Berga incrementa els controls policials per evitar aglomeracions i celebracions al carrer els dies de Patum

El consistori està valorant la possibilitat de suspendre els actes de la Patum confinada, en cas que no es respectin les mesures i recomanacions de seguretat sanitària

11 de juny del 2020
Actualitzat a les 21:09h
Policia Local aquesta tarda al centre històric.
Policia Local aquesta tarda al centre històric. | Pilar Màrquez Ambròs
L'Ajuntament de Berga i els cossos de seguretat han decidit incrementar els controls policials per evitar aglomeracions i celebracions al carrer els dies de Patum. El consistori ha emès un comunicat aquest vespre després que ahir es produïssin concentracions espontànies de persones als carrers i places de la ciutat simulant salts de Patum. 

El consistori també està valorant la possibilitat de suspendre els actes de la Patum confinada, en cas que no es respectin les mesures i recomanacions de seguretat sanitària. Quant a la polèmica pel salt de Maces de la primera tinent d'alcalde, Roser Rifà, l'executiu local té previst pronunciar-se en les pròximes hores. 

L'equip de govern insisteix al comunicat en "la importància de seguir les mesures preventives de la fase 2 del Pla de desconfinament i apel·la, una vegada més, a la responsabilitat individual i col·lectiva dels veïns i veïnes". Tot i això, anuncia una sèrie de noves mesures "per evitar que es tornin a produir aglomeracions en l’espai públic durant els propers dies". 

Així doncs, els cossos de seguretat realitzaran tasques informatives a la Plaça de Sant Pere en els horaris habituals en què se celebrarien els actes relacionats amb La Patum. En aquest sentit, es demana a la població que eviti concentrar-se massivament als espais públics. Per fer-ho, s’emetrà un missatge a través de la megafonia del carrer de la Ciutat i els vehicles policials.

D'altra banda, es fa una crida a les persones de les poblacions veïnes per a què no acudeixin a la ciutat, ja que la Patum ha estat suspesa i els actes simbòlics programats no requereixen la participació presencial de la ciutadania. Dissabte s'habilitaran controls d’accés a la ciutat el dissabte per evitar l'accés de persones d’altres regions sanitàries.

Policia Local i Mossos d'Esquadra es coordinaran per realitzar els diferents controls policials els dies de Corpus. 

Prevenció en bars i restaurants

Aquesta tarda NacióBerguedà ha pogut comprovar com la Policia Local de Berga passava pels bars del centre de Berga per recordar les restriccions i mesures de seguretat de la fase 2. 

Les restriccions contemplen una ocupació màxima del 40% de l'aforament dels locals, establir una distància de 2 metres entre taules i agrupacions de taules, així com entre les persones que ocupen les taules. No es pot consumir a la barra de l’establiment i els locals han d’establir un itinerari per evitar aglomeracions per prevenir el contacte entre clients.

Pel que fa a les terrasses, l'ocupació màxim és del 50% de les taules respecte la llicència municipal. Hi pot haver un màxim de 15 persones en una taula o grup de taules, respectant la distància de seguretat de 2 metres entre taules i persones. 

L'Ajuntament de Berga contempla "la possibilitat de restringir l'horari de tancament de bars i restaurants durant els propers dies", segons posen de manifest al comunicat.

El personal sanitari demana "empatia i respecte" per la seva feina

Per la seva banda, el personal sanitari de l'Hospital Sant Bernabé de Berga ha demanat "empatia i respecte per la seva feina i per la vida de les persones". Els professionals de la salut han hagut de fer front a la pandèmia de la Covid-19 "en unes duríssimes condicions de treball i han hagut de suportar una forta càrrega de feina durant els darrers mesos", recorden.

Els sanitaris expliquen que la situació no està superada i temen que es pugui produir un rebrot de la Covid-19 com a conseqüència de les concentracions espontànies de persones. Per això, rebutgen les aglomeracions i actes que s’han produït i adverteixen que la suspensió de la Patum comporta no disposar del dispositiu especial d’emergència per atendre determinades urgències relacionades les celebracions patumaires de forma espontània. El personal sanitari demana la col·laboració dels veïns i veïnes per mantenir les mesures preventives i contribuir a aturar el risc de contagi.
 

Un cotxe de la Policia Local a Berga aquesta tarda. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a