La CUP de Berga impulsarà una web de participació sobre els pressupostos

El regidor Francesc Ribera anuncia un pla d'estalvi en què el 2021 s'hauria eixugat el deute de l'Ajuntament

Redacció
20 d'abril del 2015
Actualitzat a les 20:22h
El regidor de la CUP Francesc Ribera exposant el pla d'estalvi
El regidor de la CUP Francesc Ribera exposant el pla d'estalvi | Aida Morales

El regidor de la CUP de Berga, Francesc Ribera Foto: Aida Morales


Una de les obsessions de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) de Berga és la recuperació econòmica de l'Ajuntament de la ciutat. Així ho porten demostrant cada any amb els pressupostos alternatius, i de la mateixa manera, ho han recordat aquest dilluns a la roda de premsa que han realitzat per presentar el pla d'estalvi que proposen, en cas que guanyin les properes eleccions municipals del 24 de maig. 

En aquesta roda de premsa, però, també han volgut aprofitar per presentar el que serà una web “sense precedents” de participació ciutadana en els pressupostos. De fet, la CUP presentarà aquest projecte properament perquè els ciutadans puguin visualitzar amb què es gasten els diners i com es gestionen. A més, si ho desitgen, els ciutadans podran moure partides segons els seus raonaments. Aquesta nova pàgina web, segons ha explicat el regidor Francesc Ribera, requerirà un registre de la persona que vulgui participar-hi, ja que “serà una cosa seriosa i que es tindrà en compte” i, per tant, també comportarà coherència entre les partides: “Exigim que no es faci cap carta als reis i que no es pugui buidar cap categoria”. Per tant, ha remarcat, hi haurà partides que, legalment, no es podran tocar, i altres que sí, però que hauran de quadrar en el seu conjunt. 

Segons Ribera, aquest espai que es presentarà com una prova pilot durant les properes setmanes, s'instaurarà com un element de participació ciutadana anual si la Candidatura governa Berga, ha dit. 

Pel que fa al deute, la voluntat de la CUP és deixar-lo "a zero”, ja que, només d'aquesta manera, s'aconseguirà que l'Ajuntament sigui autònom i treballi d'una manera més eficient. El camí per assolir-ho, però, no serà fàcil, ha destacat, ja que comportarà reduir despeses i augmentar els ingressos. En aquest punt, la Candidatura planteja una sèrie de propostes, algunes de les quals ja es van apuntar en els darrers pressupostos, com ara eliminar aquelles despeses que no siguin “estrictament urgents” i exercir “pressió d'estalvi” sobre totes les partides. Alhora, gestionar els ingressos de manera que “pagui més, qui més té” amb mesures com l'augment de l'IBI als immobles del 10% més alt de valor cadastral tot reduint-lo al 90% restant; fer un control més exhaustiu de les concessions; tornar a municipalitzar progressivament serveis com el d'aigües, i, sobretot, no establir més crèdits amb entitats bancàries.

Tot això, ha argumentat Ribera, aconseguint una partida d'estalvi de 500.000 euros que, si bé primer esdevindria un fons de reserva per fer front a emergències socials, una vegada finalitzat l'any, passaria a destinar-se a amortitzar el crèdit. D'aquesta manera s'aconseguiria una acceleració progressiva de la recuperació econòmica de l'Ajuntament fins que, el primer trimestre del 2021, es pogués eixugar definitivament el deute. Aquesta proposta, però, és l'ideal “sobre el paper”, de manera que les previsions es podrien allargar fins al 2023, si hi hagués interrupcions o aquests diners s'haguessin de destinar a emergències. 

“Creiem que mig milió d'estalvi cada any no és cap bestiesa”, ha declarat el regidor. En aquest sentit, ha recordat que els darrers pressupostos presentats per la CUP aconseguien un estalvi de 720.000 euros i que, en aquest cas, s'ha volgut ser més previngut. De la mateixa manera, Ribera ha denunciat la gestió econòmica dels darrers equips de govern que han liderat el consistori els últims anys, i ha lamentat que tots “hagin estirat més el braç que la màniga”. Així mateix, el regidor també ha criticat que s'hagin gastat diners en “bunyols” com el Centre d'Acollida Turística (CAT) o, més recentment i en clau electoralista, en fer “grans obres” innecessàries com les del passeig de la Indústria, en comptes d'arreglar carrers i forats. 
 

Resultats de les eleccions municipals 2011 al Berguedà, municipi per municipi

Resultats de les eleccions municipals a Berga, 2007 i 2011

Arxivat a