El govern de Berga reorganitzarà el cartipàs i farà «autocrítica» pel polèmic salt de Patum de Roser Rifà

La Policia Local ha hagut d'intervenir en establiments que tenien excés d'aforament i també en baralles a la via pública en les últimes nits, però no s'han repetit les aglomeracions

14 de juny del 2020
Actualitzat el 15 de juny a les 20:24h
L'alcaldessa Montse Venturós en l'ofrena al santuari de Queralt.
L'alcaldessa Montse Venturós en l'ofrena al santuari de Queralt. | Pilar Màrquez Ambròs
El govern de Berga farà "una autocrítica profunda" i reestructurarà el cartipàs després que hagi retirat la tinença d'alcaldia a la regidora Roser Rifà per participar en una celebració espontània de Patum. L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha explicat que es farà una valoració més en profunditat d'aquests fets tant en l'àmbit de l'Ajuntament com del Patronat de la Patum. Tanmateix, no es destituirà Roser Rifà. 

El govern de la CUP li manté les carteres de Promoció Econòmica, Comerç, Consum, Fires, Ocupació, Polígon Industrial, Subvencions i Turisme, però ja no estarà present als organismes que presidia com a responsable de l'Ajuntament ni a la junta de govern local.  "El que no pot passar per cap concepte és que al matí l'Ajuntament de Berga estigui donant un missatge a la ciutadania, i al vespre ens trobem un membre de l'equip de govern tenint un comportament diferent d'aquell que el mateix executiu demanava", ha expressat Montse Venturós. "Cal fer autocrítica i cal ser molt honestos", ha insistit.  

L'actitud de la regidora ha motivat que l'oposició en bloc en demanés l'oposició i contrasta amb el vídeo que va fer públic l'alcaldessa el mateix dimecres on feia una crida a la "prudència" davant les celebracions espontànies que hi poguessin haver i recordava que la situació sanitària encara és complicada. 

"Amb les regidories i la tasca que la Roser Rifà ha desenvolupat en tot aquests mesos, l'alcaldessa hi té confiança, sense cap mena de dubte, però una altra cosa és el que pugui haver passat en aquest espai públic que és greu", ha dit Montse Venturós. 

L'alcaldessa ha explicat que hi ha la voluntat "de refer" els ponts de confiança amb els grups de l'oposició, amb qui s'han tingut diferències importants les darreres setmanes. "No ens podem permetre en cap cas el luxe de tenir picabaralles polítiques en un moment tant complex com el que estem vivim", ha exposat l'alcaldessa. 

Montse Venturós s'ha referit aquest migdia als fets de dimecres a la nit en què es van produir diferents celebracions espontànies de Patum a la ciutat, i també a la polèmica pel salt de Maces protagonitzat per la regidora Roser Rifà. Ho ha fet en el context de les ofrenes florals que una delegació del món patumaire ha fet als geriàtrics i al santuari de Queralt.

Una delegació encapçalada per l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, la regidora de Patum, Roser Valverde - que potser que ocupi el lloc de primera tinenta d'alcalde -, i els caps de les diferents colles de la comparseria han dipositat aquest diumenge al migdia el ram de l'Àliga al Santuari de Queralt. Mentre es feia l'acte, sense públic, també ha sonat el ball de l'Àliga, una de les melodies més solemnes de la Patum. Un cop acabada l'ofrena, s'ha guardat un minut de silenci en homenatge als berguedans i berguedanes que han perdut la vida a causa de la covid-19. Al matí, la mateixa delegació també ha visitat les residències de Sant Bernabé i Nostra Senyora de Queralt per retre homenatge als usuaris i a tot el personal i lliurar-los, respectivament, els rams de la Geganta Nova i la Geganta Vella.

Des de dimecres que no s'han repetit les aglomeracions de gent als carrers que es van poder veure la primera nit de Corpus. Malgrat això, Montse Venturós ha explicat que en els pròxims dies es faran públiques les dades de sancions i intervencions policials durant aquesta setmana. L'alcaldessa ha explicat que la Policia Local ha hagut d'intervenir en establiments on hi havia un excés d'aforament i també en baralles a la via pública.

Montse Venturós ha assegurat que s'havia previst des del principi un reforç de la vigilància el cap de setmana, perquè hi havia el temor que pugessin al municipi persones de fora de la regió sanitària, coincidint amb els dies de Patum. "No hi va haver una manca de previsió, es va fer la junta de seguretat dimecres al migdia, dijous vam valorar com s'havia comportat i desenvolupat aquesta primera nit, i a partir d'aquí hem pres decisions", ha detallat Venturós. 

Els caps de colla de la Patum han mostrat el seu rebuig a les imatges de grans concentracions de persones que es van veure dimecres, i s'han comminat a tractar la polèmica de la regidora Rifà al proper ple del Patronat de la Patum, si bé han estat d'acord que la resolució d'aquesta qüestió ha de ser política. La majoria de colles no s'ha trobat durant els dies de Patum per respectar l'estat d'alarma, i en canvi han llançat propostes en confinament com el vídeo sorpresa del ball de l'Àliga o un concurs de coneixements patumaires impulsat al compte d'Instagram dels Nans Nous. 
Arxivat a