El món patumaire rebutja els fets de dimecres i espera que el govern s'expliqui al patronat per la polèmica de Rifà

Els caps de colla creuen que en la propera reunió s'haurà de tractar la situació viscuda als carrers i alguns demanen que l'equip de govern doni explicacions al patronat sobre l'actitud de la regidora

15 de juny del 2020
Actualitzat a les 15:03h
L'alcaldessa i els caps de colla en l'ofrena floral a Queralt, ahir.
L'alcaldessa i els caps de colla en l'ofrena floral a Queralt, ahir. | Pilar Màrquez Ambròs
El món patumaire ha mostrat el seu rebuig a les imatges de grans concentracions de persones que es van veure dimecres a la nit. Els caps de colla han explicat que en la propera reunió del Patronat de la Patum s'haurà de tractar la situació viscuda als carrers de Berga i alguns han demanat que l'equip de govern s'expliqui al patronat sobre la regidora Roser Rifà que va saltar un salt de Maces espontani al carrer amb un nombrós grup de gent, segons es va poder veure en un vídeo que va recollir aquella nit NacióBerguedà i que va fer-se viral. 

Els caps de colla han parlat aquest diumenge amb els mitjans en l'ofrena floral d'homenatge als geriàtrics i a Queralt

El cap de colla dels Turcs i Cavallets, Jaume Casadesús, ha assegurat que "el que vaig veure de dimecres va ser llastimós". "No s'hauria d'haver fet, ja sabem que ganes en teníem tots. Però s'havia de respectar al 100% la situació sanitària", ha dit. "Nosaltres en l'àmbit de la comparsa no hem fet res, ens hem hagut d'adaptar a les circumstàncies. Aquest any ens n'hem hagut d'estar", ha lamentat. El tabaler Xavi Prat, que el primer dia de Patum confinada es va emocionar, ha criticat la irresponsabilitat de les persones que sortien en les imatges de dimecres. "Em sembla que no han tingut en compte la gent que ha arribat a morir per aquesta malaltia", ha exposat. 

La jove Jennifer Prat, cap de colla dels Àngels i l'única dona que encapçala una comparsa, ha dit que les imatges de dimecres amb aglomeracions de persones en alguns punts de Berga "van ser dures" després de dos mesos confinats. "Dimecres vaig sortir a donar una ullada, però em vaig apartar ràpidament, perquè vaig veure de primera mà tot el que hi havia", ha lamentat. "Ha estat trist que se suspengués la Patum però era millor no fer-la", ha expressat. 

El cap de colla de la Guita Grossa, Jordi Capdevila, comparsa que va homenatjar dimecres les víctimes per la Covid-19 amb un minut de silenci a plaça i que va pujar a l'hospital per entregar un ram de flors als sanitaris, ha assegurat que han estat "uns dies estranys". "Volíem fer-nos alguna foto de grup, però ho hem deixat per més endavant, tenint en compte el que està passant", ha explicat. Pel que fa a les imatges, s'ha mostrat molt sorprès "per la quantitat de gent" que hi havia dimecres als carrers en plena alerta sanitària. 

El cap de colla dels vestidors de Plens i Maces, Joan Sala, ha dit que ha viscut una Patum "totalment confinada". "L'he viscuda amb una mica de recança de veure que no es podia fer Patum", ha admès. "Al nostre grup ens hem mantingut confinats perquè són les disposicions que havíem rebut. Tinc moltes ganes que això s'acabi per encarar la Patum de l'any que ve, si és que tenim la sort de poder-la fer", ha dit. 

Respecte a les imatges de dimecres a la nit, Joan Sala ha fet èmfasi en el fet que "la junta executiva de la comparsa va passar una disposició interna als nostres membres on s'advertia a tothom que es quedés a casa i que imperés el seny". Sala ha subratllat que "a tots ens bull el foc a dintre", però s'ha mostrat convençut que aquest any no tocava fer Patum.

"Entenc a la gent jove perquè això ens ha trasbalsat a tots, però no podem oblidar que hi ha moltes víctimes, que l'amenaça és latent i que hi havia unes disposicions molt clares", ha afegit Sala. "He vist imatges amb moltes persones fent un Tirabol que em semblen un exercici molt bèstia de poc seny, per tota la gent que ha estat baixa durant aquesta maleïda pandèmia i també pels sanitaris que s'hi han estat deixant la pell", ha lamentat. "Ha estat molt trist, és un flac favor no només a la ciutat, sinó a la Patum mateixa", ha manifestat. 

Per Joan Sala, les imatges on es veu la regidora, "han de tenir certes conseqüències, no entro en quines han de ser" perquè aquesta és una qüestió "del govern i l'oposició". Ara bé, ha destacat que "hi ha imatges més enllà d'aquestes, no d'un salt de Maces on hi ha certa distància, sinó d'un Tirabol amb persones unes sobre altres, que em produeixen molt més terror". "Quan ens reunim al patronat suposo que en parlarem a bastament", ha afirmat.

El cap de colla de l'Àliga, David Perarnau, ha explicat que la seva colla també ha viscut confinada aquest Corpus sense Patum. "Vam publicar un vídeo sorpresa amb l'objectiu que encara que estiguéssim confinats tots poguéssim fer un salt, sentir-la d'alguna manera i la veritat és que un cop acabat a mi se'm va posar la pell de gallina", ha dit. Perarnau ha destacat que dimecres a la nit hi havia "molta gent" als carrers. "La gent ho volia celebrar, per una banda es pot entendre, però estem en un moment molt complicat que impedeix fer-ho", ha explicat. 

Pel cap de colla de la Guita Xica, Eloi Martínez, han estat "cinc dies molt tristos" viscuts des de casa. "Dimecres era de preveure que hi hauria gent que voldria fer Patum i tindria ganes de fer-ho a la seva manera, va ser trist viure-ho des de casa", ha dit. "Haurem de tractar-ho al patronat, com cada any després de Patum, s'haurà de fer una reunió i valorar-ho", ha reflexionat. 

El cap de colla dels Nans Vells, Òscar Guijarro, ha afirmat que "costa molt" viure una Patum confinada, però "cal ser realistes i la situació sanitària no deixava una altra opció". "Els membres de la comparsa vam voler donar exemple i ens vam quedar a casa. Suposo que es parlarà al patronat però és una decisió de l'equip de govern", ha assegurat. En el mateix sentit, s'ha expressat el cap de colla dels Nans Nous, David Cussà: "Penso que era molt difícil de preveure què va passar dimecres a la nit, era obvi que algú sí que sortiria. Hem de ser responsables, no hem pogut fer Patum per unes circumstàncies concretes i no podem permetre que passi el que va passar dimecres", ha dit. "Lògicament, segur que no s'haurà ni de demanar, en el proper Patronat de la Patum, segur que l'Ajuntament donarà explicacions d'aquest fet i de tota la resta", ha apuntat sobre la polèmica del salt de Maces de Roser Rifà. 

Finalment, el cap de colla dels Gegants, Dani Massana, que també ha lamentat les imatges d'aglomeracions de dimecres a la nit, ha emplaçat a debatre tota la qüestió al patronat de la Patum. "S'ha de parlar al patronat de com ha anat tot i què ha passat, almenys que ens expliquin la seva versió", ha dit sobre el cas Rifà. 
Arxivat a