Entrevista

Ermínia Altarriba: «El missatge que vol transmetre el cartell és que també es pot fer Patum a dins de casa»

L’autora del cartell ha plasmat la celebració de la Patum des de les llars, tal com serà el Corpus d’enguany

per Axel Lapuerta , 11 de juny de 2020 a les 10:05 |
La berguedana Ermínia Altarriba (arxiu). | Aida Morales
NacióBerguedà ha entrevistat la berguedana Ermínia Altarriba, l’autora del cartell anunciador de la Patum Confinada. El Corpus d’enguany ha quedat suspès a causa de la pandèmia de Covid-19, però s’han preparat actes simbòlics i activitats des de casa com a alternativa. Altarriba ha elaborat el cartell sota l’encàrrec de l’Ajuntament de Berga.

- Quin missatge vol transmetre el cartell anunciador de la Patum Confinada?


- És una Patum diferent, molt particular, una Patum confinada. Jo en dic una no-Patum. El missatge que vol transmetre el cartell és que també es pot fer Patum a dins de casa, respectant així totes les normes de seguretat i de manera que tothom la pugui viure com vulgui. De fet, hi ha moltes Patums i es poden viure de moltes maneres diferents.

L’Ajuntament de Berga em va suggerir una mica la idea quan em va fer l’encàrrec: una Patum diferent, des de casa, amb actes simbòlics i amb propostes a les xarxes. D’aquesta manera, jo volia que s’apreciés en el cartell, a partir d’escenes quotidianes, la gent a dins de casa fent Patum.


- Els clicks, els protagonistes que apareixen al cartell, tenen relació amb l’exposició patumaire que es va preparar a Berga fa uns anys?

- Sí, totalment. Els organitzadors de l’exposició ClickPatum em van cedir els clicks per poder fer les fotografies del cartell. Jo no sóc il·lustradora, perquè no me’n considero, sóc dissenyadora. És per això que vaig haver de buscar un recurs que fos diferent, és a dir, que no fos un dibuix. Llavors, vaig anar rumiant i vaig pensar en els clicks Patum.

Els organitzadors, entre ells l’Oriol Camprubí, em van posar totes les facilitats i em van deixar totes les peces que necessités. A més, l’exposició ClickPatum vaig trobar-la espectacular, em va agradar molt. Estaria molt bé que es pogués tornar a visitar aquesta exposició a Berga, i ells estarien encantadíssims de poder-la tornar a fer.  
 

Cartell Patum Confinada. Foto: Ajuntament de Berga


- És un cartell que presenta molts detalls. Quant temps ha dedicat a elaborar-lo?

- Va ser un treball intensiu que va durar entre tres i quatre dies. A la primera fase vaig col·locar les peces dins una caixa de llum que tinc i vaig fer les fotografies de les diferents escenes. Va ser laboriós perquè anava fent les fotografies i anava mirant a l’ordinador com quedava tot. Vaig tirar unes cinquanta fotos de cada escena. Anava provant fins que trobava la posició ideal de totes les peces.

Un cop vaig tenir les fotografies fetes, vaig arreglar algunes coses puntuals amb el PhotoShop, com ara les ombres. Després, durant la postproducció vaig afegir-hi alguns detalls que em semblava que podien acabar de donar més realisme a les escenes, com ara el calendari del porta a porta a la nevera, les bombolles de la banyera, la cua en moviment del gos...

- Creu que és un cartell especial pel fet de tractar-se d’un Corpus excepcional?

- I tant! Quan vam parlar amb el regidor, vam dir que seria un cartell històric. Bé, esperem que ho sigui, que no es repeteixi una situació així mai més. Vaig pensar que aquest cartell havia de ser molt especial i, a més, crec que els clicks se surt del que s’ha vist fins ara.

- Té intenció de presentar-se al concurs de cartells de Patum de l’any vinent?

- En alguna ocasió l’he guanyat i he obtingut algun accèssit, però fa molt. En aquests últims anys que he sigut regidora, no trobava lògic ni compatible el fet de participar-hi. Des que no sóc regidora, l’any passat vaig participar-hi i espero que l’any que ve també.
 

 

 

Participació