El Grup Horitzó manté suspès el servei de recollida de roba usada pels efectes de la crisi de la Covid-19

Es tracta de la principal font d'ingressos de l'entitat

12 de juny del 2020
Contenidors de roba usada (arxiu).
Contenidors de roba usada (arxiu). | CBGR
El Grup Horitzó del Berguedà ha anunciat que manté suspesa la recollida de roba usada dels seus contenidors perquè no tenen més espai per emmagatzemar-la "sense saber si tindrà sortida" ni poden mantenir el servei "si no s'obtenen ingressos". La directora de l'entitat social, Eva Sánchez, ha explicat a NacióBerguedà que "des que va començar el confinament que el circuit de roba usada va quedar aturat, no ens la venen a buscar, i no la podem treure ni podem emmagatzemar-la". El reciclatge de roba és la principal font d'ingressos de l'entitat social. 

Grup Horitzó fa més de 30 anys que realitza el servei de recollida de roba i aquesta tasca dona feina a cinc treballadors. Quatre d'aquests treballadors es troben ara en un ERTO i un cinquè s'ha pogut destinar a la confecció de mascaretes que elabora aquests dies l'entitat. L'entitat del tercer sector demana als donants que guardin la roba a casa fins a nou avís i no la dipositin en cap dels 49 contenidors taronges del Berguedà, i que si no poden esperar, la treguin amb la fracció de rebuig.

"Actualment, s'han anat aixecant les restriccions, la gent té dret a treure la roba usada de casa, però nosaltres no tenim cap mena d'ingrés perquè, en els mercats habituals on va a parar aquesta roba, no ens la compren", ha explicat Eva Sànchez. "La falta de sortida de la roba usada ens perjudica a tots", lamenta.  

Al març, Grup Horitzó va anunciar que deixava de recollir roba dels 49 contenidors del Berguedà per evitar el risc de contagi pel coronavirus. Les peces més noves es venen a la botiga del Grup Horitzó o a un dels establiments de l'associació Roba Amiga (a la qual pertany l'entitat berguedana), però una altra part s'envia a països en desenvolupament, i la que no serveix es recicla. 

Un gruix important de la roba usada dels contenidors taronges baixa amb camions a una planta de triatge a Sant Joan Despí (Baix Llobregat) de l'entitat del tercer sector Solidança, que forma part de la cooperativa Roba Amiga. "Ells la trien i la roba que està bé, l'envien a altres països, principalment a l'Àfrica", ha dit Sànchez. Mercats com el del Marroc ara estan tancats, i Solidança s'ha vist col·lapsada de roba, que en el seu cas sí que poden emmagatzemar perquè són una entitat molt gran.

"Nosaltres no ho podem fer, perquè ara no tenim cap tipus d'ingrés. Els nostres ingressos passen per la venda que en fem, i ens hem vist afectats perquè s'ha parat el mercat", ha expressat Eva Sànchez. L'any 2019 Grup Horitzó va recollir 212 tones de roba usada.

"Portem dies trucant a l'Agència Catalana de Residus i a consells comarcals, és un problema a nivell global, no només al Berguedà", ha expressat Eva Sànchez. 

Regular la gestió del residu tèxtil abans de 2025

El Grup Horitzó reclama que "la gestió d'aquest residu ja s'hauria d'haver regulat, com s'ha fet amb la recollida i tractament de la resta de fraccions", i lamenta que en canvi "no es preveu aquesta regulació fins al 2025". "En el fons el que volem és continuar amb aquesta economia circular, esperem que s'obrin mercats aviat. Però ara mateix no podem invertir diners en la recollida de la fracció tèxtil", ha afirmat Sànchez. 

"El benefici que s'obté de la recollida de roba, impacta directament a la societat: dona feina en persones en risc d'exclusió permet reduir les ajudes i prestacions. Amb un salari, cotitzen a la seguretat social i, el més important, s'empoderen per crear el seu propi projecte de vida", afirmen els responsables de Grup Horitzó.

Grup Horitzó col·locarà un cartell a tots els seus contenidors advertint d'aquesta situació, i demanant si us plau que no s'hi llenci la roba. 

L'entitat berguedana té 49 contenidors de roba repartits pels diferents municipis berguedans. A més, també presta el servei  al nord del Bages i té un contenidor a Alp.