desplaçar efectius de la Policia Local.