Coronavirus

El Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug reobre al públic

Entre les novetats de la temporada 2020 hi ha l’obertura del nou espai de la galeria de la vagoneta i el joc familiar 'La recerca del Cofre d’Asland'

per NacióBerguedà, 15 de juny de 2020 a les 11:15 |
El nou espai de la galeria de la vagoneta al Museu del Ciment. | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de juny de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug ha reobert portes aquest dissabte 13 de juny, amb les mesures preventives i les recomanacions sanitàries i higièniques prescrites, i amb totes les condicions necessàries per facilitar l’acollida de visitants. Entre les novetats de la temporada 2020, els visitants poden visitar el nou espai de la galeria de la vagoneta. L'entrada serà gratuïta fins al 30 de juny i els horaris es poden consultar en aquest enllaç

La reobertura s'ha fet en la modalitat de visita lliure, que permet als visitants descobrir pel seu compte les restes de la fàbrica de Ciment Asland, construïda a principis del segle XX. L'aforament del Museu es limita a un terç del màxim permès i de moment no s'hi permetran visites en grup ni sh'i programaran activitats.


La mascareta és obligatòria durant la visita la museu i es disposarà de gel hidroalcohòlic per als visitants a la recepció i a diferents espais.

Novetats temporada 2020


Entre les novetats previstes per a aquesta temporada al Museu del Ciment, hi ha l'obertura del nou espai de la galeria de la vagoneta, que permet enriquir la visita a la fàbrica amb un nou punt d’interès sorprenent. Es tracta d'una galeria d’uns 500 metres de llargada, per on circulava una vagoneta amb materials per a la fabricació del ciment. La galeria es va utilitzar només els primers anys de funcionament de la fàbrica (del 1904 al 1912), ja que amb les ampliacions dels espais va quedar inservible, i els treballadors de la fàbrica de les últimes dècades desconeixien la seva existència. L’espai de la galeria de la vagoneta es va descobrir amb l'obertura del dipòsit del clínquer, quan la fàbrica ja s’havia convertit en museu, i s’ha restaurat recentment per poder-lo fer accessible per al públic.

Així mateix, es recupera el recorregut circular per la fàbrica, tancat a causa d’unes obres de consolidació de l’edifici, ampliant així el recorregut visitable. I per al públic familiar, el Museu proposa La recerca del Cofre d’Asland, un nou joc de descoberta dels espais industrials de la mà dels follets de la fàbrica, els clinquerons i les clinquerones.

La fàbrica de ciment Asland, situada al paratge del Clot del Moro, en el municipi de Castellar de n’Hug, es va tancar a la dècada dels anys setanta del segle XX. Les restes avui visibles encara posen de manifest l’espectacularitat d’un dels conjunts fabrils més increïbles de la industrialització catalana, emmarcat en un singular entorn natural. La fàbrica va iniciar l’any 2002 un nou recorregut, convertint-se en el Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug, gràcies a la creació d’un centre d’interpretació i a un itinerari extern per les ruïnes industrials de la fàbrica.

El conjunt industrial cimenter Asland és una de les tres seus del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) i forma part del seu Sistema Territorial, integrat per 27 centres que expliquen la industrialització a Catalunya. L’any 2005 va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

 

Participació