L'alcaldessa i els caps de colla fan entrega dels rams de la Patum a les residències i a Queralt

El gest emotiu s'ha viscut amb molta il·lusió entre professionals i avis dels dos centres geriàtrics de la ciutat, la residència Sant Bernabé i les Germanetes

14 de juny del 2020
Actualitzat el 15 de juny a les 0:19h
Entrega del ram de les Geganta Vella de la Patum a la residència de les Germanetes.
Entrega del ram de les Geganta Vella de la Patum a la residència de les Germanetes. | Pilar Màrquez Ambròs
L'alcaldessa, Montse Venturós, la regidora de Patum, Roser Valverde, i els caps de colla de la comparseria patumaire han entregat aquest matí el ram de la Geganta Nova i de la Geganta Vella a la residència Sant Bernabé i a la residència Nostra Senyora de Queralt Les Germanetes per retre homenatge als usuaris i usuàries i a tot el personal del centre residencial per la tasca desenvolupada durant la Covid-19

Més tard, han dipositat també el ram de l'Àliga a Queralt. Al Santuari de Queralt s'ha fet un sentit minut de silenci per les víctimes de la pandèmia i ha sonat el ball de l'Àliga.  

A les residències els rams s'han rebut amb molta il·lusió, tant per part dels professionals dels centres com pels avis, alguns dels quals han tret el cap a la finestra o han sortit al balcó per ser testimonis de l'entrega per part dels responsables patumaires.
 
La directora de la residència Sant Bernabé, Ester Cardona, ha valorat molt positivament l'entrega del ram sobretot com a impuls anímic pels avis i àvies. "Qualsevol reconeixement s'agraeix i més després de tota la situació complicada que hem tingut tots plegats. Els avis n'estaven al corrent, és l'hora que ells esmorzen, estan confinats i no s'han pogut moure gaire, però no s'ho volien perdre", ha explicat Cardona. Tots feien una mateixa pregunta: "El portarà la geganta?". Però no. Aquest 2020 no n'hauran pogut gaudir. Això sí, com cada any la residència Sant Bernabé ha ambientat el centre de Patum amb dos quadres cedits per l'artista Angelina Vilella i ha deixat que la música de la festa soni des de dimecres pels seus passadissos.

"Hem vist la Patum per la tele però els avis sí que han trobat a faltar la visita que els feia el passacarrers el dimecres al migdia. Aquest any ha tocat fer una Patum diferent", ha explicat Ester Cardona. 

"És complicat estar confinat i no poder veure la gent que estimes, o no poder-los abraçar una vegada que ja els pots tornar a veure perquè ara en fase 2 ja hem començat a permetre visites. Són gent que han viscut una guerra i que mai s'havien pensat trobar-se amb això a la seva edat", ha valorat. 

La mare superiora de les Germanetes, sor Ana Isabel, ha expressat que han estat uns mesos "molt durs", si bé "ara sembla que comencem a anar bé". Sor Ana Isabel ha explicat que els avis s'han mostrat molt contents de poder rebre els caps de colla, si bé han hagut de seguir l'entrega del ram des dels balcons, gaudint també del fil musical extern amb melodies de la Patum que se sentia per tot el jardí. Molts s'han animat fins i tot a picar de mans. 

"És una pena que la Patum s'hagi hagut de celebrar per les circumstàncies que estem vivint, però ho hem viscut tots d'una manera o altra. Els avis i àvies de la residència sempre viuen la Patum com una cosa molt important i els ha fet molta il·lusió que vinguessin els caps de colla", ha comentat. 
 
L'alcaldessa Montse Venturós ha explicat que "avui el que fem és retre un homenatge a les persones que han treballat durant aquesta pandèmia, després que fa més de tres mesos  que estem sumits en aquest estat d'excepcionalitat, és molt important, que ja que no celebrem Patum, puguem fer aquesta tasca de reconeixement a tot el personal sanitari, a les persones que han sobreviscut a aquesta malaltia, i també a les persones que malauradament han perdut la vida". 

Berga ha pogut tancar la Patum confinada amb aquest acte ja previst, després que aquest dissabte se suspengués la interpretació musical d'un salt de Patum que l'Escola de Música Municipal havia de fer aquest dissabte al vespre al Castell. La interpretació musical d'un salt de Patum es va cancel·lar amb l'objectiu d'evitar la possibilitat que es repetíssin les concentracions espontànies als espais públics, com els salts de Maces improvisats que es van viure dimecres a la nit pels carrers de la ciutat. 
 

Foto de grup de l'entrega del ram de la Geganta Nova de la Patum a la residència Sant Bernabé. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Entrega del ram de la Geganta Nova a la residència Sant Bernabé per part de l'alcaldessa i els caps de colla. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Entrega del ram de la Geganta Nova a la residència Sant Bernabé. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Entrega del ram de la Geganta Nova a la residència Sant Bernabé. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

El ram de la Geganta Nova a la residència Sant Bernabé. Foto: Residència Sant Bernabé

 

Caps de colla de la Patum amb l'alcaldessa a la residència de les Germanetes. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Entrega del ram de la Geganta Vella a les Germanetes de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Entrega del ram de la Geganta Vella a les Germanetes de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Entrega del ram de la Geganta Vella de la Patum a les Germanetes. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Foto de grup a les Germanetes en l'entrega del ram de la Geganta Vella. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Aplaudiments en l'entrega del ram de la Geganta Vella a les Germanetes. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Ofrena floral a Queralt. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

L'alcaldessa i els caps de colla en l'ofrena floral a Queralt. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Foto de grup en l'ofrena floral a Queralt. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

L'entrega del ram de l'Àliga a Queralt per part de l'alcaldessa Montse Venturós. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a