Els guitaires de la Grossa rendeixen un sentit homenatge a les víctimes de la Covid-19 a la plaça de Sant Pere

Desenes de persones delerosos d'una Patum que no ha d'arribar i que aquesta nit no podrà atapeïr els carrerons del barri vell s'han aplegat a Sant Pere

10 de juny del 2020
Actualitzat a les 21:59h
Els guitaires de la Grossa han impulsat un minut de silenci.
Els guitaires de la Grossa han impulsat un minut de silenci. | Pilar Màrquez Ambròs
Els guitaires de la Grossa s'han reunit aquest dimecres a la plaça de Sant Pere per homenatjar les víctimes de la Covid-19 i els professionals sanitaris que han estat essencials per frenar el virus. Ho han fet amb un sentit minut de silenci i un llaç negre a l'hora que hauria d'haver començat el passacarrers del vespre, a les 8. També portaven un ram de flors que més tard han entregat a l'Hospital Sant Bernabé de Berga. 
 
A la plaça s'hi han aplegat desenes de persones deleroses d'una Patum que no ha d'arribar i que aquesta nit no podrà atapeïr els carrerons del barri vell ni deixarà regust de pólvora i el ball a l'uníson de milers de persones al seu pas. 
 

Els membres de la Guita Grossa amb personal de l'Hospital Sant Bernabé. Foto: Cedida


La comparsa de la Guita Grossa ha impulsat l'homenatge per recordar els morts per la Covid-19 i l'esforç dels sanitaris durant una pandèmia que ha deixat Berga sense Patum per primera vegada en 82 anys. El cap de colla, Jordi Capdevila, ha explicat  que "hem fet un llaç negre amb un mocador de la guita, que és un símbol de dol a la comparsa". Malgrat que els membres de la comparsa no han estat afectats directament pel virus, sí que han volgut recordar totes aquelles persones que han perdut la vida els últims mesos. 
 

La plaça de Sant Pere aquesta tarda a les 8. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"Quan fem el salt de l'hospital al passacarrers de dissabte sempre els portem un ram, però aquest any, com que no hi ha Patum, el portarem avui", ha dit Capdevila. 

Tots els membres de la comparsa de la Grossa, que s'han concentrat al bell mig de la plaça, portaven una mascareta amb la guita pintada, que ha estat elaborada per Grup Horitzó del Berguedà. Els guitaires han aconseguit que les persones que eren a la plaça guardessin un minut de silenci després d'una llarga ovació, i en acabar alguns d'ells s'han abraçat visiblement emocionats. 

Malgrat que la plaça no era plena com per Patum, en alguns racons de la mateixa sí que hi havia grups nombrosos de persones que s'han volgut acostar a l'epicentre patumaire en un vespre que sol ser el més especial pels patumaires: perquè dona inici a cinc dies de festa esbojarrada, música i foc ancestral. Els balcons són guarnits, hi ha barreja i mau-mau als bars i fuets esperant fer petites Patums en alguns domicilis particulars, però enguany la celebració que és Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat es manté confinada. 
 

Membres de la comparsa de la Guita Grossa després de l'homenatge. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Persones aplegades a la plaça de Sant Pere a l'hora d'inici del passacarrers. Foto: Pilar Màrquez Ambròs